«Лемківська ватра – Дрогобиччина»: свято єдності та відродження лемківської культури

15:17 7 Жовтня 2024

У неділю, 6 жовтня, у відпочинковому комплексі Козацька Слобода «Раковець», у селі Воля Якубова, відбувся фестиваль лемківської культури «Лемківська ватра – Дрогобиччина».

Найперше, у капличці, що знаходиться на території комплексу, провели молебень під головуванням владики Григорія (Комара) та вшанували сотні тисяч лемків, які постраждали під час переселень у 1946-1951 роках.

Відтак, дійство продовжили біля озера, де усіх присутніх з початком фестивалю привітав очільник Дрогобицької громади Тарас Кучма, а спеціальним гостем заходу стала народна депутатка України, членкиня Президії Світової федерації українських лемківських об’єднань Софія Федина.

Цього року ми вперше проводимо фестиваль лемківської культури «Лемківська ватра – Дрогобиччина». Дуже сподіваюсь, що такий фестиваль стане традиційним на нашій землі. Лемківщина славиться своєю багатою історією, колоритом і неймовірною витривалістю, адже переживаючи складні часи, вони змогли зберегти свою культурну спадщину та передати її наступним поколінням. Такі фестивалі – це не просто нагода для розваг, це особлива можливість відчути силу єдності, національної гордості та спільного коріння. Завдяки таким заходам ми підтримуємо живу нитку між минулим та сьогоденням, об’єднуємо серця і надаємо молоді можливість вивчати і зберігати ці чудові традиції, – звернувся до присутніх Тарас Кучма.

У межах фестивалю гості змогли послухати виступи творчих колективів з Дрогобича, Стебника, Борислава, лемківські поетичні читання, придбати крафтовий смаколик чи виріб на ярмарку. Також на фестивалі було організовано варіння бігуса, частування хлібом на лемківських заквасках від етнокомплексу «У дворі» села Підгородці, а також майстер-класи з лемківської вишиванки, ковальського мистецтва, хусткування від Оксани Рудавської та багато іншого.

Дуже творчо підійшли до оформлення своїх виставок навчальні заклади з Рихтич та Добрівлян. Так, Рихтицька СЗШ представила не лише осінні композиції, але й історію Лемківщини в літературі та кулінарії, адже в цьому селі практично кожна друга родина була переселена з Лемківщини.

І як традиційно на всіх фестивалях, запалала Лемківська ватра – символ єднання, символ стійкості й незламності лемківського духу, який не згасає навіть у найтяжчі часи.

Кульмінацією фестивалю стало відкриття музею національного етносу «Український хутір». Цей мистецький проєкт реалізований з ініціативи генерального директора відпочинкового комплексу Козацька Слобода «Раковець» Лева Грицака. На локацію перевезли розібрані у гірському регіоні Карпат дерев’яну хату, кузню, предмети побуту, реманент і відтворили давнє обійстя. Гостей урочистого відкриття також частували традиційними для карпатського регіону стравами.

Всі присутні могли насолодитись концертною програмою Заслуженого Прикарпатського ансамблю пісні та танцю України «Верховина», а на завершенні заходу – Київського військового гурту «Оркестр 59». У репертуарі гурту були традиційні та новітні версії лемківських та повстанських пісень у сучасній авторській обробці, які підняли дух усім присутнім.

Організатори дійства – управління культури та розвитку туризму ДМР, міське товариство «Лемківщина». Територія, на якій відбувалось дійство – відпочинковий комплекс Козацька Слобода «Раковець».

Перейти до вмісту