Оптимізація закладів освіти у Стебнику: чому це потрібно та яким є очікуваний ефект?

11:24 15 Липня 2022

У вівторок, 12 липня, відбулась зустріч педагогічного та батьківського колективу гімназії № 11 імені Тараса Зозулі з представниками відділу освіти, профільним заступником міського голови та депутатами міської ради щодо питання оптимізації мережі освітніх закладів Стебника.

Нагадаємо, що раніше аналогічні дії були проведені у Дрогобичі та селах громади. В межах оптимізації закладів освіти, у 2021 році було реорганізовано 9 шкіл.

Проведені заходи себе виправдали, а зекономлені кошти вдалось скерувати на цільові заходи з покращення матеріально-технічної бази освітніх закладів та розвиток освітньої галузі громади.

Однак у Стебнику ситуація з оптимізацією освітніх закладів досі залишалась під знаком питання. Мова йде про необхідність злиття двох гімназій №11 та №18 в одну. Так як жоден із закладів не хоче добровільно переходити до іншого, обирати доводиться за станом приміщення, матеріально-технічною забезпеченістю закладу та наповненістю учнів.

На жаль, представники батьківського комітету однієї з гімназій досі виступають проти та не погоджуються з наведеними аргументами. Щоб переконати педагогів та батьків у доцільності переходу в приміщення гімназії №18, до Стебника приїхали профільний заступник міського голови Андрій Ковч, директор КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимир Кондзьолка та начальник відділу освіти Віталій Вовків.

У зустрічі також взяли участь староста Стебника Тарас Городиський, депутати міської ради, педагоги.

Присутніх ознайомили з стратегією розвитку освітньої сфери Дрогобицької громади, прописаною до 2027 року, передбаченими заходами оптимізації, реорганізації та очікуваним ефектом.

Висновок один – так, як є зараз, надалі продовжуватись не може. Для ефективної роботи, необхідно провести болючу, однак ефективну, оптимізацію кількості закладів загальної середньої освіти.

Додатково інформуємо, що в закладах загальної середньої освіти ДМР функціонує 541 клас, у яких навчається 12 421 учень. З них у Стебнику – 69 класів та 1 655 учнів.

На одного учня у закладах загальної середньої освіти Дрогобича затверджено кошторисні призначення на 2022 рік у розмірі – 6 929 грн., а на одного учня закладів загальної середньої освіти Стебника затверджено – 10 486 грн.

У разі оптимізації закладів освіти у Стебнику, кошти, які сьогодні використовуються на утримання приміщення гімназії, будуть скеровані на зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти Стебника, що позитвно вплине на якість освітніх послуг для учнів.

Такого ефекту можна досягнути лише при проведенні комплексної оптимізації мережі освітніх закладів Стебника.

У підсумку зустрічі було вирішено створити комісію з представників гімназій № 7, 6, 11 та 18, депутатів Дрогобицької міської ради та відділу освіти – для якісного та ефективного прийняття рішень щодо подальшого ефективного функціонування закладів освіти Стебника.

Перейти до вмісту