Акцизний податок за пальне — до держбюджету: Дрогобицька міська рада проти

9:47 18 Жовтня 2019

Бюджетним кодексом України передбачено, що починаючи з 1 січня 2020 року частину надходжень зі сплати акцизного податку з місцевих бюджетів забиратимуть до державного бюджету. У випадку, якщо передбачена реформа запрацює, то до державного бюджету з місцевого бюджету Дрогобича щорічно скеровуватимуть 13,44% акцизного податку, що в сумі становить 11 мільйонів 700 тис. грн.

Депутати ДМР у четвер, 17 жовтня, під час пленарного засідання сесії, прийняли рішення про звернення до голови Верховної Ради України із закликом сприяти прискореному розгляду та прийняттю Закону України №2231, який 4 жовтня 2019 року зареєстрували група Народних депутатів, «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні пального та частини акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального до місцевих бюджетів у 2020 році)».

«Це призведе до зменшення надходжень до місцевих бюджетів та їх розбалансування, адже механізму компенсації втрат місцевим бюджетам базового рівня за позбавлення їх частини «місцевого акцизу» — не визначено. Це суперечить вимогам ст. 142 Конституції України та Бюджетного кодексу України, згідно з якими у разі прийняття державою рішень, внаслідок яких зменшуються доходи місцевих бюджетів одночасно необхідно приймати рішення про компенсацію таких втрат. Втрати міського бюджету Дрогобича складуть 11 млн 700 тис. грн.», — зазначили у зверненні до голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова депутати Дрогобицької міської ради.

У ДМР сподіваються, що Верховна Рада України з розумінням поставиться до стану місцевих бюджетів українських міст та врахує наскільки важливим є збереження надходжень акцизного податку на місцях.

Перейти до вмісту