Демонтувати, не можна залишити! – зібрався оргкомітет з питання демонтажу «Вічного вогню»

15:47 8 Жовтня 2021

У Дрогобицькій міській раді відбулось перше засідання оргкомітету з питання демонтажу Меморіалу слави «Кладовище радянських воїнів» («Вічний вогонь») та майбутнього облаштування даної території.

Впродовж серпня у Дрогобичі тривали публічні громадські обговорення питання демонтажу «Вічного вогню» та подальшого благоустрою даної території.

Меморіал пам’яті жертв німецько-радянської війни «Кладовище радянських воїнів» був побудований у Дрогобичі в 1974 році. За свідченнями дрогобичан старшого покоління, в цьому місці ховали співробітників підрозділів НКВС-МВС та НКДБ-МДБ-КДБ, які загинули в післявоєнний період в боях з борцями за незалежну Україну. Є й такі очевидці, які стверджують, що жодних захоронень під меморіалом насправді немає. Думки істориків та науковців з цього приводу – різняться.

Представники громадських об’єднань міста неодноразово порушували питання необхідності демонтажу «Вічного вогню» у Дрогобичі – як елементу тоталітарного комуністичного режиму. Однак окрім перенесення можливих залишків захоронених радянських воїнів, місту необхідно вирішити питання подальшого облаштування цієї території.

Щоб прийняти виважене та розумне рішення, у Дрогобичі було оголошено публічні громадські консультації. Після збору думок та пропозицій – міський голова Дрогобича Тарас Кучма видав розпорядження про створення організаційного комітету з питання демонтажу Меморіалу слави «Кладовище радянських воїнів» та подальшого облаштування даної території.

Очолив оргкомітет заступник міського голови Дрогобича Андрій Ковч.

Сьогодні, 8 жовтня, в світлиці міської ради відбулось перше засідання оргкомітету. Зібрались члени оргкомітету та небайдужі до цього питання люди, аби разом обговорити шляхи подальшого розвитку подій, – представники Дрогобицької міської ради, депутатського корпусу, представники правового управління, відділів культури, архітектури і містобудування, представник української греко-католицької церкви, громадські активісти.

Кожен мав змогу висловити свою думку з приводу того – варто чи ні демонтовувати Меморіал радянських воїнів в Дрогобичі та як бути далі з облаштуванням цієї території.

Усі присутні зійшлись на думці, що «Вічний вогонь» має бути демонтований, однак все потрібно робити у відповідності до закону.

«Ми не повинні робити з цього якісь акції, чи глумлення. Треба зробити ексгумацію, щоб знати точно, чи є там захоронення і хто саме там похований. Бо, на жаль, були такі обставини в історії нашого народу, що наші люди були змушені воювати по різні сторони барикад. Треба зараз все зробити все по-християнськи і по-людськи» – наголошує декан Самбірсько-Дрогобицької єпархії отець Іван Паньків.

На засідання, спільно з громадським активістом та журналістом Тарасом Метиком, прибув станичний братства ОУН-УПА Тарас Куликовець, який свого часу був очевидцем процесу закладення меморіалу радянських воїнів.

«Я добре пам’ятаю, що на тій ділянці, було багато всякого хламу. Нам наказали прибрати його і розчистити ділянку. Потім привезли якісь 3 пачки, але нікому не дозволили подивитись, що було в них. Лише наказали закопати їх в землю. Після цього на тому місці було закладено плити» – згадує Тарас Куликовець.

Сьогодні він, – один з ініціаторів демонтажу радянського монументу. ОУН-івець переконаний – радянську зірку треба демонтувати, а саму територію треба облаштувати під пам’ятний простір, присвячений тим, хто боронив Україну.

Офіційно Меморіал слави «Кладовище радянських воїнів» не є місцем захоронення та не має статусу кладовища. Однак належить до списку пам’яток місцевого значення. Тому проводити будь-які роботи з демонтажу меморіалу потрібно з отриманням необхідних погоджень у Львові та Києві.

«В першу чергу ми повинні зняти його з реєстру пам’яток. Тому роботу по демонтажу «Вічного вогню» потрібно розбити на два етапи. Один – це процес декомунізації, відповідно до якого ми можемо забрати звідти радянського краба і зірку, другий – вивести комплекс з реєстру пам’яток і тоді демонтовувати монумент і рухатись далі в процесі облаштування території» – пропонує депутат міської ради Михайло Задорожний.

Незважаючи на твердження деяких очевидців про те, що реальних поховань на місці монументу ніхто не здійснював – до цього питання всі підходять з обережністю та пересторогою.

«Я погоджуюсь, що «Вічний вогонь» треба демонтувати. Я особисто вивчав це питання і знаю, що там нема захоронень людей. Але, якщо хтось стверджує, що вони там можуть бути, – то краще дотриматись процедури та попередньо дослідити ділянку» – зазначив колишній командир військової частини Д0090 полковник Богдан Мозоль.

На важливості комплексного підходу до процесу декомунізації наполягали присутні депутати.

«Добре, що ця зустріч відбулась. Але насправді ми маємо багато схожих місць не лише в Дрогобичі, але й в селах нашої громади, – всі ті радянські пам’ятники досі стоять, їх щороку білять, фарбують. Тому треба організувати процес декомунізації більш комплексно, щоб позбуватись комуністичної символіки і радянських пам’яток» – наголосив Олег Дьорка.

Наразі голова оргкомітету Андрій Ковч вже дав протокольне доручення управлінню культури, спільно з відділом архітектури та департаментом міського господарства підготувати перелік існуючих пам’яток нашої громади з інформацією про те, які з них відповідають комуністичній тематиці.

Що ж стосується теми сьогоднішнього засідання – членами організаційного комітету було спільно погоджено необхідність проведення демонтажу Меморіалу слави «Вічний вогонь».

Так як робота непроста, потребує чималих погоджень, а згодом фінансів на демонтажні роботи та роботи з подальшого облаштування ділянки – все проводитимуть поетапно.

В першу чергу було дане доручення управлінню правового забезпечення детально вивчити юридичну сторону цього питання та розробити механізм подальших дій, який відповідатиме діючому законодавству.

Роботи з демонтажу доведеться розділити на декілька етапів. Закон України про декомунізацію дозволяє прибрати частину монументу, що містить комуністичну символіку – зірку.

Протокольне звернення від оргкомітету планують скерувати на найближчу сесію Дрогобицької міської ради, яка може зобов’язати виконком Дрогобицької міської ради скерувати звернення до Львівської обласної ради, в Інститут національної пам’яті, отримати дозвіл на проведення пошукових робіт та розкопок території на перевірку наявності чи відсутності там залишків захоронень людей та можливість проведення процедури ексгумації. В разі виявлення захоронень їх буде перенесено на міське кладовище.

Лише тоді можна приступати до фінального етапу – облаштування існуючої території.

Оргкомітет обговорив можливі варіанти та бачення людей щодо подальшого вигляду території. Думки присутніх зійшлись на спільній ідеї – тут має бути місце пам’яті, яке вшановуватиме всіх, хто боровся за Україну.

Пролунала думка про те, що було б добре, аби тут були зібрані воєдино всі етапи історичного становлення України та віддано шану тим, хто боровся за незалежність нашої землі, починаючи від Княжої доби і завершуючи сьогоденням. Цю ідею підтримали всі присутні. Однак хтось бачить це у вигляді чергових архітектурних постаментів, хтось – музею терору, хтось – у вигляді невеликого пам’ятного скверу, з облаштуванням громадського простору.

Тому було прийняте рішення – в подальшому провести конкурс на кращу архітектурну композицію даної території. Її повинна обрати саме громада.

«Ми виберемо кілька найоптимальніших варіантів та дамо можливість громаді обирати, що там має бути надалі, шляхом конкурсу та відкритого голосування» – анонсує заступник міського голови Андрій Ковч.

Наразі ж йде мова про процедуру демонтажу радянського меморіалу.

«Це питання не одного дня, однак ми розпочинаємо з демонтажу комуністичної символіки, а далі діятимемо поступово, з дотриманням усіх норм закону» – запевнив Андрій Ковч.

Чергове засідання оргкомітету планують провести наприкінці жовтня.

Перейти до вмісту