У Дрогобичі визначили Лауреата Міжнародної премії імені І.Франка: ним став історик Київського Національного університету ім.Т.Шевченка – Олексій Сокирко

16:37 27 Серпня 2024

У 168-му річницю від дня народження Івана Франка у Дрогобичі відбулася восьма церемонія нагородження Лауреата однойменної Міжнародної премії.

Цьогоріч найвищу відзнаку в галузі гуманітаристики здобув історик Київського Національного університету ім. Т.Шевченка Олексій Сокирко. Нагороду присудили за книгу ”Козацький Марс”.

Цьогоріч комітет Премії отримав 12 праць, які подали науковці з України та чотирьох країн світу. Експертна рада, до якої увійшли фахівці із різних куточків світу – Австрії, Італії, Польщі, Словаччини, України прискіпливо вивчали праці та визначали Лауреата Премії.

Загалом, до переліку фіналістів Міжнародної премії імені Івана Франка цього року увійшли:

– монографія «Викрадена Русь» (Польща) – авторський колектив у складі професорки Варшавського університету Йоанне Гетки та кандидатки гуманітарних наук Йоланти Дарчевської,

– монографія «Gloria et sacrum. Історична проза української еміґрації» (Польща) автор – доктор філологічних наук, професор Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні Ігор Набитович,

– монографія «Козацький Марс: Держава та військо Козацького Гетьманату в добу Мілітарної революції, 1648–1764» (Україна) автор – кандидат історичних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олексій Сокирко.

Церемонію нагородження Лауреата Міжнародної премії імені Івана Франка цьогоріч провели нестандартно – на площі біля Народного дому імені Каменяра. Таким чином захід згуртував ще більше коло поціновувачів слова та творчості Франка із різних куточків України й світу, франкознавців, представників влади різних рівнів, меценатів, політичних діячів, народних та місцевих депутатів, освітян, громадськість.

Учасників Міжнародної премії привітав очільник громади Тарас Кучма.

Чергові уродини Франка відзначаємо на нашій землі традиційно – врученням премії Каменяра кращим науковцям. Подія змушує нас вчергове замислитися, чи гідно ми несемо ім’я нашого земляка в простори Всесвіту. Адже сьогодні, коли на наші землі суне чобіт окупанта, він в першу чергу знищує нашу культуру, історію, знищує нашу ідентичність. Тож, сьогодні, як ніколи ми зобов’язані думати про те, чого нас вчили такі великі українські пророки, як Тарас Шевченко та Іван Франко і чи гідно ми слідуємо їхнім постулатам. Маючи гіркий досвід любові до українського народу – Франко понад усе, до останнього подиху, любив свій край та свою Батьківщину. Це заслуговує найвищої похвали”, – значив у виступі перед присутніми міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Найвищу відзнаку Міжнародної премії імені Івана Франка цього року за рішенням компетентного журі здобув історик Київського Національного університету ім. Т.Шевченка, викладач, публіцист, дослідник військово-політичної та соціальної історії України та Центрально-Східної Європи 17 -18 ст. Олексій Сокирко. Нагороду присудили за книгу ”Козацький Марс”. Також Лауреат Премії отримав 200 тисяч гривень та золоту медаль. Ці відзнаки вручив почесний голова Міжнародного фонду імені Івана Франка Ігор Курус.

В цей час коли ми збираємо кошти на дрони і допомагаємо армії – наші фондодавці відгукнулися і забезпечили Міжнародній премії грошову винагороду у 200 тис. грн, як у довоєнний період. Франко гуртує нас до нових звершень в імя відбудови та Перемоги нашої країни. Сподіваюсь, що наступного року наша церемонія відбуватиметься уже в мирній Україні, яка свій переможний прапор підніме над усіма містами і ми інтенсивно відновлюватимемо нашу культурну спадщину та освіту на тих теренах, які нині зруйновані, – наголосив директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус. 

У межах церемонії нагородження премії – Заслужений Прикарпатський ансамбль пісні і танцю ”Верховина” нагородили званням Заслужений мистецький колектив України. Заслугу вручили керівнику – Сергію Дмитрієву.

А ще на свято на фіакрі приїхав сам Іван Франко, роль якого традиційно виконав Іван Сех. Потужний науково-мистецький захід завершили спільним виконання Франкового «Не пора!».

Ведучими заходу були Уляна Воят та Осип Марущак.

Додамо: Міжнародну премію імені Івана Франка заснував онук Великого Українця – Роланд Франко. Найвищу відзнаку в галузі гуманітаристики присуджують щорічно із 2016 року (крім 2022 року, коли Премію не вручали через повномасштабне вторгнення росії в Україну).

Перейти до вмісту