Для розвитку дітей з особливими потребами: Ліцей №3 отримав сучасний корекційний комплекс ТІМОКО

16:37 31 Травня 2023

У підсумку нещодавнього візиту представників Програми розвитку ООН, до Дрогобича передали сучасний корекційно-розвиваючий комп’ютерний комплекс ТІМОКО. Нове обладнання для роботи з дітьми, які мають особливі потреби, передали для Інклюзивно-ресурсної кімнати Дрогобицького Ліцею №3 імені В’ячеслава Чорновола.

Два тижні тому Дрогобич відвідали представники Міністерства у справах ветеранів, спільно з менеджерами та аналітиками ПРООН в Україні та робочими групами з Дніпропетровщини, Полтавщини та Чернігівщини. В ході візиту було обговорено можливість залучення додаткової допомоги, необхідного обладнання чи участі в проектах, які допоможуть розширювати спектр послуг задля підвищення якості фізичної та психологічної реабілітації в Дрогобичі.

Результат не забарився. Адже представники Програми розвитку ООН, передали для інклюзивно-ресурсної кімнати сучасний корекційно-розвиваючий комп’ютерний комплекс ТІМОКО.

Це унікальний продукт, створений для розвитку розумових та фізичних здібностей дітей з особливими потребами: з порушеннями опорно-рухового апарату, труднощами координації, моторики, концентрації уваги та порушенням розвитку когнітивних навичок.

За словами директорки ліцею №3 Оксани Чайковської, таких комплексів наразі не має жоден комунальний заклад нашої громади. Широкий функціонал комплексу відкриває можливості реабілітації дітей при розладах уваги і гіперактивності, аутизмі, ДЦП, порушенні тонусу м’язів та постави, порушенні розвитку координації та інших моторних розладах.

Інклюзивно-ресурсна кімната працює на базі Ліцею вже три роки. Наразі тут займається 45 дітей з інклюзією та дітей, які перебувають на індивідуальній формі навчання. Оплата корекційних занять з психологом, реабілітологом, логопедом і дефектологом ресурсної кімнати відбувається шляхом нарахування державної субвенції, по факту укладених цивільно-правових угод. На жаль, цьогоріч галузь фінансується державою з затримками і в неповному обсязі.

«Інклюзивно-ресурсний центр прописує кількість необхідних занять для кожної дитини, прописує рівень підтримки та визначає, які спеціалісти їй необхідні. Занять є чимало. Але з січня маємо проблеми з виплатою, кошти з держбюджету виділяють в неповному обсязі і з затримками. Відповідно зараз корекційні заняття доводиться проводити практично на волонтерських засадах»  – зазначає Наталія Подоляк, практичний психолог інклюзивно-ресурсної кімнати Ліцею №3 імені Чорновола.

Хочеться вірити, що ситуацію врегулюють, адже мова йде про здоров’я дітей, які потребують безперервних системних занять.

Що ж стосується  нового корекційно-розвиваючого комплексу, то адміністрація закладу висловлює щиру вдячність представникам Програми розвитку ООН – Жанні Чмут та Михайлу Кареліну, які організували його передачу до Дрогобича.

Корекційний комплекс вже налаштували та використовуватимуть для роботи з дітьми, які відвідують ресурсну кімнату Ліцею №3. Оглянув оновлення інклюзивної кімнати міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

«Дуже добре, що діти з особливими потребами можуть покращувати свій стан здоров’я в межах одного навчального закладу. Такі заняття дають змогу дітям розробляти моторику, покращувати пам’ять. В усьому світі робота таких ресурсних кімнат підтримуються державою на належному рівні. Шкода, що люди, які покращують психологічний та емоційний стан дітей з інклюзією нині недофінансовані. Хочеться вірити, що це питання буде врегульоване і наші ресурсні кімнати працюватимуть на повну потужність. В тому числі завдяки підтримці та оновленням, які ми отримуємо від партнерських організацій» – наголосив Тарас Кучма.

Перейти до вмісту