Стартували підготовчі роботи з демонтажу комуністичної символіки «Вічного Вогню»

15:10 20 Квітня 2022

Сьогодні, 20 квітня, комунальні служби Дрогобича приступили до виконання рішення сесії про проведення заходів з повної дерусифікації у Дрогобицькій громаді. Розпочались підготовчі роботи з демонтажу комуністичної символіки Меморіалу слави на перехресті вулиць Самбірської та Івана Франка, більш відомого як «Вічний Вогонь».

Юридична підготовка процедури демонтажу «Вічного вогню» тривала з літа минулого року. Ще тоді у Дрогобичі було проведено громадські консультації та зібрано пропозиції від мешканців та громадських організацій міста.

Відповідно до розпорядження міського голови Тараса Кучми було створено організаційний комітет з питання демонтажу Меморіалу слави «Кладовище радянських воїнів» («Вічний вогонь»), який окрім всього розглядав пропозиції майбутнього облаштування даної території.

Процедура затягнулась в часі, адже в питанні декомунізації, необхідність якої вже давно ніхто не ставить під сумнів, також є чимало юридичних перепон.

Меморіал пам’яті жертв німецько-радянської війни «Кладовище радянських воїнів» був побудований у Дрогобичі в 1974 році. За свідченнями дрогобичан старшого покоління, в цьому місці ховали співробітників підрозділів НКВС-МВС та НКДБ-МДБ-КДБ, які загинули в післявоєнний період в боях з борцями за незалежну Україну. Є й такі очевидці, які стверджують, що жодних захоронень на Меморіалі насправді немає. Думки істориків та науковців з цього приводу – різняться.

Можлива наявність на місці Меморіалу поховань людей і статус кладовища робили неможливим повний демонтаж радянського меморіалу. Тому слід було або проводити розкопки та ексгумацію похованих там тіл, або розділити місце можливих захоронень та саму радянську символіку.

Ми виготовили паспорт об’єкту, чітко виділивши місце, яке є кладовищем та може містити захоронення. Решта елементів – радянської символіки буде повністю демонтовано. Моральне право на демонтаж комуністичних елементів ми мали давно. Попри різні настрої та звернення різноманітних організацій, ми привели усю документацію у повну відповідність до вимог закону, щоб не було жодних перепон, – наголошує заступник міського голови Андрій Ковч.

Відтак сьогодні, 20 квітня комунальники розпочали підготовчі роботи з демонтажу радянських елементів. Тож вже завтра Дрогобич позбудеться радянської символіки, а місце колишнього Меморіалу слави в подальшому облаштують як пам’ятний сквер.

Перейти до вмісту