Сортування сміття: в одній з гімназій міста облаштують міні-сортувальну станцію, яку встановлять еко-активісти в межах отриманого гранту

16:26 27 Грудня 2022

В гімназії №5 імені Сергія Кульчицького реалізовуватимуть амбітний проект – там встановлять міні-станцію із сортування сміття. Проект втілюють в життя завдяки гранту Міжнародного фонду «Відродження» (за фінансової підтримки Швеції), який виграли ГО «Бери і Слав» (м. Берислав, Херсонська область) та ГО «Прорив-місто» (Дрогобич).

Обидві громадські організації активно займаються тим, що вивчають та намагаються вирішити питання сортування сміття в місті, а також підвищення рівня еко-культури серед населення та навчання молоді роздільному сортуванню ТПВ.

Презентувати проект, який будуть реалізовувати на базі гімназії №5 еко-активісти вирішили у форматі пресконференції. Її учасниками були представники влади, активісти міста, освітяни та журналісти. Зустріч відбулася у приміщенні Дія Центру.

Як розповіла голова правління ГО «Бери і Слав» Наталя Стародубець, їхня громадська організація заснована у 2019 році в Херсонській області. Організація навчає дітей та молодь культури сортування сміття та бере участь у різноманітних грантах та проектах, які успішно реалізовує.

З початком війни ми переїхали в Дрогобич. Тут ми в перші місяці займались тим, що активно волонтерили, а потім вирішили продовжити робити те, що вміємо та що приносить користь громаді – писали гранти. Також саме в Дрогобичі ми познайомилися з еко-активістом Святославом Степ’яком та спільно виграли грант на реалізацію цікавого еко-проекту в одній із шкіл вашого міста, – зазначила Наталія Стародубець.

Проблема забруднення навколишнього середовища через стихійні сміттєзвалища та полігони, де складують ТПВ – одна з найболючіших для кожного куточка України. Уже сьогодні накопичилося близько 15-20 млрд м3 відходів, що охоплюють 7% території нашої країни. Щороку ця цифра лиш збільшується. Щоб «побутові відходи не брали нас за горло» потрібно всерйоз ставитись до проблеми сортування сміття та його переробки і впроваджувати цей процес в кожній громаді.

Активні кроки в цьому напрямку у Дрогобичі робить еко-активіст, член ГО «Прорив-місто» Святослав Степ’як. За його ініціативи в місті реалізовано задум щодо громадської міні сортувальної-станції на вулиці Війтівська Гора. Відтак спільно із ГО «Бери і Слав» у гімназії №5 також встановлять міні-сортувальну станцію.

Мета нового проекту – запровадити на території школи міні-сортувальну станцію, залучити до цього процесу учнів, педагогів та батьків. І тим самим підвищити їхню еко-свідомість. Таким чином еко-культура поширюватиметься містом та сподіваюсь наш приклад захочуть взяти на озброєння і інші навчальні заклади та громади, – наголосив Святослав Степ’як.

Для реалізації проекту з міні-сортувальної станції у навчальній установі планують встановити 16 контейнерів. Міні контейнери для сортування сміття поставлять безпосередньо у навчальній установі, інші – на спеціально облаштованому майданчику біля шкільного подвір’я. Таким чином – підростаюче покоління буде сортувати сміття та стане гарним прикладом для мешканців прилеглих вулиць, як слід поводитися із ТПВ.

Свої думки щодо реалізації еко-проекту у місті висловили під час круглого столу керівник Департаменту міського господарства Ростислав Пошивак, керівник відділу освіти Віталій Вовків, директор гімназії №5 Віталій Лесик, вчитель біології та природознавства гімназії №5 Аліція Чайківська, а також учні 9 класу.

Представники громадських організацій, ініціатори круглого столу пообіцяли присутнім через 6 місяців після реалізації проекту підбити його підсумки.

Додамо, Дрогобич останні роки також робить активні кроки в напрямку сортування сміття – у місті на сміттєвих майданчиках встановлено контейнери для пет-пляшок, а також за підтримки латвійської компанії Eco Baltia Vide Дрогобич отримав кілька десятків контейнерів для сортування побутових відходів. Облаштовують майданчики для роздільного сортування відходів. Також прибрали сміття з вулиці Гайдамацької, де під час сміттєвої кризи створили майданчик для перетримки та перевантаження відходів. Приводять до норм міський полігон у селі Брониця. Розроблено логістику збору і вивозу сміття у громаді.

Перейти до вмісту