Раннє виявлення як попередження сімейного неблагополуччя

11:43 19 Вересня 2023

В умовах військового стану по всій території України, особливої актуальності набуло питання здійснення соціальної роботи в територіальних громадах, адже кількість дітей, сімей з дітьми та осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують допомоги продовжує збільшуватися. До вразливих верств населення, які можуть потрапляти у складні життєві обставини та потребувати соціальних послуг, додалися нові категорії, а саме: сім’ї, діти та молодь постраждалі від військової агресії, сім’ї з дітьми, що пережили розлуку або втрату пов’язану з війною, сім’ї військовослужбовців та сім’ї ветеранів, сім’ї з дітьми та особи, які пережили окупацію, тощо.

14-15 вересня 2023 року з метою підвищення професійних компетентностей щодо здійснення ефективної командної взаємодії в громаді в процесі забезпечення сімейно орієнтованої соціальної роботи та надання необхідних послуг, спрямованих на раннє виявлення сімейного неблагополуччя, тощо, був проведений тренінг для команди спеціалістів, які працюють з сім’ями, дітьми та молоддю в громаді на тему: «Раннє виявлення як попередження сімейного неблагополуччя». Спеціалісти служби у справах дітей виконкому Дрогобицької міської ради разом з фахівцями із соціальної роботи, працівниками освітньої та медичної галузей територіальних громад у сфері захисту прав та інтересів дітей взяли участь у вищезазначеному тренінгу. Також до тренінгу були залучені психологи, представники волонтерських ініціатив та ГО, які працюють з ВПО.

Для забезпечення комплексного підходу з підтримки та захисту дітей, фахівці отримали можливість взяти участь в інтерактивах, спрямованих на набуття досвіду групової взаємодії, для досягнення кращого майбутнього для дітей, які потребують особливої уваги та підтримки у складних життєвих обставинах.

Метою тренінгу було вивчення таких питань:
– розгляд базових понять тренінгу: «раннє виявлення», «вразливість», «складні життєві обставини», «забезпечення найкращих інтересів дитини», «профілактика та профілактичні заходи», «сімейно орієнтована соціальна робота», «командна робота»;
– ознайомлення з чинним законодавством та змінами в нормативно-правових актах щодо захисту і забезпечення прав дитини та сімей з дітьми, надання їм допомоги в умовах воєнного стану;
– визначення різних категорій сімей, дітей та молоді, які можуть потребувати чи потребують сторонньої підтримки та допомоги в умовах воєнного стану, в т.ч. ВПО;
– окреслення повноважень, функцій та відповідальність субʼєктів в процесі виявлення реагування, надання допомоги та захисту дитини в її найкращих інтересах в громаді, тощо.

Таким чином, можна визначити, що у забезпеченні найкращих інтересів дитини ключове значення має командна робота, яка передбачає відповідне реагування на наявні проблеми, готовність суб’єктів до коригування планів, пошук нових шляхів заради розв’язання актуальних проблем, об’єднання спільних зусиль та ефективне використання ресурсів.

Служба у справах дітей

Перейти до вмісту