Підтримка для міста-побратима: Дрогобич відправив гуманітарну допомогу звільненому від окупації Ізюму

16:41 20 Вересня 2022

Тиждень тому офіційно підтвердилась інформація про те, що наші захисники, в ході контрнаступу, звільнили одне зі стратегічних міст на сході України – Ізюм. Саме це місто з 1 липня цього року є містом-побратимом Дрогобича.

Дізнавшись про звільнення Ізюма, міський голова Дрогобича Тарас Кучма одразу ініціював збір необхідної для цього міста гуманітарної допомоги.

У ці дні ми відзначаємо день міста Дрогобич. Через війну ми мінімізували перелік святкових заходів. А свої зусилля скерували на збір допомоги для України. Дуже символічно, що у свій день народження Дрогобич допоможе мешканцям міста-побратима Ізюма. Безумовно, ця допомога є дещицею у потребах громади Ізюма, але ми не залишаємось осторонь. Також ми очікуємо швидкого звільнення з лап окупантів ще одного нашого міста-побратима – Нової Каховки. Віримо в сили ЗСУ. Наближаємо перемогу разом!, – прокоментував Тарас Кучма.

Збором допомоги та організацією поїздки займався заступник міського голови Андрій Ковч.

Російські окупанти вже не раз довели свою сутність в цій війні, вони вбивають мирних мешканців, катують українських захисників, руйнують інфраструктуру та розграбовують домівки простих українців. Під час відступу, тікають та нищать все на своєму шляху. І роблять це з підступною метою – щоб нашкодити та не залишити українцям нічого вцілілого. Ізюм не став виключенням. Зараз в місті складна гуманітарна ситуація. Тому ми зв’язались з нашими колегами, дізнались про нагальні потреби і за кілька днів зібрали для них понад 20 тонн допомоги, – розповідає Андрій Ковч.

Наприкінці минулого тижня Ізюм почав отримувати гуманітарну допомогу від деяких волонтерських організацій. Однак з міст-побратимів першим на допомогу відгукнувся саме Дрогобич.

Сьогодні вранці фуру доукомплектували і гуманітарний конвой вирушив на Харківщину.

В складі гуманітарної допомоги до Ізюма відправили велику кількість засобів гігієни, воду, одяг, спальники, ковдри, теплі речі, продукти харчування. Загалом – понад 20 тонн гуманітарного вантажу. Більшість товарів та засобів, які повезли зараз на Харківщину, Дрогобич отримав від польського міста Сянок, яке потужно підтримує нас в час повномасштабної війни.

Також у складі гуманітарного конвою в одну з лікарень Харківщини везуть медичне обладнання, яке Дрогобич отримав від німецького міста-побратима Грайфсвальд.

Ми формували допомогу з розрахунку на те, що наближається зима, а місто має проблеми з газом та світлом. Тому веземо багато теплих речей. Важко судити, яким є реальний стан справ в Ізюмі. Ми зможемо оцінити це лише по приїзді в місто. Однак сподіваємось, що наша підтримка допоможе місту швидше стати на ноги після пережитого пекла окупації, – наголошує Андрій Ковч.

Поїздка не є повністю безпечною, адже чимало територій на сході України залишаються замінованими. Окрім цього зберігається загроза прильотів, адже місто знаходиться дуже близько до зони розмежування. Однак Дрогобичу важливо підтримати місто-побратим та показати, що ми – разом з ними в цей нелегкий час.

За час окупації Ізюма російськими військами загинула щонайменше тисяча цивільних жителів. Повна окупація міста відбулась ще 1 квітня. Ніякої евакуації населення не відбувалось, тому багато місцевих мешканців залишались в місті.

Зараз в Ізюмі складна гуманітарна ситуація: в місті немає води, газу та світла. Крім того, за даними Міністерства оборони України, в місті є проблеми із продовольчими товарами, засобами гігієни та медициною, так як медичні заклади зруйновані, а аптеки – розграбовані.

Перейти до вмісту