Компенсація витрат за тимчасове розміщення ВПО: де та як подати заявку?

8:51 7 Червня 2023

З часу повномасштабного вторгнення росії на українські землі, Дрогобицька громада прихистила понад 20 тисяч вимушено переміщених осіб та продовжує надавати прихисток людям, які потребують евакуації.

Станом на сьогоднішній день 9408 осіб, що проживають на базі Дрогобицької громади, мають діючі довідки ВПО. Більшість вимушених переселенців проживають в приватному секторі, так як місцеві мешканці розмістили у своїх домівках людей, що потерпіли від війни.

Відповідно до Постанови Кабміну, мешканці громади, які розмістили внутрішньо переміщених осіб, можуть отримати від держави компенсацію за їх проживання.

Для цього потрібно подати заповнену заяву та необхідний пакет документів в управління соціального захисту населення за адресою:
– м. Дрогобич, пл. Ринок, 1, каб. №9, 11 або за телефоном 3-57-80 або 096-033-62-95;
– м. Стебник, вул. Симоненка, 24 або за телефоном 44-10-09, 095-046-14-80.

Хто може отримати компенсацію витрат за тимчасове розміщення ВПО?

Власники житла, які безкоштовно прихистили у себе вдома внутрішньо переміщених осіб, можуть отримати грошову компенсацію від держави на покриття витрат та оплату комунальних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 р. № 333. На грошову компенсацію мають право особи, які:
– перемістилися з території, які розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації;
– житло яких зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження.

Компенсація надається фізичним особам – громадянам України віком від 18 років, які є:
– власниками житла або їх представниками;
– наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності;
– спадкоємцями, які прийняли спадщину.

Які документи подають особи, які надали прихисток переселенцям?

Особи, що надали прихисток переселенцям, разом з повідомленням надають копії документів:
– паспорт громадянина України власника житлового приміщення і внутрішньо переміщеної особи, яку прихистили;
– про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
– довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
– підтвердження права власності або права на користування житловим приміщенням (договорів оренди (найму) житла державної або комунальної власності або свідоцтва про право на спадщини за заповітом/законом.

Якщо житлове приміщення має декілька співвласників, то інші надають письмові згоди в довільній формі. Для подальшого оформлення грошової компенсації власники житлових приміщень звертаються до управління соціального захисту не пізніше п’яти днів з дня закінчення звітного місяця (з 1 по 5 число кожного місяця) та подають заяву з зазначенням кількості днів та осіб, які проживали протягом звітного періоду, які посвідчують їх особу.

За додатковим роз’ясненням просимо звертатись у відділ по роботі з внутрішньо переміщеними особами управління соціального захисту населення за адресою: м. Дрогобич, пл. Ринок, 1, каб. №1 або за телефоном 2-00-94 або 096-218-75-21.

Подати документи можна через адміністратора у Вашому старостинському окрузі!

Зразки заяв на отримання компенсації: f514645n177  f514645n176

Перейти до вмісту