«Лемківська ватра – Дрогобиччина»: свято єдності та відродження лемківської культури

15:17 7 Жовтня 2024

У неділю, 6 жовтня, у відпочинковому комплексі Козацька Слобода «Раковець», у селі Воля Якубова, відбувся фестиваль лемківської культури «Лемківська ватра – Дрогобиччина».

Найперше, у капличці, що знаходиться на території комплексу, провели молебень під головуванням владики Григорія (Комара) та вшанували сотні тисяч лемків, які постраждали під час переселень у 1946-1951 роках.

Відтак, дійство продовжили біля озера, де усіх присутніх з початком фестивалю привітав очільник Дрогобицької громади Тарас Кучма, а спеціальним гостем заходу стала народна депутатка України, членкиня Президії Світової федерації українських лемківських об’єднань Софія Федина.

Цього року ми вперше проводимо фестиваль лемківської культури «Лемківська ватра – Дрогобиччина». Дуже сподіваюсь, що такий фестиваль стане традиційним на нашій землі. Лемківщина славиться своєю багатою історією, колоритом і неймовірною витривалістю, адже переживаючи складні часи, вони змогли зберегти свою культурну спадщину та передати її наступним поколінням. Такі фестивалі – це не просто нагода для розваг, це особлива можливість відчути силу єдності, національної гордості та спільного коріння. Завдяки таким заходам ми підтримуємо живу нитку між минулим та сьогоденням, об’єднуємо серця і надаємо молоді можливість вивчати і зберігати ці чудові традиції, – звернувся до присутніх Тарас Кучма.

У межах фестивалю гості змогли послухати виступи творчих колективів з Дрогобича, Стебника, Борислава, лемківські поетичні читання за участі дітей ліцею №2, ліцею №1 ім. Івана Франка, Наукового ліцею імені Богдана Лепкого, гімназії №14, гімназії №5 імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького, Рихтицького ліцею та вихованці дитячого будинку “Оранта”,  придбати крафтовий смаколик чи виріб на ярмарку. Також на фестивалі було організовано варіння бігуса, частування хлібом на лемківських заквасках від етнокомплексу «У дворі» села Підгородці, а також майстер-класи з лемківської вишиванки, ковальського мистецтва, хусткування від Оксани Рудавської та багато іншого.

Дуже творчо підійшли до оформлення своїх виставок навчальні заклади з Рихтич та Добрівлян. Так, Рихтицький ліцей представив не лише осінні композиції, але й історію Лемківщини в літературі та кулінарії, адже в цьому селі практично кожна друга родина була переселена з Лемківщини.

І як традиційно на всіх фестивалях, запалала Лемківська ватра – символ єднання, символ стійкості й незламності лемківського духу, який не згасає навіть у найтяжчі часи.

Кульмінацією фестивалю стало відкриття музею національного етносу «Український хутір». Цей мистецький проєкт реалізований з ініціативи генерального директора відпочинкового комплексу Козацька Слобода «Раковець» Лева Грицака. На локацію перевезли розібрані у гірському регіоні Карпат дерев’яну хату, кузню, предмети побуту, реманент і відтворили давнє обійстя. Гостей урочистого відкриття також частували традиційними для карпатського регіону стравами.

Всі присутні могли насолодитись концертною програмою Заслуженого Прикарпатського ансамблю пісні та танцю України «Верховина», а на завершенні заходу – Київського військового гурту «Оркестр 59». У репертуарі гурту були традиційні та новітні версії лемківських та повстанських пісень у сучасній авторській обробці, які підняли дух усім присутнім.

Організатори дійства – управління культури та розвитку туризму ДМР, міське товариство «Лемківщина». Територія, на якій відбувалось дійство – відпочинковий комплекс Козацька Слобода «Раковець».

Перейти до вмісту