Увага! Навчання за професією «Фермер»
У січні 2019 року Львівський центр ПТО ДСЗ отримав ліцензію на провадження освітньої діяльності за професією «Фермер». Ця професія з кожним роком набуває все більшої актуальності на ринку праці, позаяк зміни, що відбуваються останнім часом в аграрному секторі економіки Львівщини, направлені на підтримку та розвиток малих і середніх фермерських господарств, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.
Інформуємо про можливість підготовки фахівців на базі Львівського ЦПТО ДСЗ як за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття так і за власні кошти за професіями що актуальні для місцевого ринку праці.
З метою збору інформації щодо потреби у підготовці кваліфікованих працівників для сільського господарства та визначення сільськогосподарського напряму діяльності певної території (населеного пункту) для створення цільових програм навчання проводиться опитування . Анкета-опитувальник знаходиться за посиланням https://forms.gle/r7NyR3eJgUw6GMVh8. Звертаємо увагу, що анкети повинні виповнюватися виключно в електронному вигляді, оскільки процес їх опрацювання автоматизований. Результати опитування будуть враховані під час формування груп за професією «Фермер» та/чи курсів підвищення кваліфікації цільового призначення певного напряму.
До вашої уваги навчальний план за професією «Фермер» (додаток).
Наші контакти: вул.П.Орлика, 3а, м.Дрогобич, 82100,
тел (03244) 2-71-88
Додаток
Навчальний план
Професія: 6131Фермер
Кваліфікація: фермер 6-го розряду
Загальний фонд навчального часу 850 годин
гальний фонд
№ з/п | Навчальні предмети | Кількість годин | |
усього | з них на лабораторно-практичні роботи | ||
1 |
Загальнопрофесійна підготовка |
95 | 32 |
1.1 | Інформаційні технології | 15 | 12 |
1.2 | Основи правових знань | 30 | |
1.3 | Основи галузевої економіки та підприємництва | 45 | 20 |
1.4 | Резерв часу | 5 | |
2 | Професійно-теоретична підготовка | 225 | 100 |
2.1 | Технології виробництва, зберігання й переробки сільськогосподарської продукції у фермерському господарстві | 90 | 36 |
2.2 | Механізація виробництва, зберігання й переробки сільськогосподарської продукції у фермерському господарстві | 105 |
64
|
2.3 | Охорона праці | 15 | |
2.4 | Екологічна безпека в сільськогосподарському виробництві | 15 | |
3 | Професійно-практична підготовка* | 492 | |
3.1 | Виробниче навчання | 180 | |
3.2 | Виробнича практика | 312 | |
4 | Консультації | 30 | |
5 | Державна кваліфікаційна атестація | 8 | |
6 | Загальний обсяг навчального часу (без п.4) | 820 | 132 |
*Професійно-технічний заклад освіти, підприємство, установа, організація мають право , відповідно до змін у техніці, технологіях, організації праці тощо, самостійно визначати варіативний компонент змісту професійно-технічної освіти у робочих навчальних планах (до 20 відсотків у межах загального часу) та робочих навчальних програмах (до 20 відсотків навчального предмета і виробничого навчання).
Навчання теоретичного курсу буде проводитись в навчальних класах Львівського ЦПТО ДСЗ, а виробниче навчання та виробнича практика на базі сучасних підприємств та фермерських господарств області.
Загальнопрофесійна підготовка (95год.),
акценти на такі теми :
- Фермерське господарство, правила його створення та функціонування;
- Права і обов’язки найманого працівника та роботодавця;
- Земельне законодавство;
- Організаційно-правові форми суб’єктів підприємницької діяльності в агробізнесі.
- Юридична відповідальність у сфері підприємництва;
- Економічні засади функціонування фермерських господарств
- Основні економічні показники діяльності фермерських господарств;
- Економічні та правові засади підприємництва та агробізнесу;
- Започаткування власного бізнесу;
- Робота з Internet-магазинами галузевого спрямування, пошук товарів, пропозиція власного продукту.
Професійно-теоретична підготовка (225год),
акценти на такі теми :
- Технології і механізація вирощування, зберігання й переробки зернових, зернобобових,технічних, овочевих культур;
- Технології і механізація виробництва й зберігання яловичини, свинини, продукції птахівництва, кормів;
- Технології вирощування і механізація, зберігання й переробки плодів і ягід, овочевих культур і картоплі;
- Основи безпеки праці в галузі с/г господарства;
- Основні екологічні проблеми при веденні товарного с/г виробництва.
Професійно-практична підготовка (492год),
акценти на закріплення теоретичних знань на практиці:
- Вивчення технологічних ліній, основних машин і механізмів з вирощування, переробки і зберігання різних культур, картоплі,плодів і ягід;
- Вивчення технологічних ліній, основних машин і механізмів з вирощування, переробки і зберігання яловичини, свинини, продукції птахівництва.
- Підбір і підготовка машин і механізмів;
- Організація проведення технічного обслуговування;
- Контроль якості виконання робочого процесу.