У Дрогобичі поминальним віче та спільною молитвою відзначили День Героїв

16:04 23 Травня 2024

23 травня Україна відзначає День Героїв. Свято є гідним вшануванням пам’яті борців за свободу та незалежність нашої держави від часів Київської Русі і до сьогоднішніх днів.

День Героїв – це можливість висловити щиру подяку та пошану тим, хто без вагань, за покликом серця, пішов на захист України, її суверенності та кордонів і чий героїчний подвиг став прикладом для мільйонів.

З нагоди пам’ятного свята у Дрогобичі спільно помолились за всіх Героїв та воїнів, які віддали своє життя за нашу свободу та волю.

Поминальне віче та панахида відбулись на Алеї пам’яті, яку цьогоріч встановили та відкрили у центрі Дрогобича. Сакральне місце із портретами воїнів, які віддали за Україну найцінніше що мали – своє життя – виконане у формі пам’ятної арки, на які розміщені світлини полеглих Героїв, починаючи з 2014 року і до нинішніх днів.

Скорботний захід згуртував духовенство Дрогобича, владу міста та району, депутатський корпус, батьків та родичів полеглих воїнів, свідомих мешканців та молодь міста.

Захід розпочали Хвилиною мовчання, відтак панахиду та спільну молитву за полеглими захисниками очолив Владика Ярослав Приріз спільно із отцями СДЄ УГКЦ.

Сьогодні український народ соборно збирається, щоб в молитвах згадати синів і дочок України, які боронили та боронять українську державу. Ще з давніх часів наш одвічний ворог хотів знищити та вирвати коріння українського народу і нашої самобутності, заглушити нашу пам’ять, знищити культуру та мову. Однак, Герої всіх часів поставали та постають, щоб не лишень зберегти цілісність нашої держави, але й втримати нашу самобутність, пам’ять, мову і традиції. Тож сьогодні, коли третій рік поспіль в країні триває повномасштабна війна – рясно просимо в Бога захисту та опіки для наших воїнів, бо боронять найцінніше –  нашу державу”, – наголосив у зверненні до присутніх Владика Ярослав Приріз.

Коли слово взяв міський голова Дрогобича Тарас Кучма то підкреслив, що пам’ять про Героїв, які тримають небо над Україною живе та житиме вічно у серцях свідомих українців.

Наші воїни – це титани. Адже з початком повномасштабної війни московити чекали, що захоплять Україну за кілька днів. Однак, нашу територіальну цілісність мужньо боронять справжні Герої, тож план окупанта провалився. Щоденно – вдень та вночі наші титани боронять найцінніше – кожен сантиметр держави, бо тут живуть їхні сім’ї, батьки та діти. Сьогодні, у День Героїв, найперше молимось за тих воїнів, які очолили небесний батальйон та уже не з нами. Ціною свого життя вони стримали ворога і віддали за наш спокій найцінніше, що мали – своє життя. Хочу наголосити, що кожна сім’я полеглих захисників може розраховувати на нашу підтримку та опору. Тож пам’ятайте про це. Дякуємо кожному захиснику та захисниці за жертовність, за мужність та героїзм”, – наголосив у виступі очільник громади Тарас Кучма.

Також на пам’ятному віче слово мала і дружина полеглого Героя, дрогобичанина В’ячеслава Котенка  – Ганна Котенко. Жінка звернулась до родин полеглих воїнів із словами підтримки та подякувала місту за відкриту Алею пам’яті, яка стала сакральним місцем у Дрогобичі.

Захід завершили покладанням лампадок та квітів керівництвом міста та родичами полеглих Героїв на Алеї пам’яті. Відтак, присутні спільно виконали духовний Гімн нації – «Боже великий, єдиний».

Захід організувало управління культури та розвитку туризму, ведучою була Уляна Воят.

Перейти до вмісту