Люди тікають від війни та холоду: у Дрогобицькій громаді фіксують черговий приріст ВПО

12:47 12 Вересня 2022

Від початку повномасштабного вторгнення росії на українські землі Дрогобицька громада прийняла понад 20 100 внутрішньо переміщених осіб. Левова частка вимушених переселенців припала на перші три місяці повномасштабної війни, – березень, квітень та травень. Тоді Дрогобич приймав найбільш масові евакуаційні потоки.

Згодом наплив ВПО знизився і впродовж літа число вимушених переселенців залишалось практично незмінним. Кількість осіб, які офіційно перебували в громаді в статусі внутрішньо переміщених осіб, протягом останніх місяців коливалась в межах 12 тисяч осіб.

Однак з приходом осені у Дрогобицькій громаді фіксують новий приріст переселенців. Здебільшого люди прибувають до нас з Дніпропетровської області та Херсонщини. Про це повідомила директор міського центру соціальних служб Оксана Матчишин, яка працює з поселенням ВПО та формуванням банку тимчасового житла в громаді.

«Ми провели відселення людей з освітніх закладів, які з 1 вересня повернулись до очного навчання. Працюємо над формування банку житла, робимо ставку на гуртожитки та приватний сектор. Повна картина доступних місць буде зрозуміла нам через тиждень-два після поселення студентів» – зазначила Оксана Матчишин.

Наразі в школах продовжує проживати близько 150 людей. Мова йде про заклади, які мають декілька корпусів, або різні входи.
На збільшенні кількості ВПО наголосив і начальник управління соціального захисту населення Іван Терлецький.

«Зараз ми фіксуємо приріст ВПО. В середньому за останні два тижні прибавилось близько 70 сімей. Аналіз свідчить про те, що це сім’ї, які мігрують з громади в громаду. Люди їдуть до нас, бо бачать тут системну підтримку і прогрес в питанні забезпечення людей житлом» – наголосив Іван Терлецький.

Станом на 1 вересня на обліку в управлінні соціального захисту населення як ВПО залишається понад 11,5 тис людей. Всі соціальні виплати та допомоги люди отримують вчасно та в повному обсязі.

«На кінець вересня-початок жовтня очікуємо нові масові евакуаційні потоки – з міст та регіонів, які через руйнування інфраструктури залишились без опалення чи електроенергії. Люди зараз втікають не лише від війни, але й від холоду. І наш обов’язок – максимально допомогти їм» – наголосив міський голова Тарас Кучма.

Фото з мережі Інтернет

Перейти до вмісту