У Дрогобичі облаштовують пункт прийому великогабаритних відходів та старих автомобільних шин: куди звертатись?

11:12 12 Травня 2023

У Дрогобичі та громаді ведеться системна робота над підвищенням культури поводження з твердими побутовими відходами, впорядкуванням збору та вивезення ТПВ.

Станом на сьогоднішній день у Дрогобичі облаштовано 68 контейнерних майданчиків, з яких щоденно вивозять відходи.

Додатково облаштовуються нові сміттєві майданчики закритого типу, обладнані освітленням та відеоспостереженням, що дає змогу підвищувати якість наданих послуг та забезпечує чистоту та порядок на вулицях міста. Однак чисто не там де прибирають, а там, де не смітять. Тому порядок в місті можна забезпечувати лише шляхом свідомої злагодженої співпраці між громадою та комунальними службами.

У сферу діяльності комунального підприємства «Комунальник» входить збір та вивезення таких типів відходів:

Тверді побутові відходи (ТПВ) – це відходи, які утворюються в процесі життєдіяльності людини та накопичуються у житлових будинках, громадських, навчальних, лікувальних, торговельних та інших закладах. За більш відомою та вживаною класифікацією ТПВ можна назвати відходами споживання, тобто це ті відходи, що утворюються як безпосередньо в домашніх господарствах, так і в комунальній сфері в цілому. Опала трава, листя та гілля не є твердими побутовими відходами, оскільки не є продуктом життєдіяльності людини та належить до сфери благоустрою (термін «побутові відходи» визначений у ст. 1 ЗУ «Про відходи»).

Великогабаритні відходи – це відходи, розміри яких перевищують 50 х 50 х 50 см, що не дає змоги розмістити їх у контейнерах об’ємом до 1,1 куб. метра.

Ремонті відходи – це залишки речовин, матеріалів, предметів, виробів, що утворилися під час проведення у житловому будинку, окремій квартирі, будинку громадського призначення капітального та поточного ремонту, перепланування, переобладнання, прибудови тощо.

Часом великогабаритні та будівельні відходи, а у певні пори року гілки, листя, трава та старі автошини складують у вигляді непотребу поблизу сміттєвих майданчиків. На їх вивіз комунальні служби витрачають незаплановані кошти та людські ресурси.

Згідно з вимогами законодавства, КП «СМУ» разом з КП «Комунальник» облаштовує територію по вул. Гайдамацькій у місті Дрогобич для безоплатного приймання цих видів відходів у мешканців міста. Після чого великогабаритні та будівельні відходи підлягатимуть сортуванню, а гілки та листя будуть використовуватись як компост.

В результаті накопичення цих відходів за роки сміттєвої кризи було виділено територію по вул. Гайдамацькій. Сьогодні там наводиться порядок та проводиться сортування сміття, подрібнення гілок, вивезення сміття, що попадає під категорію ТПВ на полігон. Забирають та вивозять на переробку старі автомобільні шини, відділяють листя та траву для компостування, розбирають великогабаритні відходи та інше. В недалекій перспективі дана ділянка буде загороджена, освітлена, облаштована відеоспостереженням та необхідними спорудами для працівників, так як передбачається облаштувати на ній пункт прийому великогабаритних відходів.

Прохання до всіх голів ОСББ та жителів міста не накопичувати ці відходи поблизу сміттєвих майданчиків та нагадуємо, що згідно закону за це передбачений штраф від 340 до 1370 грн. Службовцями «Муніципальної варти» вже складено 14 адміністративних протоколів такого типу та виписано 22 попередження.

Нагадуємо, послуги подрібнення гілок та перевезення великогабаритних відходів, у разі відсутності транспорту, за символічну плату надає КП «СМУ».

Окремої уваги потребує проблема утилізації автомобільних шин, які теж можна буде здати на території сортувального майданчика по вул. Гайдамацькій. Використані шини прийматимуть в екологічно свідомих громадян за ціною 4,20 грн за кілограм та надалі здаватимуться на переробку відповідним підприємствам. Тобто якщо середня маса колеса від легкової автівки становить 10 кг то власнику доведеться сплатити орієнтовно 42 гривні за одне колесо. Це невелика сума для власників автівок, особливо коли мова йде про навколишнє середовище.

Зібрані кошти спрямовуються виключно на перевезення та розрахунок з підприємствами по переробці використаних автомобільних шин.

Інші відходи прийматимуть безоплатно.

Нагадаємо, замовити послугу утилізації великогабаритних відходів та сухих гілок можна у КП «Служба муніципального управління» за номерами телефонів: 097 228 44 89, 067 801 84 78.

Перейти до вмісту