Дороги обласного підпорядкування: хто відповідальний за їхній ремонт та обслуговування?

13:54 7 Лютого 2023

Після адміністративно-територіальної реформи, до складу Дрогобицької МТГ, окрім Дрогобича та Стебника увійшли ще 32 населені пункти. Відповідно до підпорядкування комунальних служб громади додалась низка доріг, стан більшості з яких, на жаль, далекий від задовільного.

Протягом останніх двох років силами комунальних служб та за рахунок фінансування з місцевого бюджету проводилась низка робіт з поточного ремонту та обслуговування доріг в селах громади.

Однак частина автомобільних доріг у Дрогобицькій громади не є у підпорядкуванні місцевого самоврядування. Ці дороги перебувають у підпорядкуванні облавтодору.

Згідно з чинним законодавством, місцеве самоврядування Дрогобицької громади та комунальні підприємства не можуть вчиняти жодних дій щодо їх ремонту чи утримання.

У Департаменті міського господарства роз’яснили ситуацію. Дороги між населеними пунктами Лішня та Унятичі, Дрогобич та Снятинка, Старе Село та Снятинка, Снятинка та Рихтичі, Воля Якубова та Залужани, Дрогобич та Дережичі, Ортиничі та Биків, Котовань та Ступниця, Бійничі (Нижанковичі-Стрий), Нагуєвичі та Лішня, Ступниця та Лішня, Воля Якубова та Добрівляни, Рихтичі та Михайлевичі, Нижні Гаї (Нижанковичі-Стрий), Верхні Гаї (Нижанковичі-Стрий) – перебувають у підпорядкуванні обласного автодору.

Так як місцеві комунальні служби не мають права їх ремонтувати, Департамент міського господарства Дрогобицької міської ради скерував звернення щодо необхідності обстеження та ремонту вищевказаних відрізків доріг в Департамент дорожнього господарства ЛОВА.

У своїй відповіді ЛОВА інформує, що в умовах воєнного стану виконання капітальних та поточних робіт з ремонту автомобільних доріг було призупинено.

«Станом на сьогодні було скеровано обмежений фінансовий ресурс на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування, який не забезпечує мінімальні потреби та дозволяє виконати тільки першочергові роботи», – йдеться у відповіді Департаменту дорожнього господарства ЛОВА.

Однак, у ЛОВА запевнили, що перелік доріг Дрогобицької громади, який перебуває в підпорядкування обласного автодору, буде додатково обстежено. За результатами обстеження буде визначено потребу в проведенні ремонтних робіт в межах експлуатаційного утримання та додатково розглянуто при формуванні переліку робіт, які планують проводити в наступних періодах.

Перейти до вмісту