Рєпін, Горліс-Горський та пам’ятник Геврику: комісія з питань дерусифікації напрацювала нові рішення

16:48 2 Лютого 2023

Відбулась чергова комісія з питань дерусифікації та перейменування вулиць. В ході насиченої та плідної роботи, було напрацьовано рекомендації щодо перейменування низки вулиць Дрогобича, навколо яких тривали дискусії та прийнято рішення щодо подальшої долі пам’ятника Григорію Геврику.

Комісія працює під головуванням заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Володимира Коцюби.

До роботи, окрім членів комісії, долучилось чимало активістів, представників громадських організацій, старости та мешканці вулиць, які підлягали перейменуванню.

Вулиці Рєпіна бути.

Комісія розпочала роботу з обговорення вулиці Рєпіна, так як навколо неї тривалий час велись суперечки. Хтось виступав за її перейменування, інші ж наполягали на українському походженні та вагомих проукраїнських працях художника. Відтак Дрогобицька міська рада звернулась до Інститутів національної пам’яті та українознавства, з метою отримання історичних довідок та рекомендацій від фахівців.

Відповідно до рекомендацій Інституту українознавства ім. Крип’якевича, комісія вирішила залишити вулицю Рєпіна та виключити її з переліку назв, запланованих до перейменування.

Я є мешканцем вулиці Рєпіна. Ми приходили раніше і неодноразово наголошували на тому, що Рєпін – український художник і він заслуговує вшанування в назві вулиці. Дякуємо комісії за те, що дослухались і прийняли виважене і правильне рішення, – наголосив під час засідання дрогобичанин, мешканець вулиці Рєпіна.

Вулицю Некрасова перейменують іменем Горліса-Горського.

Комісія повторно обговорила питання перейменування вулиці Некрасова. Відповідно до звернення місцевого осередку «Просвіти» та отриманих рекомендацій від Інституту українознавства – вулиці вирішили присвоїти ім’я Юрія Горліса-Горського.

Нагадаємо, раніше цю вулицю намагались перейменувати на вулицю Сахарова. Згодом на вулицю Омеляна Ковча. Ім’я останнього, до слова, буде внесено в резервний перелік назв та може бути присвоєно якійсь із вулиць міста.

Вулицю Чайковського перейменують іменем Мирослава Скорика.

Так було вирішено раніше на засіданні комісії та внаслідок проведених раніше електронних консультацій.

Пам’ятник Геврику залишиться, але без радянської символіки.

Важливим питанням в порядку денному було обговорення пам’ятника Григорію Геврику. Він був увіковічнений, як герой радянського союзу та вшанований у постаменті з комуністичною символікою.

Однак мешканці мікрорайону неодноразово надавали підтвердження того, що Геврик не був комуністичним героєм, не причинив жодної шкоди українцям, а відповідно до вимог часу боровся з нацистським режимом.

Комісія прийняла рішення, відповідно до рекомендацій Інституту українознавства. Зокрема більшістю голосів було підтримано рішення про те, що пам’ятник Геврику демонтовувати не будуть. Однак його позбавлять радянської символіки, а табличку замінять на «Дрогобичани – герої Другої світової війни».

Окрім цього комісія затвердила перелік об’єктів та установ, яким можна присвоїти імена визначних осіб або загиблих Героїв, напрацьованих раніше відділом культури.

– Дрогобицька дитяча музична школа №1
– Стебницька дитяча музична школа
– Дрогобицька дитяча художня школа
– Стебницький народний дім
– Сквер Героям полеглим у ІІ світовій війні с.Михайлевичі
– Парки на території школи с.Рихтичі
– Парки на етриторії школи с.Снятинка
– Парк дитячих розваг у с.Унятичі
– Парк біля колишнього панського маєтку с.Новошичі

Комісія доручила відділу освіти та старостам напрацювати декілька варіантів потенційних назв, які можна використати для присвоєння цим закладам та паркам. В подальшому буде проведено відкриті консультації з громадою.

Ми отримали відповіді від кваліфікованої установи Національної Академії Наук України. Тому всі прийняті нами рішення мають грунтовні документальні підтвердження. Після напрацювання назв вулиць, які потребують подальшого перейменування та пропозицій від старост, комісія збереться, щоб продовжити процедуру дерусифікації в нашій громаді, – наголосив голова комісії, заступник міського голови Володимир Коцюба.

Також члени комісії одноголосно підтримали рекомендацію щодо включення до складу комісії представника «Просвіти» Романа Пастуха та представника управління цифровізації, інформаційної політики та комунікацій Ніну Федько.

Після голосування відбулось вільне обговорення за участі громадських активістів щодо доцільності чи недоцільності вшанування таких постатей, як Винниченко, Дмитро Павличко та створення резервного переліку назв вулиць, які можуть бути присвоєні у випадку розробки нових мікрорайонів міста.

Перейти до вмісту