Альтернативні джерела енергії в цьогорічному опалювальному сезоні: в одному з дитячих садків Дрогобича встановлюють тепловий насос

16:37 26 Жовтня 2022

Економія енергоресурсів та блакитного палива диктує свої правила на цьогорічний опалювальний сезон. Мешканців закликають економити енергоресурси, теплові ж підприємства переходять на альтернативні види палива. Так цими днями завершено облаштування третього котла у котельні, що на вулиці Індустріальній у Дрогобичі. Нове обладнання – котли – працюють на трісці і як наслідок виробляють тепло, яке й подають споживачам – населенню міста. Такий перехід на альтернативні види палива дозволить зменшити споживання газу на 20% вже в цьому сезоні.

Паралельно, у Дрогобичі триває процес облаштування теплового насосу в дитячій дошкільній установі №27, що на вулиці В. Чорновола. Реалізація цього проекту також допоможе зменшити використання блакитного палива у межах міста.

Як стверджує керівник КП «Дрогобичтеплоенерго» Ігор Хом’як – в процесі заміщення природнього газу – одним із видів є відновлювальне джерело та виробництво теплової енергії. У зв’язку із цим триває процес облаштування системи та встановлення теплового насосу в дошкільній дитячій установі №27.

У підсумку робіт в дошкільній дитячій установі буде облаштовано теплогенератор потужністю 50 кВт. Доцільність переведення дитячого садка на альтернативні види палива в тому, що цей освітній об’єкт, який опалюється від котельні по вул.В.Великого,14 є практично останнім по теплотрасі, відповідно маємо великі втрати тепла при транспортуванні. Із облаштуванням теплового насосу в освітній дитячій установі ми переведемо садок на альтернативні види тепла і тим самим зменшимо споживання блакитного палива та відповідно зекономимо, – коментує Ігор Хом’як.

Реалізація даного проекту стала можливою завдяки втіленню обласної програми та при співфінансуванні міста. КП «Дрогобичтеплоенерго» перемогло серед 20 проектів в області з реалізації обласної програми – розвитку альтернативних джерел виробництва теплової енергії, а саме відновлювальних.

Обласний бюджет виділив нам 1,5 млн грн. для облаштування теплового насосу в дитячій установі. Кошти вже надійшли в наше казначейство. Відтак кошти залучили й з міського бюджету – понад 3 млн. грн. Тож загальна орієнтована вартість всього проекту становить 4,6 млн. грн., – додає Ігор Хом’як.

Виконує роботи львівське підприємство, яке має досвід в цій галузі –«Юнам», яке у Дрогобичі уже встановило 2 теплові насоси. Зокрема в дошкільній установі №28 та Дитячо-юнацькій спортивній школі імені І. Боберського.

Використання теплових насосів, окрім економії блакитного палива, є ефективним в міжопалювальний період, оскільки дає змогу обігрівати у дитячій спортивній школі басейни та тримати там належний рівень температури.

Реалізацію нового проекту із встановлення теплового насосу в дошкільній установі №27 мають намір завершити до середини листопада.

Перейти до вмісту