З турботою про дітей: у Дрогобичі на площі Ринок встановили Різдвяну шопку, ялинку – біля Народного дому

15:53 15 Грудня 2022

В особливих умовах цьогоріч відзначатимемо головні свята зими – День Миколая Чудотворця, Різдво Христове та Водохреща. І справа не лишень у настрої українців та думках, які зосередженні на перемозі – дух свят затьмарений новинами з фронту, енергетичними викликами та іншими випробуваннями, пов’язаними із повномасштабною війною росії проти України.

Від кінця осені у ЗМІ та соцмережах інтенсивно тривали баталії та дискусії, чи варто цього року встановлювати новорічні ялинки у містах України. До опитування залучали як пересічних мешканців, так і військових експертів та воїнів. Захисники стверджують – стоять на нульових позиціях, аби в тилу вирувало мирне життя, а тим паче у дітей, які з нетерпінням щороку очікують зимових свят.

У Дрогобичі думку громади вивчали шляхом використання інструментів Е-демократії – електронних консультацій щодо того, чи слід встановлювати ялинку у місті. Участь в опитуванні взяли понад тисячу мешканців громади. Із усіх респондентів – 42% висловили думку, що головну ялинку міста цьогоріч не слід встановлювати на центральній площі Дрогобича та радили підшукати іншу локацію для святкових декорацій. 37% опитаних висловились категорично проти загальноміської новорічної ялинки.

Щодо теми новорічно-різдвяних свят у Дрогобичі провели круглий стіл за участю духовенства, представників культури та факультету історії, педагогіки та психології ДДПУ ім. Івана Франка. В ході засідання було порушено питання встановлення ялинки і декорацій. В офіційній позиції церкви було сказано, що ялинки будуть встановлювати й у церквах. Відтак було прийнято рішення, що встановлення ялинки на центральній площі є недоречним, оскільки зараз площа Ринок є місцем, де громада прощається з загиблими воїнами – Героями України.

Альтернативним місцем обрали площу біля Народного дому, адже саме там збирається дітвора, яка заслуговує на святковий настрій. На площі Ринок натомість вирішили встановити різдвяну шопку.

Відтак посадовці міської ради, беручи до уваги думки опитаних мешканців громади, вирішили – головному дереву цьогоріч бути. На площі Ринок вже встановили різдвяну шопку, а конструкцію ялинки змонтували біля Народного дому імені Івана Франка. Встановленням зимового дерева займались працівники КП «СМУ». Коштів на ялинку не витрачали – оскільки новорічна красуня Дрогобича штучна та була придбана ще кілька років тому.

Як розповів керівник КП «СМУ» Володимир Суда – прикрасять ялинку іграшками ручної роботи дітей. Їх минулого року виконали талановиті діти та учні художньої школи. На іграшках зображені ангели, казкові герої та українська мальовнича природа.

На 18 грудня біля ялинки заплановане дійство до Дня Святого Миколая. Чудотворець приїде до малечі на фіакрі, поспілкується з дітьми, а також на дітей очікує міні-вистава.

Святкування Дня Миколая будуть скромними і в першу чергу будуть спрямовані на дітей і для дітей. Розуміємо, що час не простий, однак не маємо права відбирати в малечі свято повністю. Тим паче більшість діток нашої громади теж активно допомагають воїнам – влаштовують блокпости, продають вироби ручної роботи тощо. До дійства запрошуємо і дітей військових, і діток з числа ВПО, і багатодітних родин, – прокоментувала Леся Татарська, керівниця відділу культури та мистецтв ДМР.

Аналогічні рішення щодо встановлення різдвяних дерев прийняли й у багатьох містах України, зокрема й у столиці.

Перейти до вмісту