Дрогобич Великодній: центральну площу міста задекорували до Воскресіння

13:09 14 Квітня 2023

Напередодні одного із світлих християнських свят Великодня – центральну площу Дрогобича задекорували яскравими курчатами, писанками та прикрасили дерева розфарбованими святковими яєчками.

Традиція виставляти чималі писанки на Площі Ринок у місті Котермака зародилася кілька років тому – ініціатором виступив відділ сім’ї та молоді. Як стверджує керівник відділу Олександра Пашко, талановиті діти, молодь та викладачі художніх шкіл і коледжів Дрогобича свого часу долучилися до оздоблення та розфарбовування пасхальних декоративних яєць. Таким чином відділ назбирав чималу писанкову колекцію – 18 унікальних виробів. Їх з року в рік і виставляють на огляд. Цьогоріч писанки реставрували та вдихнули у них нове життя.

Наші писанки стали своєрідним Великоднім символом Дрогобича. Кілька років поспіль ми виставляємо їх і тим самим створюємо гармонійний та святковий настрій міста до Великодніх свят. Як мешканці Дрогобича, так і туристи та гості щиро облюбували писанки та роблять численні світлини біля них. Таким чином, дрогобицькі писанки без перебільшень облетіли усю Україну, – коментує Олександра Пашко.

До тематичного оздоблення центру Дрогобича долучилось і Управління культури та розвитку туризму. Як розповіла начальниця відділу культури та мистецтв Леся Татарська – минулого року спільно із Художньою школою міста, було створено кілька десятків яскравих символів Пасхи – дерев’яних писанок. Їх розфарбували талановиті учні художньої школи. Відтак цими писанками прикрасили дерева на центральній міській площі і тим самим додали святковішої атмосфери місту.

На писанках, виготовлених учнями Художньої школи, домінує державна та патріотична символіка, прадідівські елементи, які символізують весну, перемогу добра над злом та благополуччя. З вірою в наші ЗСУ та перемогу зустрічаємо цю весну та Пасхальні свята, – наголошує Леся Татарська.

Окрім різнобарвних писанок, до цьогорічних свят, Площу Ринок прикрасили і новими символами – курчатами та півниками. За словами Олександри Пашко – до виготовлення дерев’яних макетів долучились меценати, відтак самих курчат розфарбували учнів усіх навчальних закладів міста та територіальної громади.

Усі хто бережно та з любов’ю створював святкові декорації міста зазначають, краса кожного виробу унікальна, тож споглядати її варто з невеликої дистанції. І найголовніше – пояснити дітям, що це не забавки, а декор, який додає Дрогобичу особливого шарму.

Перейти до вмісту