У навчальних закладах Дрогобицької громади запроваджують освітнє капеланство: підписано договір про співпрацю між міською радою та СДЄ УГКЦ

14:49 4 Вересня 2024

Сьогодні, 4 вересня, між Дрогобицькою міською радою та Самбірсько-Дрогобицькою Єпархією УГКЦ було підписано договір про співпрацю в галузі освіти.

Мова йде про закріплення за освітніми установами громади капеланів, які здійснюватимуть супровід навчального процесу. Капелани залучатимуться до урочистих чи навчально-виховних заходів та уроків, з метою підвищення християнських моральних цінностей серед дітей та в освітньо-виховній системі громади загалом.

Договір про співпрацю підписали міський голова Дрогобича Тарас Кучма та владика Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ Ярослав Приріз, за участі владики Григорія (Комара) та начальника відділу освіти Петра Шев’яка.

Сьогодні християнське виховання та підтримка духовних наставників як ніколи є важливою. Ми всі живемо в непростий час, а нашим дітям доводиться рости та навчатись в час тривог та ракетних обстрілів, коли ворог щоденно забирає життя та здоров’я українців – серед яких є рідні та близькі. Попри цю жорстокість, нам важливо проходити всі випробування з міцною вірою та незламним духом, залишатись Людьми та не зраджувати принципам людяності. Тому вірю, що мудре духовне наставництво піде на користь всім учасникам освітнього процесу», – наголошує міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Капеланом закладу освіти може бути священнослужитель, семінарист, монах чи монахиня, який/яка здобув/ла освітній ступінь в галузі богослов’я чи педагогіки.

Важливо, що до обов’язків капелана належить толерантне ставлення до представників інших релігій і віровизнань та не примушування нікого до участі у богослужіннях. Тож головною метою роботи кожного капелана буде духовно-просвітницька діяльність у закладах освіти на основі педагогіки партнерства, задля гармонійного та всебічного розвитку кожної дитини, як окремої особистості.

Мета, напрямки, права та обов’язки капеланів додатково прописані у Положенні про капелана закладу освіти Української Греко-Католицької Церкви, розробленому Дрогобицькою міською радою.

Нагадаємо, з метою християнського виховання підростаючого покоління у Дрогобичі проводили духовні бесіди з молоддю, які проводили священнослужителі у Народному дому Дрогобича.

Перейти до вмісту