Дрогобич відвідав заступник міністра освіти і науки України: обговорили релокацію Донецького університету та перспективи співпраці

14:26 1 Жовтня 2024

Минулого тижня Дрогобич відвідав заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький. Візит відбувся в контексті важливих ініціатив у сфері освіти, зокрема релокації Донецького національного технічного університету до Дрогобича.

У рамках свого візиту Михайло Винницький зустрівся з представниками Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, ДНТУ та керівництвом Дрогобича. У розмові взяли участь заступник міського голови з гуманітарних та соціальних відносин Юрій Кушлик, начальник відділу освіти Петро Шев’як, керівник КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимир Кондзьолка, представники Донецького національного технічного університету, зокрема ректор – Ярослав Ляшок.

Під час зустрічі було обговорено не лише можливості переміщення університету, але й питання, пов’язані з інфраструктурою, житлом для студентів і викладачів, а також інтеграцією навчального закладу в освітню систему та життя Дрогобича.

У Дрогобицькому університеті має залишатись педагогічна складова. Це однозначно, але перед керівництвом закладу зараз стоїть важливе завдання – через 2-3 роки університет має вийти до рівня Острозької академії. Я знаю і вірю, що університет може бути основою формування спільноти невеликих міст. Ми сподіваємось, що Донецький національний технічний університет знайде своє місце у Дрогобичі, але потрібно вже зараз робити активні кроки. Якщо ми будуємо потужний технологічний центр на базі цього університету, то ми можемо дещо допомогти зі свого боку, а місто має подбати про побутову складову”, – зазначив Михайло Винницький.

Заступник міського голови з гуманітарних та соціальних відносин Юрій Кушлик окреслив напрямки можливості співпраці вищих навчальних закладів Дрогобиччини.

У нас багато навчальних закладів середньої та технічної освіти, які посідають передові місця у рейтингу кращих закладів Львівщини. Впевнено заявляю, що ми маємо ким пишатись і наші діти навчаються у кращих вузах не лише України. Тому, ми не хочемо розгубити цей потенціал студентського міста. Ми розуміємо, що світ змінюється і наші діти шукають різні можливості. Ми хочемо створити всі умови, які від нас залежать, щоб діти не лише залишались на навчання тут, але й приїжджали до нас з інших міст. Стосовно релокованого університету – взявши до уваги рішення Міністерства освіти про релокацію, депутатський корпус на минулій сесії більшістю голосів підтримав це рішення та надав в оренду приміщення. Це було «лакмусовим папірцем» того, що ми готові до цієї інтеграції. Але до інтеграції, в якій діють спільно напрацьовані правила. Ми ні в якому разі не хочемо та не можемо допустити знищення нашого університету. Але ми готові до викликів, адже така вимога часу. Оскільки, агломерація навколишніх міст потребує розширення навчальної наукової освітньої бази”, – звернувся до присутніх Юрій Кушлик.

Під час зустрічі Володимир Кондзьолка, директор КУ «Інститут міста Дрогобича», підкреслив важливість посилення технічної освіти та забезпечення інженерним кадровим потенціалом Дрогобицької територіальної громади.

Представники Донецького університету, у свою чергу, зазначили, що готові до співпраці та до впровадження очного навчання у місті. Для цього є викладацький склад, який готовий переїхати до Дрогобича, а також університет зміг вивезти свою матеріально-технічну базу для навчання з Покровська.

Перейти до вмісту