Зберегти життя, надавши вчасну домедичну допомогу: у ДІЯ Центрі встановили дефібрилятор

11:26 5 Грудня 2022

2022 рік для Дрогобицької громади розпочався знаковою подією – відкриттям новозбудованого ДІЯ Центру на вулиці Бориславській у Дрогобичі. Впродовж цього періоду тут не лише надавали адміністративні послуги, а й проводили різноманітні заходи для громади. В останній місяць року тут також відбулася важлива подія.

У суботу, 3 грудня, до Дрогобича завітали представники БФ «Разом для України» із важливою місією – привезли дефібрилятор та організували курси домедичної допомоги для населення.

Навиків надання домедичної допомоги мешканців громади, службовців, освітян, студентів навчали на п’ятьох локаціях. Фахівці демонстрували як правильно накладати турнікет, допомогти потерпілому у якого в дихальних шлях застряг посторонній предмет, як надати допомогу знепритомнілій людині, як без медичних знань провести серцево-легеневу реанімацію за допомогою дефибрілятора.

Олег Котис – представник благодійного фонду «Разом для України», наголосив, що Дрогобич, як місто в якому встановлюють дифібрилятор в адмінустанові обрали тому, що тут активно розвивається громада, а місцеве самоврядування робить усе для того, щоб галузь охорони здоров’я була однією зі стратегічних цілей розвитку міста.

Хочу подякувати Дрогобичу та міській раді за підтримку і організацію заходу. Наш благодійний фонд здебільшого займається допомогою військовим частинам. Та, окрім цього, ми активно розвиваємо й інші проекти серед яких тренінги з надання серцево-легеневої реанімації. Ми раді, що окрім великих міст, маємо змогу приїжджати у менші міста, де потреба у тренінгах та дефібриляторах є також актуальною, — зазначив Олег Котис.

Від імені керівництва міста учасників тренінгу привітав заступник міського голови Володимир Коцюба.

Сьогодні ми робимо надзвичайно важливу справу, коли навчаємо цивільне населення, молодь та студентів навиків серцево-легеневої реанімації. В умовах війни це вкрай потрібні знання. Людей з серцево-судинними захворюваннями щоразу більшає. Тому ніхто не застрахований від того, що може опинитися у ситуації, коли комусь доведеться надавати допомогу.

Від імені міського голови Тараса Кучма, висловлюю слова подяки усім організаторам цього заходу – Благодійним фондам «Разом для України» та «Пацієнти України», Міжнародному фонду «Відродження» та патронатам заходу – Львівській обласні раді.

Приміщення у якому ми нині знаходимося було урочисто відкрито на початку цього року. Сьогодні ми маємо ще один успіх – це дефібрилятор, який завдяки вам залишиться у цій установі. Сподіваємося, що його не доведеться застосовувати, але його наявність – це запорука безпеки здоров’я наших громадян, – наголосив Володимир Коцюба.

Модератором заходу виступив начальник відділу охорони здоров’я Володимир Чуба.

Той, хто віддає — той отримує. З перших днів війни, за сприяння міського голови Тараса Кучми, наша громада активно допомагає фронту: ми організували реевакуацію поранених бійців з київських лікарень, акумулювали та відправили тонни гуманітарних вантажів на східні терени України, передали машини швидкої допомоги та багато іншого. Зараз наступив етап, коли ми оснащуємо такими необхідними апаратами, як дефібрилятор центри надання послуг громадянам. Завдяки БФ «Разом для України», у співпраці з Департаментом охорони здоров’я обласної військової адміністрації та Львівської обласної ради ми маємо нагоду отримати таке обладнання і навчити цивільне населення ним користуватись, – підкресли Володимир Чуба.

Також Володимир Чуба подякував керівництву ВИШів Дрогобича, які подбали, щоб студенти взяли участь у тренінгу та отримали корисні знання.

У підсумку для ДІЯ Центру, а саме його керівниці Оксані Тішиній візитери передали дефібрилятор. Важливий апарат знаходитиметься на базі ДІЯ Центру і буде доступний при потребі для громадян.

Як наголошують організатори заходу, подія сприятиме зростанню кількості людей, які володіють навичками BLS (Basic Life Support). Це вкрай важливо, адже серцево-судинні захворювання посідають перше місце у рейтингу смертності українців. Фахова та вчасна допомога таким людям є вирішальною. Однак часто саме домедична допомога, яку можуть надати люди без спеціальної освіти, дозволяє зберегти життя до приїзду швидкої.

Захід відбувся у межах всеукраїнського проекту «CPR 4 U».

Перейти до вмісту