Рекомендації щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені
Перш за все, ні в якому випадку не використовувати для пиття воду з відкритих водойм та криниць, тому що внаслідок повені у ці джерела водопостачання могли потрапити хвороботворні мікроби – збудники туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів і т.д., яйця та личинки гельмінтів тощо. У разі неможливості використання якісної води для пиття в т.ч. для приготування молочних сумішей та пиття дітей, особливо першого року життя користуватися тільки добре прокип’яченою та бутильованою водою.
Для харчування використовати тільки продукти гарантованої якості. При приготуванні їжі обов’язково застосовувати термообробку (варіння, смаження, запікання). Овочі та фрукти ретельно мити кип’яченою водою, потім обдавати кип’ятком. Слід вживати тільки свіжо приготовлену їжу.
Дотримуйтися правил особистої гігієни та слідкувати, щоб їх дотримувались діти. У разі підозри щодо розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертатися за медичною допомогою у територіальні лікувальні заклади, не допускати самолікування, тому що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінений і може бути незвичним.
Відділ НС та ЦЗН ДМР