Геврик, Рєпін, Горліс-Горський: Інститут національної пам’яті дав рекомендації щодо дерусифікації у Дрогобичі

15:44 4 Січня 2023

У Дрогобицькій громаді триває процес дерусифікації. Громада позбавляється від комуністичних пам’ятників та назв вулиць, які носять радянські назви чи імена осіб російського походження.

З цією метою у Дрогобицькій міській раді працює спеціальна комісія, створена відповідно до розпорядження міського голови. До її компетенції належить напрацювання переліку назв, які підлягають перейменуванню в процесі дерусифікації, розгляд пропозицій, збір історичних довідок та подання рекомендацій щодо перейменування тих чи інших вулиць на розгляд сесії міської ради.

Раніше, за підсумками роботи комісії, у Дрогобичі було проведено низку дій – демонтовано елементи меморіального комплексу «Вічний Вогонь» та перейменовано близько десятка радянських назв вулиць.

Щодо деяких назв не було однозначної позиції – як серед громади міста, так і серед членів комісії. Відтак комісія прийняла рішення про скерування звернень до Інститутів українознавства та національної пам’яті.

Днями до Дрогобицької міської ради надійшов лист від Інституту національної пам’яті. У листі надано відповіді щодо постаті Григорія Геврика, чий пам’ятник досі є у Дрогобичі, і постатей Юрія Горліса-Горського та Іллі Рєпіна.

Що стосується Григорія Геврика, у відповіді акцентували увагу на тому, що Григорій Федорович Геврик був героєм радянського союзу, командиром відділення станкових кулеметів, молодшим сержантом гвардії.

Зважаючи на принципи порядності та доброчесності та відповідно до Закону України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, про ветеранів війни, учасників українського визвольного руху та жертв нацизму, Інститут рекомендує місцевим органам самоврядування зберегти пам’ять про захисників України, зокрема солдатів, офіцерів, лікарів та медсестер, тих, що захищали Україну від нацистських окупантів, – йдеться у відповіді.

Щодо постатей Юрія Горліса-Горського та Іллі Рєпіна, то Інститут національної пам’яті зазначає, що вказані особи не підпадають під обмеження, встановлені законодавством, відповідно прийняття рішень про перейменування топонімів є виключною компетенцією місцевої ради.

Окрім цього у відповіді наголошують, що в ході проведення заходів дерусифікації, важливо не допустити знищення пам’яті про справді значимі для України і нашого міста історичні постаті та події. Доцільно зберегти назви, пов’язані з людьми, які зробили важливий внесок в українську чи світову науку та культуру, були прихильними до України, боролися з тоталітарними режимами чи зазнали від них переслідування.

Відповідь Українського інституту національної пам’яті та інші звернення, які надходили на адресу Дрогобицької міської ради, будуть розглянуті на наступному засіданні комісії з питань дерусифікації та перейменування вулиць.

Перейти до вмісту