У столиці презентували відреставрований іконостас Дрогобицької церкви Святого Юра

16:28 17 Жовтня 2024

У Києво-Печерській Лаврі відкрили відреставрований іконостас Дрогобицької церкви святого Юра, яка входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Пам’ятку українського сакрального мистецтва відновлювали упродовж чотирьох років.

Відреставрований іконостас дрогобицької церкви наступних півроку перебуватиме у Києво-Печерській Лаврі, згодом його повернуть до Дрогобича.

На презентації, яка відбулась у вівторок, 15 жовтня, у межах виставкового проекту «Нам поможе Святий Юрій ще й Пречиста Мати волю здобувати», були присутні представники з Дрогобича – міський голова Тарас Кучма, заступник міського голови з соціальних та гуманітарних відносин Юрій Кушлик, начальник управління культури і розвитку туризму Володимир Ханас, директор Заслуженого Прикарпатського ансамблю пісні та танцю України «Верховина» Сергій Дмитрієв та директор музею «Дрогобиччина» Алла Гладун.

У межах офіційної частини, міський голова Тарас Кучма вручив орден «За заслуги перед містом Дрогобич» директорці Національного науково-дослідного реставраційного центру України Світлані Стрєльніковій.

Сьогодні маємо важливу подію для усього українського народу. Мене вразили слова Митрополита Епіфанія про те, скільки ж там молилося людей. Я згадав своїх побратимів, які хрестили своїх дітей якраз перед початком реставрації, перед тим, як відправлялись на фронт. І сьогодні в цих образах я бачу хлопців, яких вже немає з нами. Тому нашим святим обов’язком є й надалі захищати свою землю, культуру, історію, мову та відновлювати те, що було пошкоджено ворогом”, – звернувся у своєму виступі Тарас Кучма.

Іконостас церкви святого Юра був створений у 1658–1667 роках. Над його реставрацією працювали фахівці Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

Фахівці центру виконали великий обсяг складної роботи, зокрема хіміко-технологічні та рентгенологічні дослідження, які дозволили виявити первинний авторський фарбовий шар і поліхромію іконостасу. Крім того, художники-реставратори попрацювали над розкриттям найдавніших сакральних зображень та укріпленням конструкції церкви.

Церква Святого Юра у Дрогобичі є однією з найвідоміших споруд сакральної дерев’яної архітектури Галичини й усієї України. У зв’язку з російською агресією з 2023 року вона була занесена до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під тимчасовим посиленим захистом.

Перейти до вмісту