У Дрогобичі в День Державності молились за Україну та дякували захисникам | Відео

17:23 28 Липня 2022

Сьогодні Україна вперше відзначає День української державності.

Точкою відліку української державності вважається рік заснування Києва, столиці Київської Русі й сучасної України. Тому нове свято відзначають у день розквіту української державності – 28 липня тобто в День хрещення Київської Русі.

У Дрогобичі патріотичним віче відзначили День Державності. Керівництво міста на чолі із міським головою Тарасом Кучмою, представники депутатського корпусу, адміністрація педагогічного університету, молодь міста та свідомі мешканці чисельно зібралися біля пам’ятника 2000-ліття Різдва Христового.

Захід розпочали виконанням Гімну України та хвилиною мовчання за загиблими захисниками.
Відтак присутніх до спільної молитви за українську державність, суверенність та неподільність запросив отець-декан Іван Паньків.

Сьогодні відзначаємо подвійне свято – рівноапостольного князя Святого Володимира та День Української Державності. Наша державність скроплена кров’ю предків, за неї боролися та віддавали своє життя найкращі сини та доньки України. На жаль сьогодні історія повторюється – наша незалежність знову в небезпеці, за неї знову гинуть кращі із кращих. Після Хрещення Русі наша держава стала потужнішою та могутнішою. Тому пам’ятаймо – тільки з Божою поміччю подолаємо та переможемо ворога. Тож молімо про це Всевишнього, – закликав присутніх отець-декан Іван Паньків.

Відстоювати свою незалежність, мову, культуру, традиції, та історію – на таких ключових моментах акцентував увагу у своєму зверненні до присутніх міський голова Дрогобича Тарас Кучма. Очільник громади різко розкритикував багаторічну толерантність до всього, що пропагує ідеологія споріднення з московитами, які сьогодні жорстоко знищують все українське.

Десятки років ми толерували та ставились поблажливо до російської мови на теренах України. Сьогодні бачимо в що вилилась ця толерантність – окупант вважає, що має право загарбати наші землі, відібрати нашу мову, культуру, перейменувати вулиці та міста на свій лад. Наші захисники мужньо боронять кордони нашої держави, але кожен із нас в тилу має пам’ятати – Україна починається з мене, тому жодної толерантності до загарбників, жодного замилування російською мовою чи піснями – бо це нові кулі в бік України та наших військових.
День Української Державності, який сьогодні ми відзначаємо запроваджений не просто так – свято є утвердженням спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення, а також для протидії російській дезінформації та фейковим наративам про буцімто єдність походження українського та російського народів. Український народ неподільний, а його єдність гуртується навколо ідеї сильної держави та віри. Ми маємо унікальну історію. У нас неймовірна країна, наші воїни демонструють незламність духу та віру. Тож перемога буде за нами. Слава Україні!, – наголосив Тарас Кучма.

Завершили захід духовним Гімном України «Боже Великий Єдиний» та виконанням патріотичного танка, присвяченого усім захисникам України, народним ансамблем танцю «Верховинка» Народного дому імені І. Франка.

Організатором заходу виступило Управління культури та розвитку туризму.

Перейти до вмісту