Тарас Кучма разом з командою прозвітував за рік роботи

17:04 24 Листопада 2022

22 листопада минув другий рік з дня виборів до місцевого самоврядування, які відбулися у 2020 році.

У середу, 23 листопада, міський голова Тарас Кучма разом з заступниками прозвітував про роботу, виконану впродовж 2022 року.

Звіт відбувся в режимі прямої трансляції. Спершу прозвітували заступники міського голови.

Тарас Кучма підсумував представлену інформацію за напрямками та проінформував про стан справ та життя громади в умовах воєнного стану. Після звіту очільник громади відповів на питання, які мешканці надсилали за допомогою раніше анонсованої Google-форми.

На завершення громаді презентували відеоролик про ключові події та здобутки Дрогобицької громади, які вдалось реалізувати впродовж року.

Звіт міського голови Дрогобича Тараса Кучми за 2022 рік

Слава Героям України!

Шановна громадо, дев’ятий рік поспіль триває війна росії проти України. Та з 24 лютого, війна змінила плани, пріоритети, цінності. Щодня український народ та армія дають гідну відсіч ворогу і демонструють незламність всьому світові. Ми проживаємо складні часи, але озираючись в минуле, з упевненістю можу сказати, що у нашій громаді відбулося чимало змін та подій.

Минулі роки ми гідно протистояли пандемії COVID-19. Зараз ми гідно протистоїмо ворогу. Тому акценти цьогорічних підсумків будуть стосуватися в першу чергу війни та допомоги армії, життя громади в умовах сьогодення, релокації бізнесу та підтримки підприємців, ВПО, дерусифікації.

Щодня ми отримуємо звістки про втрати на фронті. За період з 24 лютого наша громада втратила 40 військових. Вічна пам’ять і слава Героям України! Наш обов’язок дбати про сім’ї загиблих Героїв.

Допомога військовим

Систематично ми проводимо зустрічі з сім’ями Героїв, моніторимо проблеми та намагаємося всіляко сприяти їх вирішенню.

Сім’ям загиблих воїнів Івана Дацка та Руслана Сіксоя вручили ключі від нових квартир.

З нагоди 31-ї річниці Незалежності України відвідали родини загиблих Героїв та вручили символічні подарунки.

Напередодні нового навчального року дітям загиблих та поранених Героїв вручили канцелярію до школи.

Днями, завдяки партнерству з організацією Червоного Хреста для дітей загиблих Захисників Дрогобицької громади передали 9 планшетів, солодощі та засоби гігієни.

У свято Покрови Пресвятої Богородиці, День захисників і захисниць України, традиційно вшанували пам’ять полеглих Героїв, побувавши на їхніх могилах.

Також цього дня у Стебнику на перехресті вулиць Грушевського і Дрогобицької вперше відбулося віче у новому сквері Героїв.

Мужніх синів та доньок українського народу, які своєю працю творять Незалежність України, ми відзначили під час Мистецько-патріотичного заходу «Нація охрещена вогнем».

Безпека громади

Укриття

З початку року у громаді активно велася робота щодо облаштування захисних споруд. Відзначу активність мешканців багатоповерхових будинків, які самотужки з допомогою комунальної техніки прибрали підвальні приміщення будинків та привели їх до ладу.

Проведено низку зустрічей з підприємцями, керівниками установ, головами ОСББ.

Таку ж роботу проведено й у комунальних закладах, зокрема в галузях освіти, охорони здоров’я та культури.

Всю інформацію про наявні укриття оприлюднено на електронній мапі, на інтернет-порталі Дрогобицької міської ради.

ДФТГ

На початку лютого ми розпочали процедуру створення добровольчого формування територіальної оборони.

13 березня, понад 400 осіб добровільного батальйону Територіальної оборони Дрогобича, на центральній площі міста склади присягу на вірність Україні та її народу, а також отримали благословення від духовенства.

До листопада цього року учасники добровольчого формування були залучені до охорони громадського порядку та об’єктів критичної інфраструктури.

Навчання населення

Нами було залучено інструкторів міжнародного рівня для навчання населення наданню першої медичної допомоги. Ці заходи відбувалися на базі Народного дому.

День перед повномасштабним вторгненням росії

Усвідомлюючи загрозу повномасштабної війни, 23 лютого ми скликали екстрену позачергову сесію та прийняли звернення до Президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

У зверненні висловили чітку позицію Дрогобицької міської ради щодо ситуації з визнанням Російською Федерацією підконтрольних їй захоплених територій Л/ДНР, посягання на територіальну цілісність України та закликали до негайних оборонних дій.

Цього ж дня відбулося позачергове засідання Правління Асоціації міст України, на якому я закликав колег об’єднувати зусилля для протидії ворогу.

Переформатували роботу на військові рейки

З перших днів війни ми розпочали активно залучати міжнародну допомогу для України. Велику роль відіграли налагоджені міжнародні зв’язки.

Ми створили Гуманітарний Координаційний центр, Хаб Гуманітарної допомоги України в Польщі, Єдиний інформаційний центр, Гарячу лінію та залучили Медіацентр «Дрогобич».

Ми розробили чітку логістику прийому допомоги, складування та перерозподілу. Напрацювали базу даних щодо вільного житла та приміщень для прихистку ВПО. Для переселенців розробили інформаційні буклети, які вручали їм при в’їзді у місто. Завдяки командній роботі нам вдалося систематизувати роботу і перевести роботу місцевого самоврядування на рейки війни.

Допомога армії

У перші дні війни наші партнери з Битома передали карету швидкої допомоги. Саме нею ми евакуйовували поранених воїнів та доставляли їх до наших лікарень, де надавали фахову медичну допомогу.

Також для ЗСУ ми передали новітнє обладнання, яке допомагає у знищенні ворога, позашляховики та карети швидкої допомоги.

Окрім військових частин та підрозділів, допомогу було скеровано й для батальйону тероборони імені Петра Сагайдачного – карету швидкої допомоги, військове спорядження.

Побутову техніку передали для потреб частини Національної Гвардії України.

Для надзвичайників також передали спецобладнання.

Дружнє плече в отриманні військової амуніції нам підставили представники римо-католицької церкви Польщі.

З початку повномасштабного вторгнення росії на території України, у Дрогобицькій громаді ми допомогли розгорнути діяльність ГО «Рекрут», яка займалася підготовкою як військових, так і цивільного населення.

Лише з бюджету Дрогобицької міської територіальної громади додатково було виділено субвенцій державному бюджету в розмірі близько 22,5 мільйонів гривень.

Допомога Україні

Окрім того залучення допомоги для армії та ВПО, ми скерували допомогу, медикаменти та обладнання в лікарню на Харківщині, засоби гігієни, продукти харчування, необхідні речі для Ізюма, деокупованих громад Харківщини, для Києва та Фастова, Ірпеня, Василькова, Овруча, Сум, Маріуполя, Кривого Рогу, Запоріжжя, Вінниці, Гостомеля, Слов’янська, Попасної та інших. Сумарно з допомогою у зону бойових дій відправлено понад 60 автівок.

Міжнародне партнерство та підтримка

Недарма кажуть, що друзі пізнаються у біді. Важливу роль відіграло й географічне розташування нашої громади та близькість до кордону.

Допомога з міста-побратима Битома

Першими на допомогу нам кинулися партнери з міста Битома. Особисто президент міста Маріуш Волош доставив до кордону допомогу та карету швидкої допомоги.

Вже на початку березня цією каретою-реанімобілем до Дрогобича прибули перші поранені військові, які мужньо обороняли Київ від російського окупанта. У червні наша делегація побувала в Польщі. Це був не лише візит вдячності, а й можливість поспілкуватися з українцями, яким надали прихисток у Польщі. Вивчити їхні проблеми та потреби, з’ясувати чи повернуться вони в Україну та що для цього потрібно.

Ми розуміємо, що з України виїхало 7 мільйонів громадян, серед яких фахівці, які потрібні для відновлення та відбудови України. Тому наше завдання подбати про вирішення їхньої проблеми з житлом та працевлаштуванням тут в Україні, на територіях, де не ведуться бойові дії. Серед таких – наша громада.

Також ми провели низку зустрічей, в ході яких просили допомогти з побудовою житла для ВПО.

Так, через деякий час місто Битом передало Дрогобичу фуру з 18 тоннами керамічної плитки. Вона розрахована на облицювання 1200 квадратних метрів стін тимчасового житла, яке облаштовують для внутрішньо переміщених осіб. її використали у будинку для ВПО у Стебнику.

Допомога з Кракова

Впродовж кількох років ми маємо налагоджене партнерство з Асоціацією Галицьких водопроводів у Кракові.

27 лютого у Дрогобич прибув перший вантаж із гуманітарною допомогою від наших сусідів та партнерів – міста Кракова.

Безпосередньо допомогу організував водоканал Кракова, зокрема його президент Пьотр Зентара.

Також від краків’ян ми отримали медичне обладнання для реанімаційного відділення міської лікарні. Вартість допомоги становить понад 15 тис.євро. Медичні засоби для міської лікарні №1. Вартість медичної гуманітарної допомоги становить понад 4,5 тисячі доларів США.

Ноутбуки для дітей зі Сходу, а саме для 18-річного В’ячеслава, який залишився без мами із неповнолітніми братами та сестрами.

Сто продуктових наборів для людей похилого віку з польської громади у Дрогобичі та сто п’ятдесят пакунків з солодощами для дітей сиріт та дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

У червні ми мали зустріч з президентом міста Кракова Яцеком Майхровським. Брали участь в урочистій сесії Кракова та провели переговори з фондом Шона Пенна.

Від імені українців ми висловили керівництву Кракова за допомогу українському народові та дрогобицькій громаді зокрема.

Партнерство з містом Перемишль

Від президента Перемишля Войцеха Бакуна ми також отримали підтримку та допомогу.

Перебуваючи у Перемишлі, ми провідали українців, які через війну змушені були покинути власні домівки та тимчасово мешкають в Польщі. Перемишль – став першим польським містом, до якого завітала дрогобицька делегація. Станом на 4 квітня до Перемишля прибуло близько 800 тисяч українців. Для надання послуг нашим мешканцям залучили 1200 волонтерів.

У межах поїздки наша делегація, спільно із очільником Greinplast Poland, керівником гуманітарного хабу у Перемишлі Павелом Хоміком – відвідали Народний дім у Перемишлі.

Хаб гуманітарної допомоги Україні в Польщі

Ще на початку березня, відповідно до розпорядження міського голови, КУ «Інститут міста Дрогобича», з залученням приватного партнера – ТзОВ Грейнпласт Карпати та польського офісу компанії «Грейнпласт» – створили Хаб гуманітарної допомоги Україні в Польщі.

З того часу щоденно через хаб проходять тонни гуманітарної допомоги. Частину скеровано до Дрогобича. Частина – транзитом, через Дрогобич – в різні точки України. Таким чином відправлення гуманітарної допомоги прямує до воїнів, або до міст, які потребують підтримки, бо постраждали від ворожих обстрілів.

Також налагоджено активну співпрацю з містом благодійним фондом «Місія за Україну», який очолює директор Олександр Мисишин. Саме цей фонд підтримує партнерські відносини з Сабле сюр Сарт.

Французьке місто Сабле-сюр-Сарт прийняло шістдесят біженців з України.

Дружба з Хорватами

Асоціація медсестер та громада міста-побратима Ліпік надали допомогу для Дрогобицької лікарні №1: апарат коагуляції для лікування судин, халати медичні для медсестер та інші засоби індивідуального захисту, перев’язочні матеріали.

Також цього року ми взяли участь в урочистостях з нагоди відзначення 166-ї річниці з дня народження Івана Франка у Ліпіку.

Після виступу заслуженого ансамблю пісні і танцю «Верховина», ми отримали запрошення від Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Хорватія Василя Кирилича на участь у заходах в межах Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи, який відбувся у хорватському Загребі. У межах цього заходу у місті Ловран відкрили пам’ятний знак, присвячений видатному українському письменникові, мислителю та політичному діячу Івану Франку. Відкриття пам’ятника відбулося під головуванням Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука та Голови хорватського Сабору Гордана Яндроковича.

У квітні ми підписали угоду про наміри подальшої співпраці із словенським містом Храстнік.

Налагодження партнерства з грецьким містом Катеріні

Грецьке місто Катеріні, в знак підтримки Дрогобицькій громаді та Україні загалом, зібрало та передало 6 тонн вантажу з необхідними речами. Серед отриманих речей – продукти харчування, медикаменти, засоби гігієни.

Після цього ми мали візит у складі делегації з України та офіціну зустріч з міським головою грецького міста Костасом Кукодімосом. Наразі ведуться перемовини щодо партнерства між обома містами.

Допомога з Латвії

У відділенні інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії на базі першої міської лікарні медичні фахівці стикнулися з гострою проблемою нестачі стентів та розхідних матеріалів для проведення операцій.

Завдяки багаторічному партнерству та співпраці між керівництвом Дрогобицької громади та колегами з Латвії, цю проблему вдалося вирішити.

Латвійські колеги: Айнарс Межуліс – радник з економічних питань посольства латвійської республіки в Україні, Петеріс Дімонс – генеральний секретар Зеленої партії Латвії, Діана Барановська – представниця компанії «Eco Baltia vide» та Яніс Айзбальтс – голова правління компанії LLC «Eco Baltia vide», посприяли поставці до Дрогобицької лікарні медичної допомоги – 21 стенту та розхідних матеріалів для проведення операцій. Загальна вартість такої допомоги становить понад 100 тисяч євро.

Світ має знати правду

Також відбувалися різноманітні поїздки у складі Асоціації міст України на міжнародні конференції. Наголошу, що російські представники є у всіх світових інстанціях. Тому ми – українці повинні активно виступати на міжнародній арені та розповідати правду світові.

З цілого світу по нитці

У перші місяці повномасштабного протистояння, до Дрогобича надходила майже щодня допомога, а станом справ цікавилися іноземні делегації, які пропонували різноманітну підтримку.

Сумарно ми отримали 11 карет швидкої допомоги, 12 позашляховиків і 2 автобуси.

Різноманітну медичну допомогу надали польське місто Гнєзно, волонтерська організація «DomaniЗавтра» із Брешії (Італія), польська місія медична, іспанська фірма CELSA Group, польське місто-побратим Сянок, польське місто Красностав, благодійна організація із Франції «Аssociaton Aima», представники Данської ради у справах біженців, різноманітні фонди, зокрема Шона Пена.

Завдяки підтримці Управління Верховного комісара ООН у справах біженців та організації «Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез», в управлінні соціального захисту населення облаштували три робочі місця для роботи з внутрішньо переміщеними особами, які проживають у громаді.

Швейцарська компанія, яка працює в галузі архітектури, передала Дрогобичу фуру з вікнами, ліжками, матрацами та утеплюючими матеріалами для облаштування житла для ВПО та допомоги територіям, постраждалим від ворожих обстрілів.

Загалом Дрогобицькій громаді передали понад 130 дерев’яних та металевих вікон, 23 ліжка з матрацами та матеріали, необхідні для утеплення житла та віконних пройомів в будинках, які постраждали від ворожих обстрілів у зонах активних бойових дій.

Дрогобич продовжує отримувати допомогу від Міжнародних фундацій та компаній. Сумарно ми отримали понад 1400 тонн допомоги, частину з якої скерували у зону бойових дій.

Ми відкриті для світу

За весь цей період ми мали десятки зустрічей, до Дрогобича завітали:
– другий секретар посольства Азербайджанської Республіки в Україні Самір Аллахвердієв.
– радниця міністра соціальної політики Лілія Лішнянська.
– Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.
– офіційна делегація із Новоград-Волинська на чолі із міським головою Миколою Боровцем та тамтешніми міськими депутатами.
– депутат польського Сейму Мачеєм Копецом.
– мер Перемишля Войцех Бакун.
– представники Товариства Червоного Хреста.
– делегація голів громад зі Сумщини.
– волонтерка Мілена Шпатх – представниця Асоціації «Військова допомога».
– генеральний директор американської компанії Solve.Care Прадіп Гоел.
– представники благодійної організації CORE, яку заснував відомий актор та режисер Шон Пенн.
– делегація з міста Калуш.
– представники Юнаківської громади з Сумщини.
– представник грецької місії міжнародної гуманітарної організації «Лікарі світу» Стратос Чіотіс.
– представники Міжнародного фонду «Регіон Карпати» та виконавчий директор Асоціації місцевих рад «Ради Львівщини» Данило Сороковий.
– урядова делегація з республіки Чехія на чолі з заступником міністра закордонних справ Чеської Республіки Ярославом Курфюрстом.

Дрогобич став містом-побратимом міст Ізюм та Лебедин

У Дрогобича з’явилося ще одне місто-побратим – місто Ізюм, яке розташоване у Харківській області. Договір про партнерство підписали міський голова Дрогобича Тарас Кучма та очільник Ізюма – Віталій Марченко.

Аналогічний договір про партнерство підписали міський голова Дрогобича Тарас Кучма та мер міста Лебедина — Олександр Бакликов.

Житло та допомога для ВПО

З перших днів війни ми прийняли понад 20 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Більша половина осіб залишається проживати у нашій громаді. Насамперед ми облаштували під житло комунальні заклади освіти.

Відтак було прийнято рішення облаштувати житло для переселенців у Дрогобичі та Стебнику.

У Дрогобичі споруджуємо модульний будинок на 12 квартир.

У Стебнику переоблаштували гуртожиток, у який заплановано заселити 32 сім’ї.

Надання житла відбувається у межах електронної черги за державними критеріями.

В будівлі провели повне перепланування кімнат та капітальний ремонт покрівлі, фасаду, підвели необхідні комунікації. Як наслідок – в будинку облаштували 32 кімнати (4 однокімнатних та 28 двокімнатних осель), розрахованих для 150 людей.

Реалізувати проект вдалося за сприяння голови ЛОВА Максима Козицького.

За непосильну допомогу громаді Дрогобича міський голова Тарас Кучма вручив Маріушу Волошу орден за меценатство та благочинність.

Реконструкцію гуртожитку розпочали у червні поточного року у межах обласної Програми реалізації пріоритетних інфраструктурних проєктів у Львівській області, коштів місцевого бюджету та спонсорських коштів. Загальна вартість об’єкту 25 мільйонів гривень, з яких 10 мільйонів гривень – кошти виділені із обласного бюджету. Нові оселі перебуватимуть у комунальній власності міста.

Розмовляємо українською! Проводимо дозвілля з користю

З ініціативи освітян громади, для ВПО також організовано курси української мови.

Мистецькі заклади систематично організовують дозвілля для дітей та молоді з числа ВПО.

Подяка волонтерам та меценатам

У підсумку, вкотре висловлюю слова подяки місцевим волонтерам та меценатам, з якими разом наближаємо перемогу.

Партнерство з ГО «Мережа захисту національних інтересів «АНТС»

6 вересня Розвивати громади заради перемоги України: Дрогобицька міська рада та ГО «Мережа захисту національних інтересів «АНТС» підписали меморандум про співпрацю.

Метою Меморандуму є публічне засвідчення сторін про співпрацю, спрямовану на досягнення спільної мети щодо перемоги в боротьбі українського народу із збройною агресією російської федерації, підтримки місцевого самоврядування у подоланні наслідків руйнувань, соціально-економічних, культурних та інших втрат, спричинених воєнними діями країни-агресора. А також створення передумов для швидкого відновлення та сталого економічного розвитку місцевої територіальної громади.

У жовтні до Дрогобича вчергове завітала депутат Верховної Ради України Оксана Юринець із командою ГО «Мережа захисту національних інтересів АНТС». Було проведено спільну зустріч з представниками місцевого самоврядування, депутатів, комунальних підприємств та установ, бізнесу, громадських організацій міста. Стратегічна сесія відбулася у форматі відкритого діалогу у приміщенні ДІЯ Центру.

Життя громади

Економіка, інвестиції, бізнес та сільське господарство

Якщо минулі роки збитків бізнесу завдавала пандемія коронавірусу, то війна також не стала виключенням. Ми систематично проводимо зустрічі з підприємцями, фермерами, представниками бізнесу. Активно надаємо допомогу охочим релокувати.

Наші переваги та перспективи:
– наявна виробнича інфраструктруа,
– наявність земельних ділянок та споруд,
– наявність фахівців у різноманітних галузях,
– створення робочих місць,
– будівництво житло,
– розвиток території,
– сприятливе географічне розташування та розвинена транспортна логістика,
– повний цикл виробництва за міжнародними стандартами.

Окрім зустрічей службовців з представниками бізнесу для надання їм консультацій та сприяння у вирішенні проблем, у травні на базі конференц-залу Центру Дія відбувся триденний тренінг для внутрішньо переміщених осіб з Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей. Захід відбувся за підтримки компанії «IQholding», Львівської ОДА, Львівської обласної ради та Асоціації «Ради Львівщини».

У липні президентка польської асоціації «Військова допомога» Мілена Шпатх зустрілась з бізнесом, який релокував до Дрогобича.

Розвивати фермерство, щоб уникнути продовольчої кризи: фермерів Дрогобицької громади привітали з професійним святом
Загалом було відзначено більше двох десятків фермерських господарств Дрогобицької громади, які працюють в різних напрямках сільського господарства, тваринництва, бджільництва та ін.

Зазначу, що посівна кампанія в цьому році відбулася у значних масштабах. Ми максимально задіяли всі можливі земельні ділянки.

Дрогобицький долотний завод запрацював з новими потужностями

Дрогобицький долотний завод — одне з найбільших в Україні підприємств з виробництва устаткування для нафтогазової та гірничорудної промисловостей, єдиний в Україні виробник бурових доліт.

Після тривалого часу роботи з мінімальними виробничими потужностями, завод отримав нових інвесторів, які планують реанімувати промислове серце Дрогобича та запрацювати з новими потужностями.

Першочергово нове керівництво погасило половину заборгованості, яка була накопичена впродовж минулих років, на суму 7,5 мільйонів гривень та завантажили виробництво комплектуючими на 3-6 місяців вперед.

Серед інших напрямків розвитку заводу — заміна на сучасне обладнання, модернізація приміщень в цілях енергоефективності та зниження собівартості витрат на виробництво продукції.

Успішно релокували

У Дрогобичі офіційно відкрили комп’ютерну академію IT STEP. Заклад релокував з міста Нікополь. Офіційне відкриття відбулося у суботу, 24 вересня. Свої двері академія відкрила на базі НВК «Зефір».

З пропискою у Дрогобичі керівництво академії та персонал привітав міський голова Тарас Кучма. Під час відкриття міський голова також підписав Меморандум про співпрацю між міською радою та академією, в межах якої діти, мешканці громади, освітяни, службовці та ВПО матимуть змогу поглиблювати навики у сфері ІТ.

З Харківщини, через війну, до нас успішно релокувало кондитерське підприємство. Мова іде про фабрику «Т -Престиж», яка в місті Котермака облаштувала виробничі лінії та здійснює випуск солодкої продукції.

Загалом до громади релокувало 18 підприємств.

Інвестиційний портал громади

Новий інвестиційний портал вдалося розробити завдяки партнерству з командою ГО “Новий Стебник”. Для розробки порталу було використано дані, які було зібрано та опубліковано на Мапі інвестиційних об’єктів та сайті Відкритих даних.

Індустріальний парк «ЕКО-СМАРТ ІНДУСТРІАЛЬНИЙ ПАРК «ГАЛІТ»

У Дрогобичі засновують індустріальний парк. Таке рішення 9 червня підтримали своїм голосування депутати Дрогобицької міської ради на черговому сесійному засіданні. Днем перед цим у стінах ратуші відбулася презентація концепції індустріального парку «ЕКО-СМАРТ ІНДУСТРІАЛЬНИЙ ПАРК «ГАЛІТ», який передбачено спорудити в місті Котермака.

За концепцією майбутнього парку «Галіт», яку керуюча компанія представили ще літом в мерії міста – площа Індустріального парку становитиме 101, 3 тис.м2. Орієнтовна кількість створених робочих місць – 1 470 осіб. Проаналізувавши потреби сучасного бізнес ринку, індустріальний парк «Галіт» у Дрогобичі планує об’єднати в собі таких гравців підприємництва: легку промисловість, торгівлю, ІТ-галузь, меблеву промисловість, металообробну, машинобудування, хімічну промисловість та інші.

Черг будівництва парку передбачено п’ять – увесь процес завершать за 4, 5 роки. Першу чергу Індустріального парку «Галіт» планують відкрити за 13-14 місяців від моменту старту будівництва.

«Еко-смарт індустріальний парк «Галіт», що у Дрогобичі, внесено до реєстру індустріальних парків України. Відтак він став 10 індустріальним парком на Львівщині, який включено до реєстру промислових парків. Відповідне подання здійснив Кабінет Міністрів України.

Порятунок свійських тварин та створення КП «Тарком»

Комунальне підприємство «Тарком», яке зафункціонувало в Лішні, на базі орендованих приміщень комплексу КСП «Лішнянське» поповнюється поголів’ям рогатої худоби молочних порід.

Новостворене підприємство займатиметься молочним виробництвом, а також вирощуванням сільськогосподарської продукції.

120 корів доставили з ферми на Миколаївщині, яка знаходиться на лінії фронту та постраждала від ворожих обстрілів.

Для налагодження діяльності комунального підприємства – виділено в користування 50 гектарів земель в Лішні. На них облаштовано пасовища для худоби.

Охорона здоров’я

На галузь охорони здоров’я під час війни припало додаткове навантаження. Окрім мешканців громади, допомогу надають як ВПО, так і військовим. Та пропри це все ми маємо чим гордитися.

У січні при пологовому будинку Дрогобича відкрили сучасний приватний кабінет комп’ютерної томографії.

У лютому у Стебницькій міській лікарні відкрили інфекційне відділення, яке капітально ремонтували останній рік.

В оновленому відділенні облаштували 16 палат, які наразі дозволяють прийняти 42 пацієнтів, а за потреби – і більше. Усі палати боксового типу.

Сума витрат на ремонт інфекційного відділення становить 3,9 млн грн.

Реаніматологи першої лікарні отримали сучасний портативний УЗД апарат для обстеження пацієнтів

На Львівщині відбулася передача ультразвукових та рентгенографічних систем для закладів охорони здоров’я області. Усі апарати безоплатно надала компанія «Philips» у вигляді гуманітарної допомоги. Загалом компанія передала 5 мобільних рентгенографічних систем і 60 ультразвукових апаратів. З цієї кількості 38 апаратів розподілити по закладах охорони здоров’я Львівської області. Один з апаратів було доправлено в Дрогобич, зокрема, у КНП «Дрогобицька міська лікарня №1». Це сучасний УЗД апарат.

Напередодні Дня медичного працівника у Стебницькій лікарні відкрили оновлене хірургічне відділення

У відновленому хірургічному відділі, яке тепер має дві операційні – загальну та гінекологічну, медики надаватимуть широкий спектр хірургічних послуг, зокрема, малоінвазивну хірургію, оперуватимуть гострі та хронічні хірургічні захворювання органів черевної порожнини, проводитимуть герніологію (грижі живота та діафрагми), проктологію, лапароскопічне лікування, гнійні захворювання м’яких тканин, лікування шлунково-кишкових кровотеч, гінекологічні втручання тощо.

У Дрогобицькій лікарні №1 встановили сучасний цифровий рентген апарат та розширили реанімаційне відділення
Дрогобицька міська лікарня, яка є медзакладом другого рівня надання допомоги, якісно оновилася. В терапевтичному корпусі, за сприяння Міністерства охорони здоров’я, вдалося придбати сучасний цифровий рентген апарат. Під медичну новинку осучаснили і кабінет – там провели капітальний ремонт.

Візит заступника міністра охорони здоров’я Олексій Яременко

15 липня до Дрогобицької громади завітав заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко. Почесного гостю зустріли міський очільник Тарас Кучма та начальник відділу охорони здоров’я Володимир Чуба. Разом посадовці оглянули приміщення та проінспектували роботу КНП «Дрогобицька міська лікарня №1», КНП «Дрогобицька дитяча мiська лiкарня» і КНП «Стебницька мiська лiкарня», поспілкувалися з керівництвом та персоналом медзакладів.

«Реформа охорони здоров’я у Дрогобицькій громаді є віддзеркаленням реформування в Україні. Ви на правильному шляху і ваш досвід є прикладом змін для всієї країни», – резюмував Олексій Яременко.

У КНП «Стебницька міська лікарня» відкрили відремонтоване психоневрологічне відділення

У психоневрологічному відділенні функціонує сім палат та є 20 ліжкомісць. Одна із палат – наглядового типу. Це означає, що там лікуватимуть важкохворих пацієнтів, відтак медичний працівник перебуватиме в цій палаті 24/7 та стежитиме за недужими.

Новий гінекологічний кабінет у поліклініці

15 листопада у Дрогобицькій міській поліклініці урочисто відкрили гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу для маломобільних груп населення. Таким чином послугами гінекологів зможуть користуватись жінки із інклюзією різного віку.

Відкриття безбар’єрного гінекологічного кабінету стало можливим завдяки співпраці медичної установи Дрогобича із БФ «Здоров’я жінки і планування сім’ї» за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення та Партнерства ООН із захисту прав людей з інвалідністю.

Завдяки співпраці із БФ «Здоров’я жінки і планування сім’ї» у оновлений гінекологічний кабінет вдалось закупити – мобільне гінекологічне крісло, підйомник з гідравлікою і фіксатором для жінок з інвалідністю, кушетку, ширму, ходунки, столи робочі, шафу медичну і поручні для фіксації, а також моноблок, де можна завантажити та зберігати всю необхідну інформацію та статистику, яка стосується роботи кабінету.

Освіта

За останні місяці освіта переживає нові трансформації. Пріоритет – безпека учнів. Через загрозу обстрілів, іноді доводиться запроваджувати режим дистанційного навчання.

Так, впродовж року ми здійснюємо візити до навчальних закладів з метою моніторингу стану справ, вивчення проблем та сприяння їх вирішенню.

Стратегічний розвиток освіти

Після завершення навчального року 2022-2023 років, було проведено зустріч з директорами шкіл Дрогобицької громади. Ми обговорили бачення щодо подальшого розвитку навчальних закладів та освітньої сфери загалом.

Завданням номер один є напрацювання стратегії розвитку освітньої сфери Дрогобицької громади та чіткого її дотримання.

З цією метою відділу освіти доручено дорожню карту – як повинна розвиватись кожна школа, аби всі вони в сукупності формували повноцінну мережу освітніх закладів, забезпечуючи потреби як початкової та гімназійної освіти, так і профільні напрямки базових спеціальностей в ліцеях.

Станом на сьогоднішній день у Дрогобицькій громаді є 31 школа.18 закладів дошкільної освіти, 5 закладів позашкільної освіти, ДЮСШ імені І.Боберського, Дитячий будинок «Оранта» та комунальні установи «Інклюзивно-ресурсний центр» і «Центр професійного розвитку педагогічних працівників».

Держава скорочує освітню субвенцію. У 2022 році для закладів освіти Дрогобицької громади скорочення відбулося на 10%, що становить 26 мільйони гривень. Наслідок недоїмка у бюджеті для виплати заробітних плат у розмірі 3 мільйони 365 тисяч гривень.

На 2023 рік держава планує скоротити субвенцію на 20%, що становитиме 52 мільйони гривень.

Оптимізаційні процеси – виклики, які потрібно долати. Затягування процесів призведе до суттєвої недоїмки у бюджеті, що може призвести до затримки з виплатою заробітних плат. Тому всі учасники процесу – відділ освіти, депутатський корпус, керівники навчальних закладів, педагогічні та батьківські колективи, повинні дійти згоди щодо подальших кроків з приведення освітньої мережі до порядку з метою раціонального використання бюджетних коштів. Першочергове завдання – створення гідних умов для забезпечення якісного навчання учнів.

Випускники

У середині червня пролунали останні дзвоники в навчальних установах міста та територіальної громади Дрогобича. Цього року 656 учнів назавжди попрощалися із шкільним життям.

За вагомі досягнення в навчанні золотими медалями відзначено 37 учнів, срібні медалі отримали 12 школярів.

Оновлення матеріально-технічної бази

Впродовж року вдалося суттєво оновити матеріально-технічну базу навчальних закладів. Завдяки меценатам зі США, у школах Дрогобицької громади облаштували безпровідний інтернет. Компанія зі США «Smart Aid» передала Дрогобичу сімдесят WiFi-роутерів.

Відділ освіти отримав 80 хромбуків від Департаменту освіти і науки ЛОДА за програмою ООН та корпорації Google.

П’ять навчальних закладів Дрогобича та територіальної громади отримали мультимедійне обладнання для класів від SmartAid.

Придбали ноутбуки для «Інклюзивно-ресурсного центру Дрогобича», Центру розвитку педагогічних працівників та ДЮСШ імені Івана Боберського.

Спортивний інвентар передала Дрогобицькій громаді та безпосередньо відділу освіти Асоціація місцевих рад «Ради Львівщини».

Загалом для Дрогобицької громади передали 15 комплектів зі спортінвентарем. В спортивні бокси входять футбольні і баскетбольні м’ячі, волейбольна сітка, жилетки для командної гри, шахи та інші речі спортивного інвентаря від UNICEF Ukraine у рамках проєкту Дитячі точки «Спільно».

Ноутбуками та комплектом спортивного інвентаря для занять фізичною культурою та спортом поповнились Бистрицька гімназія, Медвежанську гімназія та Лішнянський НВК.

У серпні на базі Ліцею імені Б. Лепкого відбулася щорічна освітянська конференція, яка згуртувала керівників освітніх закладів Дрогобича та територіальної громади.

Активно проводяться різноманітні спортивні змагання, в тому числі й з футболу.

У селі Бійничі відкрили оновлений дитячий садочок

В споруді дошкільної установи провели зовнішні та внутрішні роботи: пофарбували фасад, облаштували сучасну групу із новими меблями та кутками дозвілля для дітей. Подбали і про спальне приміщення для малечі – комфортні ліжка та яскрава постіль.

Також в дошкільній установі є санвузол із душовою кімнатою, комфортна роздягальня та кухню, де готуватимуть смачні страви для дітей.

«Кава з міським головою»

У вересні для освітян провели щорічний захід «Кава з міським головою».

Автобуси «Школярик»

У жовтні отримали ключі від двох нових автобусів «Школярик», які курсуватимуть селами громади. Передав ключі посадовцям Дрогобицької міської ради очільник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Від початку повномасштабної війни, Дрогобицька громада передала чотири з п’яти шкільних автобусів на потреби українських військових. Автобуси «Школярик», які перебували на балансі відділу освіти, здійснювали довезення учнів у селах Дрогобицької громади. Зокрема до шкіл у селах Лішні, Бистриці, Медвежі та Нижніх Гаїв.

Оскільки із вересня навчання в школах Дрогобича та громади розпочалось в очному форматі, учні Лішні, Бистриць, Медвежі та Нижніх Гаїв змушені доїжджати до навчальних закладів громадським транспортом. Тож гостро постала потреба у автобусах «Школярик».

Отримані автобуси скерували у Нижні Гаї та Медвежу.

Молодіжна політика, підтримка сімей

У нас діє місцева програма «Пакунок малюка». Крім того, щотижня ми надаємо допомогу породіллям у пологовому будинку.

Максимальну увагу ми приділяємо дозвіллю, навчанню та вихованню дітей.

З нагоди Міжнародного Дня захисту дітей, талановитих учнів початкових класів відзначили подарунками.

У Міжнародний День захисту дітей у Дрогобичі пом’янули діток, життя яких обірвала війна. На площі Ринок ми провели акцію «Нереалізовані мрії».

Продуктові набори вручили багатодітним родинам.

Ми систематично проводимо зустрічі з активною та ініціативною молоддю. Майже два десятки юних мешканців громади, поміж якими представники Молодіжної Ради, Дитячого парламенту, ПЛАСТу та Спілки української молоді, зібрались разом у світлиці Дрогобицької міської ради.

Мета зустрічі – обговорити розвиток молодіжного простору та ідеї проведення загальноміських заходів та ініціатив, до яких може бути залучена молодь.

Відзначу роботу Молодіжної ради, Дитячого парламенту, ПЛАСТу. Саме вони є рушіями змін у місті.

Спорт

Новий спортивний майданчик

Ми продовжуємо розвивати спортивну інфраструктуру міста. 27 червня відбулося відкриття нового тренажерного майданчика.

Спортивний комплекс з дев’яти вуличних антивандальних тренажерів зафункціонував на території Ліцею імені Богдана Лепкого.

Спортивну ініціативу реалізували КУ «Інститут міста» спільно з ГО «Затишне місто», які прийняли участь у грантовому проєкті та отримали кошти у розмірі 200 тис. на впровадження україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».

Спортивні заходи

Як зберегти та розвивати спорт в умовах війни? Це питання обговорювали представники спортивних клубів під час зустрічі у міській раді.

Футбольний клуб «Динамо-Київ» обрав базу для тренування – футбольне поле зі штучним покриттям ДЮСШ. Це свідчить про те, що у Дрогобичі спортивна інфраструктура якісна.

У теплу пору року для мешканців та ВПО започаткували корисну спортивну ініціативу – ранкові заняття оздоровчої гімнастики на свіжому повітря.

У Дрогобичі відбувся футбольний турнір серед ветеранів «Україна понад усе».

Відбувся велопробіг з Дрогобича до Нагуєвич.

З нагоди Міжнародного Олімпійського Дня, на площі Ринок відбулась хода провідних спортсменів Дрогобиччини, після чого провели загальноміську флешмоб-зарядку.

24 серпня на Площі Ринок відбувся Відкритий турнір із вільної боротьби, а 27 серпня у Дрогобичі, на базі ДЮСШ імені Боберського, відбувся відкритий турнір з футболу серед працівників органів місцевого самоврядування територіальних громад Дрогобиччини, присвячений Дню незалежності України.

І це далеко не повний перелік спортивних заходів, які відбуваються у громаді.

Соціальний захист та соціальні ініціативи

Центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашніх кривдників

У січня при Дрогобицькому міському центрі соціальних служб відкрили денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашніх кривдників.

У центрі є – дві спальні, кухня, сучасні душові кабіни та гардеробна, а також дитячі зони із забавками для малечі. Подбали і про робочий простір для дорослих – у так званій вітальні створено робочу зону (типу офіс) та зону для психологічної роботи із клієнтами. Загальна площа нововідкритого центру – 111,1 м2. Одночасно у кризовому центрі можуть перебувати 6 матерів та 2 дітей.

Ми намагаємося охопити увагою усі верстви населення, які потребують допомоги.

Соціалізація ромської спільноти

У квітні ми провели зустріч з представниками ромської спільноти, – діти отримали подарунки, а з дорослими поспілкувались про шляхи соціалізації спільноти в нашій громаді.

Опіка літніми та одинокими людьми

З нагоди 31-ї річниці Незалежності України Дрогобицьким міським територіальним центром соціального обслуговування за підтримки Дрогобицької міської ради та благодійних організацій для осіб з інвалідністю та літніх одиноких непрацездатних громадян, що перебувають на обліку в терцентрі, сформовано та передано 400 продуктових наборів.

Допомога на Великдень

Напередодні Великодніх свят ми виконали приємну та почесну місію – відвідали гуртожитки та навчальні заклади, де мешкають вимушено переселені особи та вручає їм паски і писанки. Так, впродовж останніх днів було роздано понад 1000 пасок та солодких панетоне. Великодню здобу для переселенців щедро надали підприємці з Лішні та з Дрогобича, а також усі небайдужі.

Під час відзначення Дня міста Дрогобичами провели зустріч з керівниками громадських організацій, які опікуються людьми з особливими потребами. Відзначили їх цінними подарунками та подякували за титанічну працю у цей складний час.

Допомога населенню

– державних соціальних допомог
сума виплати – 165 млн грн;
кількість одержувачів – 7400 осіб.
– пільг та субсидій у грошовій формі:
сума виплати – 82 млн грн;
кількість одержувачів – 7623 домогосподарства.
– допомога на проживання ВПО
сума виплати – 151,5 млн грн; кількість одержувачів – 4270 осіб.

– міських соціальних ініціатив: (щомісячна виплата особам з інвалідінстю І групи лежачим та по зору; щомісячна доплата до пенсії воїнам УПА, репресованим, політв’язням; компенсація на оплату житлово-комунальних послуг сім’ям, які складаються з двох та більше осіб з інвалідністю адресна матеріальна допомога різним верствам населення)
сума виплати – 3,6 млн грн; кількість одержувачів – 2186 осіб.

– обласний бюджет (надання і виплата одноразової грошової допомоги на / за встановлення пам’ятних знаків на могилах загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України; надання адресної допомоги на реабілітацію осіб з інвалідністю внаслідок війни І, ІІ, ІІІ груп; соціальні виплати дітям (пасинкам, падчеркам) загиблих (померлих) Захисників чи Захисниць України, виплата одноразової допомоги воїнам УПА, вдовам політв’язнів, репресованим та політв’язням, виплата одноразової допомоги від депутатів ЛОР)
сума виплати – 3,9 млн грн;
кількість одержувачів – 798.

– Взято на облік та видано довідок внутрішньо переміщених осіб – 15700 осіб
– Назагал отримано та розподілено гуманітарну допомогу – 137 т
Кількість сформованих та виданих пакунків, отриманих через Логістичний майданчик – близько 10 тисяч наборів (згідно журналів обліку видачі гуманітарної допомоги)
Гуманітарна допомога від міжнародних організацій:
– World Central Kitchen – 4400 наборів;
– Спілка робітничих самаритн Німеччини ASB – 900 наборів, 400 гігієнічних наборів (27 т);
– БФ Право на захист- 300 наборів харчування;
– Міжнародна організація міграції (МОМ) – 50 гігієнічних наборів, ;
– Данська Рада у справах біженців (Danish Refugee Council – DRC)100 комплектів зимового дитячого одягу;
– БФ “Стабілізейшн Суппорт Сервісез” – 200 наборів харчування, 350 гігієнічних наборів, 250 наборів медицини.

Інфраструктура та благоустрій

Попри всі обмеження на видатки з місцевого бюджету, нам вдалося провести низку ремонтних робіт.

Ремонтні роботи провели на вулицях Стрийська, Грушевського, Коновальця, Стуса (замінили водопровід, замостили частину бруківкою.

Проведено поточний ремонт внутріквартальної дороги, яка проходить вздовж будинків 84, 88, 90 та 92 вулиці Самбірської і примикає до вулиці Северина Наливайка.

На вулиці Бориславській вздовж проїзної частини дороги заасфальтовано ділянки на яких облаштували паркувальні майданчики для автотранспорту. Загалом облаштовано 26 паркомісць. Паркування безоплатним. Також облаштовано зупинку громадського транспорту.

Раніше на цій ділянці вулиці облаштували благоустрій, зокрема пішохідні зони замостили бруківкою, висадили зелені насадження, подбали про укріплення русла річки.

На вулиці Петра Сагайдачного забрукували частину пішохідної зони в напрямку до перехрестя із вулицею В’ячеслава Чорновола.

Відремонтували частину тротуару і на вулицях Жупна, Шевченка, Дацка, перехресті вулиць Бориславської та Данила Галицького.

Завершили ремонт вулиці Котляревського.

Вирішили багаторічну проблему заторів біля Ліцею №1 шляхом відкриття проїзду вулицею Івана Чмоли в односторонньому напрямку.

У Стебнику на вулиці Новій у місті Калійників замінили асфальтне полотно, оскільки вулиця потопала у ямах. Реалізувати ремонтні роботи вдалось шляхом співфінансування влади та мешканців вулиці.

Окрім цього, ремонт дорожнього покриття завершили і на частині вулиць Симоненка, Стуса та Сагайдачного. Є сподівання, що у новому році вдасся продовжити розпочаті ремонтні роботи на цих вулицях.

Проведено роботи з експлуатаційного утримання доріг (ямковий ремонт) в м. Дрогобич, м. Стебник, с. Почаєвичі с. Раневичі. с. Михайлевичі, с. Болехівці, с. Нове село.

Оновили чашу міського фонтану.

На площі ринок відновлюємо фасади.

Парковки

Ми продовжуємо реалізовувати План організації сталої мобільності в центральній частині Дрогобича.

Цього року облаштували додаткові паркувальні майданчики. Мова іде про вулицю І. Франка, М. Лисенка, Д. Галицького та П. Орлика.

Встановили паркомати. Подбали про місця для осіб з інвалідністю. Розроблено мобільний додаток для онлайн платежів за паркування. Всю інформацію про парковки у місті ми нанесли на інтерактивну мапу на Інтернет-порталі Дрогобицької міської ради.

У Дрогобичі на вулиці П. Орлика облаштовали нову та чи не найбільшу міську паркувальну зону. Майданчик розрахований на 64 місць, із яких 6 – для людей з інвалідністю.

Доріжки на міському кладовищі

На міському кладовищі, що на вулиці Пилипа Орлика вирішили багаторічну проблему – провели асфальтування доріжок кладовища. Мова іде про дві центральні дороги, що пролягають цвинтарем.

Комунальна техніка

До зимово періоду КП «Служба муніципального управління» поповнилась новим піскорозкидувачем. Техніку вдалось закупити через тендер за сприяння місцевого бюджету. Обладнання обійшлось комунальному підприємству у 573 тис.грн. Цими днями його доставили в Дрогобич. Нова техніка, яка працюватиме на базі МАЗ, допоможе у зимовий період посипати вулиці міста піском та сіллю, а також розчищатиме вулиці Дрогобича від снігу.

Аварійна служба

На базі КП «Управитель «ЖЕО», за підтримки Дрогобицької міської ради, організували дільницю аварійної служби для ремонту та ліквідації аварійних ситуацій інженерного обладнання, внутрішньо будинкових інженерних комунікацій та з метою забезпечення належного безперебійного функціонування житлових комплексів та об’єктів.

До зими готові

КП «СМУ» привело в готовність всю наявну техніку підприємства, яка очищатиме міста і села від снігових заметів. Це Bobcat Jcb, грейдер, трактор МТЗ, КАМАЗ, МАЗ, піскорозкидувачі, автомобілі із відвалом та вантажні автомобілі. Загалом мова йде про десять одиниць спеціалізованої техніки.

Також на вулицях Дрогобича розставили понад 70 контейнерів із піскосумішшю. Загалом на території громади таких контейнерів буде понад дві сотні.

Громадський транспорт

Проїзд у громадському транспорті стає комфортнішим. На маршрутах появилися нові автобуси.

Парк громадського транспорту міста поповнився новими комфортабельними автобусами. Мова іде про три низькопідлогові транспортні засоби MAN. Нові автобуси відзначаються низкою переваг для комфортних перевезень пасажирів. Зокрема вони більш місткі, просторіші всередині, мають зручні сидіння та облаштовані кондиціонерами.

Основною перевагою нових транспортних засобів є доступність для людей із обмеженими фізичними можливостями.

Нагадую, що у місті діє соціальна програма «Картка Дрогобичанина», а за допомогою е-сервісу на Інтернет-порталі міської ради, рух громадського транспорту можна відстежувати онлайн. Також на частині зупинок громадського транспорту функціонують електронні табло, які інформують про рух транспорту.

Енергетична незалежність

Реалії сьогодення спонукають вживати заходи, щоб назавжди позбутися енергетичної залежності від природніх ресурсів агресора.

Ми проводимо модернізацію теплотрас та котелень.

На вулиці Володимира Великого та Індустріальній провели роботи з монтажу нової теплотраси.

Модернізація теплотрас, переведення котелень на альтернативні джерела палива, оптимізація втрат тепла – це низка заходів, які активно проводить КП «Дрогобичтеплоенерго». Заходи відбуваються у межах затвердженої Програми перспективного розвитку систем централізованого теплопостачання міст Дрогобича та Стебника, яку затвердила сесія міської ради.

Частину робіт вдалося виконати завдяки партнерству з компанією «Альтеренерго захід».

Котельня на індустріальній, яку перевели на альтернативні види палива – щепа та відходи аграрного сектору, дозволяє зменшити споживання газу на 20%.

Останнім часом ми дбаємо про встановлення електрогенераторів у комунальних закладах. Вирішити цю проблему нам допомагають партнери з Польщі та Франції.

Висловлюю подяку працівникам комунальних підприємств за належне виконання обов’язків у складних умовах. Сподіваюся, що й надалі нашим комунальним підприємствам вдаватиметься цілодобово забезпечувати подачу води та тепла в оселі мешканців громади.

Екологія

Екологічні теми з року в рік стають все більше актуальними.

Ми активно проводимо заходи з озеленення та кронування старих дерев дерев. Мешканці, а в цьому році й гості нашої громади долучилися до низки толок.

Наводимо лад у логістиці збирання, сортування та захоронення побутових відходів.

Спільно з громадською організацією «SaveDnipro» реалізовуємо заходи з моніторигу якості повітря. В цьому році ми отримали ще дві станції моніторингу повітря.

Адміністративні послуги

Відкриття «Дія Центру»

5 січня у Дрогобичі офіційно відкрили новозбудований Центр надання адміністративних послуг – «Дія Центр».

На зведення адміністративної установи «Дія Центр» витратили понад 33 мільйони гривень з бюджетів різного рівня: 21,6 млн грн – з державного бюджету (ДФРР та субвенція на розвиток), 8,2 млн грн – з бюджету Дрогобицької міської ради, ще 3,3 млн грн додали з бюджету області.

Загалом тут можна буде отримати 410 адміністративних послуг.

На першому поверсі споруди розташована рецепція та зал очікування з дитячою зоною, зал обслуговування абонентів, громадська приймальня, система електронної черги та паспортні послуги. На другому поверсі обладнані два конференц-зали для 81 особи, зал для коворкінгу на 15 місць та ряд технічних приміщень.

Варто наголосити, що дрогобицький «Дія Центр» унікальний тим, що був збудованим з нуля. Будівля відповідає усім вимогам інклюзивності, адже тут передбачено безперешкодний доступ для маломобільних груп населення.

Розумна громада та ефективне управління

У серпні у місті відбувся кількаденний семінар «Практичний аналіз показників сталого розвитку муніципалітетів на основі стандартів ISO». Організаторами заходу виступили офіс ОБСЄ та КУ «Інститут міста Дрогобича». Географія учасників, яких близько двадцяти, покрила всю Україну. За відгуками учасників, після пандемії коронавірусу, у час війни, такі заходи є важливими, адже представники органів місцевого самоврядування можуть збиратися, обмінюватися досвідом та оперативно шукати шляхи вирішення поточних проблем.

Так у Дрогобичі ми розпочали роботу щодо впровадження показників стандарту ДСТУ ISO 37120:2019 «Сталі міста та громади.

Показники міських послуг і якості життя». Такі показники та дані важливі для формування бюджетних програм та створення умов економічного зростання, а також вдосконалення механізмів управління розвитком громади на засадах ефективності, відкритості та прозорості.

Окрім цього, ці показники використовуватимуться для відстеження та моніторингу успішності діяльності міста. Планування майбутніх потреб має враховувати поточне використання та ефективність ресурсів для кращого планування на майбутнє.

На даний час проведено обговорення основних бюджетних програм та результативних показників, їх виконання для місцевого бюджету.

В кінцевому результаті планується отримати важливі показники, які будуть відображені в відкритих наборах даних та будуть використані при формуванні Програми соціально-економічного та культурного розвитку Дрогобицької міської територіальної громади на 2023 рік.

Рейтинг прозорості міст

TransparencyInternationalUkraine оприлюднила результати Рейтингів прозорості та підзвітності за 2021 рік. Вперше за час дослідження одразу 5 міст перетнули позначку у 80 балів та отримали категорію «прозорих». У порівнянні з минулим роком, Дрогобич покращив свої позиції на 5,06 балів (83,16), посівши 4-те місце.

Високий результат став можливим завдяки ухваленню важливих рішень, що стосуються оприлюднення даних, бюджету, електронної демократії, стратегій розвитку та регуляторної політики. А головне — ОМС не лише виконувало вимоги законодавства, але й займалось впровадженням нових сервісів.

Також нами виконано усі рекомендації Transparent cities з прозорості в час війни.

Культура і туризм

Перший день цього року ми традиційно розпочали з відзначення дня народження Степана Бандери.

5 січня виповнилося п’ять років, як у Дрогобичі вперше провели театралізовану екскурсію «Таємниці дрогобицької ратуші». Цю екскурсія не лише манить туристів до нашого міста, про неї різноманітні видання та тревел блоги.

Масово ми відзначили й Різдвяні свята – фестиваль «Газдиня Фест», загальноміське водосвяття, Парад вертепів, Фестиваль «Колядує Франкове підгір’я».

14 лютого на площі Ринок ми відзначили День Єднання.

20 лютого ми вшанували Героїв України та продемонстрували силу духу – вулицями міста пройшла смолоскипна хода.

Після 24 лютого культурний фронт не занепав. Всі заходи у громаді мають благородну мету – збір коштів на потреби ЗСУ.

Ми гідно вшанували пам’ять Шевченка, Франка.

Провели низку акцій-перформансів, серед яких – «Голуб спасіння».

На День вишиванки у Дрогобичі розгорнули кількаметровий національний прапор.

Відзначили День Конституції, День пам’яті Захисників України, Свято Покрови і 80-річчя створення УПА, День Гідності та Свободи.

У вересні, у приміщенні «Дія Центр» відбувся форум «Туризм під час війни та після перемоги».

У жовтні – V Міжнародного пленеру «Розмаїття культур».

Окремо закцентую увагу на низці заходів.

День Прапора і День Незалежності

Попри всі загрози атак ворога, ми відзначили найвеличніші свята. З нагоди Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України, у залі бібліотеки імені В’ячеслава Чорновола провели символічну урочисту сесію Дрогобицької міської ради.

На Перехресті Героїв – сакральному місці для усіх містян, бо саме тут зустрічають полеглих захисників і проводжають їх звідси на війну – на флагштоці, зранку 23 серпня, урочисто підняли Державний Прапор України.

Від заходів у День Незалежності у Дрогобицькій громаді відмовлятись принципово не стали – адже саме цього добивався ворог, залякуючи українців з дня в день новими атаками.

З нагоди 31-ї річниці Незалежності України провели урочистого віче.

Відсвяткувати Незалежність України та підтримати дух незламності до нас прибули побратими з польського Битома.

Уродини Франка

27 серпня титану думки та слова Іванові Франкові виповнилося б – 166 років. Так як життя та творчість відомого генія тісно пов’язана із його малою батьківщиною – Нагуєвичами та містом, де він навчався та згодом згадуватиме у своїх творах – Дрогобичем, вшанування пам’яті Франка провели в двох локаціях.

Оскільки праці Каменяра мають глибоку філософію, в Народному домі імені І. Франка відбулися панельні дискусії на тему «Утрачені імена» в культурній спадщині 17-20 ст. На дискусіях виступали спільно з українськими науковцями представники наукових шкіл Польщі, Литви, Італії, Франції, Австрії та інших країн. Серед почесних гостей участь у заході взяла голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

День міста

У день свята Різдва Пресвятої Богородиці, 21 вересня, дрогобичани відзначали одразу три важливі для міста дати: християнське свято, 931-у річницю з Дня заснування міста та 600-ту річницю надання Дрогобичу Магдебурзького права.

Полікультурність міста яскраво відобразили фестивалем культур «Свій кут».

Бруно Шульц

Цього року Бруно Шульц об’єднав міста України та Польщі. У польському місті Битом 2022 рік оголошено роком Бруно Шульца.

Численні експозиції, вистави, концерти, зустрічі з авторами та конкурси – це заходи під час яких вшановують дрогобицького митця із світовим іменем у місті-побратимі Дрогобича – Битомі.

8 жовтня у Битомі відбулася неординарна подія – відкриття муралу та встановлення лавки, присвяченого видатному художнику у сквері «Зустрічей».

Таку ж лавку встановили і у Дрогобичі, у студентському парку.

Бібліотека, театр, «Верховина», «Верховинка», «Легенда», «Боян Дрогобицький»

Особливої уваги заслуговує розвиток міської бібліотеки. Тут відкрили коворкінг, ігрову кімнату та запровадили послуги «бібліоняні». Проводяться цікаві культурні та просвітницькі заходи.

Своїми успішними проектами та майстерними виступами вражають колективи ансамблів «Верховини» та «Верховинки», хорів «Легенда» та «Боян Дрогобицький».

Окрім нових прем’єр, вистав великий внесок у перемогу робить колектив театру.

Переконаний, ці колективи – гордість нашої громади.

Меморіальний комплекс «Тюрма на Стрийській». Поле Скорботи

Ненависть до одвічного ворога – московії, підсилюється не лише щоденними атаками, а й черговими знахідками розкопок. На території саду біля Тюрми на Стрийській віднайшли ще 24 останки закатованих жертв НКВД. Після всіх ексгумаційних процедур, ми з почестями поховаємо рештки невинно убієнних земляків.

Благодійні акції

Сотні тисяч гривень на допомогу армії збирають організатори різноманітних благодійних заходів. Особливої уваги заслуговує патріотизм дітей, які організовують блокпости на теренах громади.

Дерусифікація

Відмежуватися від всього, що до 24 лютого поєднувало Україну та Росію – наше ключове завдання. Саме після цього ми пройдемо становлення як нація, як єдина об’єднана держава.

Завдяки активній позиції мешканців та інструментам електронної демократії, нам вдалося провести демонтаж елементів радянщини на меморіалі «Вічний вогонь.

Моїм розпорядженням створено Комісію з питань проведення заходів дерусифікації та перейменування і присвоєння назв вулицям, провулкам, паркам, скверам у межах Дрогобицької міської територіальної громади.

Завдяки комунікації з громадою, нам вдалося перейменувати низку вулиць, одну з яких названо іменем Героя України, дрогобичанина Івана Дацка.

Рішучістю громади було видворено таке ганебне явище, як московський патріархат. Тепер маємо чудовий гарнізонний храм імені Петра Сагайдачного.

Наразі залишається відкритим питання доцільності демонтажу пам’ятника Геврику.

Спостерігаючи за настроєм громади, ми запустили електронні консультації щодо доцільності встановлення ялинки. Саме громада прийме рішення чи проводимо цьогоріч свято для дітей, як відзначатимемо Різдвяні свята? І найважливіше – ми, мабуть одна з перших громад, які публічно порушили питання дати святкування Різдва. Після зібраних побажань громади ми плануємо організувати круглий стіл за участю духовенства, з’ясувати шляхи врегулювання цього питання та знайти відповіді на питання, які цікавлять громаду.

Окремо відзначу роль незалежних ЗМІ, які у час тотальної пропаганди російських наративів, є носіями правди та рушіями суспільства. Дякую, що захищаєте інформаційний фронт!

Зараз ми проживаємо складні часи. Попереду чимало викликів, які диктує війна. Ми вже бачимо перші прояви енергетичної кризи. Тому закликаю всіх гуртуватися і спільно долати перепони.

У розробників інструментів електронної демократії є гасло «Впливай на владу!». Закликаю кожного мешканця не бути байдужим і за допомогою своїх електронних гаджетів брати активну участь у консультаціях, опитуваннях, подавати свої пропозиції.

Нагадаю, що у нас функціонує електронний «Кабінет мешканця», міська «гаряча» лінія – 41-01-60 або (098) 78-38-370, інформаційно-комунікаційна система «Розумне місто».

Разом змінюємо громаду! В єдності наша сила!

Перейти до вмісту