Символ єднання та братерства: у Словенському місті Храстнік відкрили мурал, який символізує дружбу між містами

14:03 8 Липня 2024

На початку липня міський голова Дрогобича Тарас Кучма з робочим візитом відвідав партнерське місто Храстнік, що у Словенії.

Між містами діє міцна співпраця з 2021 року, коли завдяки ініціативі U-Lead з Європою відбулося знайомство керівників міст.

Під час повномасштабного вторгнення росії громада Храстніка була однією з перших, хто надіслав гуманітарну допомогу в Дрогобич для ВПО та військових.

Цього року Храстнік особливо відзначав день міста – 3 липня відкривали мурал, який символізує братерство між громадами Дрогобича та Храстніка.

Автором і виконавцем муралу стала художниця з Дрогобича, дружина та сестра полеглих захисників України Христина Соломчак. Саме Христина є автором Алеї Пам’яті, яка кілька місяців тому постала у Дрогобичі.

Мер громади Храстнік, Марко Функл привітав гостей з Дрогобича та іншої партнерської громади – сербського міста Рашка.

Під час зустрічі мерів Храстніка та Дрогобича, словенські друзі поділилися досвідом успішних проєктів, які реалізовані в громаді – тут споруджено сонячну електростанцію на 3 мегавати, будується будинок для літніх людей на 150 осіб (проєкт фінансує Словенський уряд, сума проєкту – 20 млн. євро), у сусідній громаді успішно функціонує сміттєпереробний комплекс, дружний до довкілля, а також будується нове підприємство з виготовлення акумуляторних батарей для сонячних станцій.

Під час зустрічі очільники громад обговорили також можливість спільної участі наших громад у європейських проєктах, зокрема – в програмах Horizon Europe та Europe direct.

Додамо, що родзинкою святкування дня міста у Храстніку є кінофестиваль «Камерат». Це міжнародний кінофестиваль, унікальність якого полягає в тому, що частина фільмів демонструються у недіючій шахті. Колись Храстнік був шахтарським містом, однак у зв’язку з Зеленим переходом Словенія практично відмовилася від видобутку вугілля.

Перейти до вмісту