Інвестиції для розвитку: у міськраді обговорили стратегічні проекти, які планує реалізовувати громада

14:00 9 Червня 2023

Участь у конкурсах від міжнародних фондів, ДФРР та обласних мікропроектах щорічно відкривала перед громадами механізм для залучення мільйонних інвестицій. Це – важливий ресурс для розвитку громади, реалізації стратегічних проектів та подолання проблем, які самотужки громадам вирішити не під силу.

Дрогобич завжди був в лідерах за кількістю та якістю поданих проектів, що давало можливість залучати до міста десятки мільйонів гривень.

На жаль, війна внесла в цей процес свої корективи, через що багато проектів з готовою кошторисною документацією, залишились нереалізованими.

Сьогодні в міській раді відбулось спільне засідання, під головуванням міського голови Дрогобича Тараса Кучми, за участі заступників Романа Бейзика, Юрія Кушлика, Василя Качмара, керуючого справами виконкому Віталія Вовківа, директора КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимира Кондзьолки та менеджерів комунальної установи, які займаються проектною діяльністю.

Засідання розпочали з обговорення стратегічних проектів Дрогобицької громади.

Серед них:
– Документація на парк ім. Богдана Хмельницького
– Каналізаційний колектор вул. Завіжна – Зварицька з мікрорайонами
-Стадіон «Галичина»
-Об’їзна дорога вул. Наливайка
– Термомодернізація лікарні №1 та інших медичних установ
– Реконструкція бальнеології під реабілітаційний центр
– Очисні споруди водоканалу
-Будинок для ВПО
– Благоустрій біля церкви св. Юра
-Облаштування пішохідних переходів біля освітніх закладів з острівцями безпеки
– Проекти з переробки сміття.

«Міжнародні фонди роблять акценти на проектах екологічного спрямування. Важливою вимогою є те, що кошти повинні йти через орган місцевого самоврядування. Тому зараз нам важливо правильно розставити пріоритети. Наша громада є транзитною в плані залучення допомоги з Європи, тому ми можемо надавати якісне обгрунтування для залучення коштів з реалізації в тому числі інфраструктурних проектів» – наголосив директор КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимир Кондзьолка.

В Стебнику стратегічні проекти стосуються каналізування та розробки перспективного плану теплопостачання міста.

В селах громади актуальним питанням є облаштування мешканцями самовільних каналізаційних стоків, які забруднюють територію чи водойми. В підсумку розмови було погоджено створення робочої групи, яка моніторитиме наявні проблеми.

Також учасники наради торкнулись питання проектів культурної спадщини.

Окрім вищезгаданих напрямків, менеджери КУ «Інститут міста Дрогобича», в межах Стратегії розвитку Дрогобицької громади, працюють над проектами енергозбереження, програмами співфінансування, проектами міжнародної співпраці та проектами міжнародних фондів, спрямованими на підтримку України в часі війни, реабілітацію військових та допомогу вимушено переміщеним особам.

Найближчим часом в міській раді планують визначитись з 2-3 стратегічними проектами, які подаватиме місто на Конкурс ДФРР, в разі його відновлення.

Перейти до вмісту