Місяць Незламності: Тарас Кучма звітує про роботу місцевого самоврядування у період воєнного стану | Відео

9:23 28 Березня 2022

Події ранку 24 лютого, коли росія вторглася повномасштабною війною в Україну, ми не забудемо ніколи. Ми ніколи не пробачимо смертей дітей, жінок, чоловіків, воїнів, зруйнованої інфраструктури. Ворог планував провести так звану операцію за декілька днів. Однак, сильні духом українські воїни за допомогою суспільства і волонтерів вже місяць дають гідну відсіч ворогові.

Дрогобицька громада вкотре згуртувалася. З перших днів ми переформатували роботу місцевого самоврядування, ми об’єднали зусилля з волонтерами, з небайдужими громадянами, з іноземними партнерами, з усіма, хто сприяє боротьбі українського народу з московським окупантом.

За декілька днів Дрогобицька громада стала форпостом на заході України. З перших днів війни ми почали приймати тимчасово переселених осіб, ми приймаємо допомогу від іноземних партнерів і розподіляємо її як для переселенців, так і для війська. Допомагаємо містам, де розпочалася гуманітарна криза. Ведеться чіткий облік надходження та розподілу допомоги. Паралельно у місті активну роботу ведуть волонтери та громадські об’єднання. Надаємо медичну допомогу усім потребуючим. І найважливіше – щодня наші структурні підрозділи виконують покладені на них обов’язки задля забезпечення життєдіяльності громади.

 Наші основні напрями роботи:

– Прийом та поселення тимчасово переміщених осіб, які переїхали до нас з територій, що піддались ворожим обстрілам з боку росії.

– Облік переселенців.

– Збір коштів та гуманітарної допомоги для переселенців.

– Збір коштів та необхідних речей для воїнів, які зараз захищають Україну та добровольців територіальної оборони.

– Збір та доставка допомоги, яку ми отримуємо з-за кордону.

– Допомога містам, які, через ворожі обстріли чи облогу опинились на межі гуманітарної кризи.

– Координація всіх зусиль та волонтерського руху.

Робота розподілена за напрямками з чітким розподілом відповідальності залучених осіб.

 Допомога внутрішньо переселеним особам

Станом на 24 березня у Дрогобичі прийняли вже більше 7 000 тимчасово переміщених осіб. Для розміщення переселенців задіяно гуртожитки вищих навчальних закладів, коледжів та технікумів 7 шкіл Дрогобицької громади.

У резерві – близько тисячі місць, облаштованих у 7 інших навчальних закладах нашої громади.

Загалом у громаді облаштовано понад 32 локації.

Поселенням переселенців займаються фахівців Дрогобицького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Станом на 24 березня у Дрогобичі проживає понад 5300 осіб., понад 1700 осіб переїхали на тимчасове проживання у інші регіони України та за її межі, а це – Польща, Франція, Німеччина, Іспанія та інші.

Всі тимчасово переміщені особи забезпечені безкоштовно – житлом, харчуванням, медичною та психологічною підтримкою, а також щоденним корисним дозвіллям.

Важливо, у нашому пологовому будинку вже народилося 14 немовлят, батьки яких є переселенцями.

У закладах охорони здоров’я також перебувають ВПО, яким надають допомогу різноманітного характеру, проводять операції.

Також безкоштовні послуги для переселенців надають у місцевій лазні.

До роботи з переселенцями задіяні 42 психологи, які працюють як з групами осіб, так і в індивідуальному порядку.

Членам родин вимушених переселенців, що  потребували психологічної підтримки фахівцями надано 130 індивідуальних консультацій, проведено 30 групових занять (охоплено 320 осіб).

Станом на 24 березня, управлінням соціального захисту на облік взято 5023 тимчасово переміщених осіб. Після реєстрації людям видають пакунки з допомогою – речі першої необхідності, засоби особистої гігієни та продукти харчування, розраховані на тиждень перебування в нашій громаді.

Зараз управління соціального захисту розпочало видачу довідок і взяття на облік людей, як внутрішньо переміщених осіб. Ці довідки в подальшому дадуть можливість людям звертатись за офіційними виплатами та соціальними допомогами.

Станом на 24 березня управлінням соціального захисту видано переміщеним особам понад 21,7 тонн гуманітарної допомоги.

Також наданням гуманітарної допомоги та речей першої необхідності, зокрема засобів гігієни, одягу, дитячого харчування, займаються фахівців відділу сім’ї та молоді і Терцентру.

Щодня за допомогою звертаються мешканці міст Київ , Харків, Боярка, Гостомель, Ірпінь, Буча, Запоріжжя, Суми, смт Бородянка, а також населених пунктів Київської обл. (с. Крюківщина, Бузова, Святопетрівське, смт Дергачі, м. Ворзель, Бровари, Васильків), м. Охтирка, Каховка, Донецьк, Мелітополь, Мерефа (Харківська обл.).

Комунікація

Для оперативної комунікації з перших днів було створено Гуманітарний Координаційний Центр, Гуманітарний Штаб, Інформаційний центр та Єдину лінію допомоги.

Інформаційними послугами скористалися близько 3000 осіб.

Вся інформація висвітлюється на офіційних інформаційних каналах Дрогобицької міської ради.

 Допомога від іноземних партнерів

Окрім допомоги, яку з перших днів війни активно надають місцеві мешканці, Дрогобич продовжує отримувати чимало вантажу з-за кордону. В першу чергу громада намагається залучати допомогу для наших воїнів – речі, які в Україні купити сьогодні важко – це бронежилети, каски, оптичні окуляри, приціли, тепловізори, рації і тд.

Станом на сьогодні, завдяки об’єднаним зусиллям Гуманітарного Координаційного Центру, особистим зв’язкам керівництва громади та налагодженій комунікації з закордонними партнерами, вдалось доставити вже 13 вантажівок з гуманітарною допомогою з-за кордону. Окрім великовантажних фур, їдуть десятки менших вантажівок чи мікроавтобусів.

КУ «Інститут міста Дрогобича» створено Гуманітарний хаб допомоги Україні в Польщі. До цього залучено приватних партнерів – ТзОВ Грейнпласт Карпати та «Грейнпласт» у м. Перемишль.

На сайті help.gov.ua, який створений Адміністрацією президента та КМУ з трьох адрес українських логістичних складів у Польщі, дві – адреси логістичних складів Дрогобицького хабу гуманітарної допомоги в Україні.

Завдяки налагодженій логістиці вдається щоденно переправляти по дві фури з гуманітарною допомогою з-за кордону.

Ми отримали та скерували 470 т гуманітарної допомоги.

Окрім закордонних міст побратимів, допомогу нам надають міста Польщі (Краків, Битом, Легніца, Жешів, Сянок інші), Італії (Феррара, Касьє), Німеччини, Бельгії, Латвії, Литви, Естонії, Великобританії, Швейцарії, Франції, Греції, Канади, США та ін.

Листи підтримки ми отримали від: міст Битом, Люблін, Перемишль, Краків, Олечко, Ломза, південнокорейський округ Гам’янг, Деблін, Грастнік, Сосновець, Канада, США.

В рамках міжнародної співпраці Дрогобицька громада отримала вже 6 автомобілів швидкої допомоги (Битом, Гнєзно, Ченьстохова (Польща), Німеччина), а разом з ними – чимало медичних засобів та препаратів. Це реанімобілі, які не простоюють намарно в Дрогобичі, вони вкрай необхідні сьогодні.

Три автівки швидкої допомоги Дрогобич передав для потреб фронту. Інші – задіяні до евакуації та доставки поранених бійців з гарячих точок нашої країни до рідного міста та наших медичних закладів.

Схожим чином перевозимо інші автомобілі – позашляховики, необхідні нашим військовим підрозділам у бойових точках.

Офіційно ми скерували до Французького міста Сабле-сюр-Сарт у регіон Лаури 60 осіб – біженці та місцеві мешканці, серед яких діти, які потребують особливого догляду та лікування. Усім їм забезпечено проживання, харчування, роботу та медичне лікування.

Допомога містам України

Окрім допомоги переселенцям, які тимчасово проживають у нашій громаді, – Дрогобич допомагає тим містам, які через ворожі обстріли чи облогу опинились на межі гуманітарної кризи.

Відтак протягом кількох тижнів такі гуманітарні конвої багаторазово відправлялись на Київ, Фастів, Ірпінь, Васильків, Харків. Намагаємось допомагати усім, хто звертається до нас за допомогою.

Повертаючись назад дрогобичани організовують вивезення поранених бійців, а також евакуацію цивільного населення – тих людей, які, через постійні ворожі обстріли, не можуть виїхати самотужки.

Залучення іноземних кампаній

Ми активно працюємо над налагодженням міжнародних контактів. Це вкрай важливо для нашої громади. Намагаємось залучати до нас відомі міжнародні організації. Зокрема у нас розгорнули свій мобільний госпіталь медики американської організації Rubicon Team. Днями буде представництво британської організації UK-med. Це вкрай важливо для нас, адже представники цих організацій мають пряму комунікацію зі своїми країнами, можуть підтвердити ситуацію про стан справ у країні та потреби в тій чи іншій гуманітарній підтримці.

Допомога воїнам

Продовжуємо збір коштів для потреб наших воїнів. Їх скеровують на пошиття форм, спальників, заправку транспорту, придбання базових термінових речей для наших воїнів.

Окрім персональної допомоги для воїнів, скеровано необхідну допомогу у військові частини.

Збір коштів на офіційні благодійні рахунки

Окрім збору коштів готівкою, – у Дрогобичі створено спеціальні благодійні рахунки для збору коштів на підтримку України. Видатки скеровують на пальне для доставки гуманітарної допомоги чи термінові засоби, необхідні воїнам.

– на гривневий рахунок надійшло 856 210 грн.

– на валютний рахунок в євро надійшло 1 098,50 €.

– на валютний рахунок в доларах надійшло 100,00 $

– на валютний рахунок в злотих надійшло 5 zl.

Крім цього мешканці Дрогобицької громади пожертвували готівкою 413765 грн, 2200 доларів, 600 євро на потреби військовим.

Бізнес

Місцеві підприємці активно долучаються до надання допомоги як ВПО так й армії.

Проводиться робота щодо релокації промислових підприємств із зон проведення бойових дій на території Дрогобицької МТГ.

Транспортні перевезення

На час воєнних дій забезпечено транспортом у кількості 16 вантажних мікроавтобусів для перевезення гуманітарної допомоги у міста  Київ, Біла Церква, Умань, Фастів.

Проведено роботу з пошуку та залучення великогабаритного транспорту (фури) ПАТ Західукртранс для перевезення гуманітарної допомоги з Італії та Греції.

Організовано 30 рейсів у  м. Львів (Червоний Хрест), м. Трускавець (потягу до м. Харків), а також організовано систематичне перевезення гуманітарних вантажів в межах ОТГ.

Здійснено 2 рейси пасажирських перевезень біженців з дітьми з Дрогобича до Шегині (для подальшого переїзду до Франції)

Сільське господарство

Для проведення весняної посівної кампанії вживаються заходи по забезпеченню фермерів нашої громади пальним, міндобривами та насінневим матеріалом.

Реклама

Забезпечено усі білборди у місті Дрогобичі для розміщення патріотичної реклами.

Харчування біженців

Активно велась робота по пошуку закладів харчування, скерування біженців та погодження умов лояльної оплати з власниками закладів (Квадрат суші піцца, Грін парк піцца, Час поїсти, Їдальня духовної семінарії, кафе Жароманія та інші)

Робота закладів освіти

Організовано на базі 31 закладу освіти пункти збору гуманітарної допомоги.

На базі чотирнадцяти закладів загальної середньої освіти розміщені центри поселення тимчасово переміщених осіб. Загальна кількість розгорнутих ліжкомісць – 1550.

Організоване трьохразове гаряче харчування.

Працівники усіх закладів освіти Дрогобицької міської територіальної громади залучені до організації харчування тимчасово переміщених осіб.

Працівники закладів освіти:

– Виготовили понад 2770 кг напівфабрикатів для потреб ЗСУ, територіальної оборони та тимчасово переміщених осіб.

– Сформували понад 1500 соціальних пакетів допомоги, які складалися з продуктів харчування та засобів особистої гігієни, що розраховані на 2 тижні проживання.

– Зібрали більше ніж 4600 кг сільськогосподарської продукції.

У ліцеях , гімназіях та закладах дошкільної освіти організовано випічку хлібобулочних виробів для потреб для потреб ЗСУ, територіальної оборони та тимчасово переміщених осіб.

У заклади освіти прийнято наступну кількість дітей з числа тимчасово переміщених осіб, а саме:

– Заклади дошкільної освіти – 15 осіб;

– Заклади загальної середньої освіти – 379;

– Заклади позашкільної освіти – 129 осіб.

Для цих дітей спрощено процедуру подачі документів та забезпечено безкоштовним харчуванням.

Закладами позашкільної освіти Дрогобицької міської ради організоване змістовне дозвілля (гуртки, майстер-класи, спортивні заняття, екскурсії, навчальні заняття).

Дозвілля, заходи робота закладів культури

Забезпеченно дозвіллям тимчасово переміщених осіб: майстер класи, ознайомчі екскурсії містом, освіта мистецького характеру, спортивні заходи (спільно з відділом спорту). Загальна кількість не менше 2700 осіб.

Долучення тимчасового переміщених осіб до діяльності закладів культури та сфери обслуговування міста, зокрема закладів харчування.

В установах народних домів та бібліотек у громаді (села) проводяться роботи з  дозвілля як з місцевим населенням так і з тимчасово переміщеним особами.

Щодня (окрім п’ятниці) у центральній частині міста проводяться національно-патріотичні музичні акцї.

Проведено заходи, щодо вшанування відомих постатей України (Тарас Шевченко, Вячеслав Чорновіл, Лесі Українки).

Проведено роботи, щодо пам’яток архітектури на випадок надзвичайних ситуацій.

Підготовлено народні доми, до прийому біженців.

Проведено навчання по домедичній допомозі.

Створено медійний контент культурного спрямування.

Соціальні послуги місцевому населенню

Соціальні служби міста працюють у штатному режимі.

Виплати усіх державних соціальних допомог, субсидій та пільг, а також обласних та місцевих програм проведено вчасно та в повному розмірі.

Одиноким та літні м громадянам надано 7212 послуг.

Щоденно ведеться робота службою у справах дітей.

Перейти до вмісту