Єдина в Україні комунальна ферма стала об’єктом інформаційних провокацій та вкидів

23 Лютого 11:21

Восени 2021 року у Дрогобицькій громаді створили першу в Україні комунальну ферму. Незважаючи на важку економічну ситуацію в країні та повномасштабну війну, яка триває впродовж останнього року, комунальне підприємство крок за кроком йде до поставленої мети – виробництва якісної молочної продукції, збереження сільськогосподарських земель та пропагування сільського господарства в громаді.

Станом на сьогоднішній день на першій та єдиній в Україні комунальній фермі утримують понад сотню корів молочних порід. Більшість із них були евакуйовані із південно-східних регіонів та врятовані з ферм, які були зруйновані внаслідок ворожих обстрілів.

Тваринам знайшли прихисток на базі КП «Тарком». Тут їм надали якісну ветеринарну допомогу, хороше харчування та утримання.

Загалом, враховуючи всіх евакуйованих зі сходу тварин, на фермах «Таркому» проживало більше 170 корів та бичків. Нещодавно, підприємством було проведено селекцію. На жаль, частина корів так і не змогла оговтатись після перенесених травм та стресу. За висновками ветеринарів вони вже не зможуть відновити своє здоров’я повноцінно, а рівень надоїв так і залишиться низьким. Після проведених обстежень, 65 тварин продали. Сьогодні на фермах утримують 108 корів.

У нас живуть корови двох порід – червона степова (голштин) і чорна ряба (голштин). Всі наші корови з бірками, утримуються в належних умовах. Корми в достатній кількості були заготовлені ще восени. До цього долучились місцеві фермери, за що ми дуже вдячні. На наступному тижні ми плануємо завершити монтаж дійного обладнання, враховуючи специфіку безприв’язного утримання корів. Зараз працюємо з тою худобою, яка запліднена. Тож чекаємо поповнення, підвищення надоїв та паралельно проводимо ремонти та покращення в корівниках, розповів директор КП «Тарком» Максим Кравченко.

Зараз до утримання тварин залучено 16 працівників, на початок березня працюватиме вже два десятки.

Сьогодні підприємство робить уклін на молочні породи корів. Відповідно проводить селекцію. Всі дії входять в розроблену концепцію підприємства 2023-2028 років.

Однак вже котрий день поспіль в соціальних мережах можна спостерігати чергові інформаційні маніпуляції. Створення комунальної ферми не дає спокою деяким особам, які тільки й шукають зачіпок для провокацій та очорнення всіх зроблених справ.


Україна – є демократичною країною. Відтак кожна людина має право на вільне волевиявлення, свободу слова та висловлення власних думок. Та коли люди дозволяють собі поливати інших брудом, видають одну інформацію за іншу, використовують неправдиві, перекручені факти та фотографії і роблять систематичні інформаційні вкиди в соціальних мережах – це вже не демократія, бо переходить всі межі здорового глузду. Юридично системну діяльність таких провокаторів можна охарактеризувати як цькування органу місцевого самоврядування, спробу підриву довіри до органів місцевої влади. В умовах воєнного стану такі дії можна розцінювати як колабораціонізм, який ворог використовує в інформаційній війні.

Вже не вперше фальшиві сторінки, які реєструють одні й ті ж люди, публікують схожі речі. Їх мета одна, – підірвати довіру до органу місцевого самоврядування, сіяти ненависть та чвари поміж громадою.


Цього разу черговий інформаційний вкид виявили практично одразу. Сторінка людини, яка поширює неправдиву інформацію – фальшива, а фотографії, використані нею, – взяті з інтернету та належать іншим фермам. Так як на «Таркомі» немає таких порід корів, а наявні корови перебувають в корівниках не на прив’язі і мають бірки.

Такі інформаційні провокації відбувались й у мирний час. Пригадаємо інформаційні вкиди навколо реконструкцій басейну, площі Ринок, побудови Дія Центру, облаштування Культурно-освітнього центру, реформ в галузі охорони здоров’я і освіти та інші. Але коли це продовжується в час повномасштабної війни в країні – цьому вже немає жодного розумного виправдання. У міській раді такі дії провокаторів розцінюють як цільову спробу не лише дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в громаді, а й підірвати довіру до органу місцевого самоврядування з боку міжнародних партнерів, які сьогодні надають активну підтримку ЗСУ та народу України.

Вкотре закликаємо громаду – не піддаватись на інформаційні провокації, опубліковані фальшивими фейковими сторінками у соціальних мережах та інформаційними ресурсами сумнівного характеру. Довіряйте лише офіційній та перевіреній інформації. Бо сьогодні, як ніколи, мусимо бути згуртованими та скеровувати зусилля на боротьбу з ворогом. Водночас закликаємо компетентні органи надавати таким фактам належну правову оцінку та притягувати до відповідальності осіб, які ведуть системну підривну та дестабілізаційну роботу в регіоні.

Що ж стосується діяльності КП «Тарком» додамо, – створення комунальної ферми переслідувало декілька цілей:

найперше – це можливість виробництва якісної молочної продукції, якою можна буде забезпечувати садочки та школи громади, чи збувати в спеціалізованих магазинах роздрібної торгівлі.

По-друге – збереження цілісних земельних паїв у комунальній власності Дрогобицької громади.

По-третє – це системна селекційна робота у співпраці з малими фермерськими господарствами, з метою виведення максимально продуктивної молочної породи саме для нашого регіону. Та популяризація розвитку сільського господарства, яке, при дотриманні визначених законом норм, матиме державну підтримку та можливість залучення іноземних інвестицій.

Перейти до вмісту