У Дрогобицькій громаді перейменували ще одну радянську вулицю

10:23 6 Жовтня 2023

Сесія Дрогобицької міської ради прийняла рішення про перейменування вулиці Миру в селі Бистриця на вулицю Атени Пашко. Відповідну назву обрали для своєї вулиці її мешканці, під час проведення електронних консультацій та громадських обговорень проведених старостою.

Депутатський корпус одноголосно підтримав рішення про заміну назви вулиці, адже в громаді триває системна дерусифікація та очищення публічного простору від залишків комуністичної епохи.

Відтак вулиця Миру в Бистриці перейменована на вулицю Пашко Атени.

Атена Пашко була українською поетесою, громадською діячкою, дружиною В’ячеслава Чорновола. Вона була уродженкою села Бистриця, Дрогобицького повіту, Львівського воєводства.

Нагадаємо в громаді вже перейменовано два десятки назв вулиць, які носили радянські назви або імена російських постатей.

На минулому засіданні сесія Дрогобицької міської ради також прийняла рішення про демонтаж та перенесення могил радянських воїнів з публічного громадського простору. Мова йде про «Кладовище радянських воїнів», більш відоме як «Вічний вогонь» та дві індивідуальні могили радянських воїнів, розташовані в селі Михайлевичі Дрогобицької громади.

Обидва об’єкти є пам’ятками історії місцевого значення. Відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», їх приберуть з публічного простору, а останки перепоховають.

Перейти до вмісту