Валідатори та GPS-трекери: інновації у громадському транспорті – зручно для пасажирів, контроль для перевізників

13:26 7 Вересня 2022

Відстежувати рух громадського транспорту онлайн та здійснювати оплату за проїзд за допомогою гаджета – це не розкіш, а інноваційне рішення, яке забезпечує зручність мешканцям та гостям громади.

У Дрогобичі функціонує система електронних сервісів «Smart city». Завдяки цій системі користувачі мають змогу онлайн відстежувати рух громадського транспорту. Це дозволяє ефективно планувати пересування містом. Громадський транспорт також облаштовано валідаторами за допомогою яких можна проводити безготівкову оплату за проїзд. Це не лише зручність для пасажирів, а й дає можливість контролювати облік коштів, а водію – не доводиться відволікатися на розрахункові операції з пасажирами.

За даними управління інвестицій та економічного розвитку, сьогодні на маршрутах Дрогобича загалом функціонує 37 автобусів. З них, щоденно на рейсах перебуває 25 автобусів. Всі автобуси обладнані GPS-трекерами та валідаторами. Рух громадського транспорту відображається в режимі онлайн на е-сервісі «Онлайн рух маршрутного транспорту».

У вівторок, 6 вересня, під головуванням першого заступника міського голови Ігоря Германа відбулася нарада за участі перевізників, представників управління інвестицій та економічного розвитку та управління цифровізації, інформаційної політики та комунікацій.

Під час зустрічі сторони обговорили критичні питання функціонування проекту «Картка Дрогобичанина» та технічні проблеми, які виникли в ході заміни автобусів на більш комфортабельні, облаштування їх GPS-трекерами та валідаторами.

За словами перевізників, технічні питання будуть вирішені впродовж кількох днів. Відтак мешканці та гості громади зможуть повноцінно крористуватися е-послугами, пов’язаними з громадським транспортом.

Дрогобич є одним з перших міст, у якому вдалося реалізувати проект, який по своїй суті відповідає електронному квитку. Саме цей проект дає можливість вирішувати соціальну проблему – безкоштовне перевезення пасажирів пільгових категорій. Тому нам важливо, щоб жодні технічні проблеми не ставали перепоною у функціонуванні проекту. Щодо технічних питань з роботи GPS-трекерів та валідаторів, то перевізники зобов’язалися вирішити їх впродовж кількох днів. Закликаю мешканців громади користуватися електронними послугами. Наголошую, що пропозиції щодо функціонування громадського транспорту, мешканці громади можуть також надсилати онлайн, – прокоментував Ігор Герман.

До слова, сьогодні проїзд у громадському транспорті міста становить 15 гривень. Користувачам «Картки Дрогобичанина» передбачено знижку за проїзд у громадському транспорті у розмірі 2 гривні. Виготовити «Картку Дрогобичанина» можливо у філіях «Ощадбанку» у місті Дрогобичі.

Перейти до вмісту