Профілактика кишкових інфекцій
З настанням літнього сезону, який характеризується різким підвищенням температури навколишнього середовища, така ситуація є небезпечною і виникають значні ризики виникнення різноманітних інфекційних захворювань серед населення. Це насамперед гострі кишкові інфекції, такі як ротавірусний гостроентероколіт, дизентерія, черевний тиф, паратиф, холера, вірусний гепатит А, лептоспіроз та інші. Факторами передачі збудників служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побуту.
Щоб запобігти захворюванню та вберегти своє здоров’я та здоров’я близьких, необхідно дотримуватися елементарних правил:
– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі водойми тощо);
– для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
– при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
– не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у неприс-тосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
– мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці та відвідання місць загального користування;
– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
– особливу увагу звертати на терміни придатності продуктів, які реалізуються у тор-гівельній мережі, та органолептичні показники, які викликають хоч найменшу підозру. Насамперед це стосується продуктів, що реалізуються у невеличких кіосках, де значна частина товару, як правило, зберігається без холодильного обладнання, в тому числі на зовнішніх вітринах під пекучим сонцем;
– всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
– при відвідуванні чи відзначенні свят із великою кількістю учасників на підприємстві громадського харчування не використовувати приміщення, що не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам щодо приготування їжі, а саме: відсутність холодної та гарячої протічної води, відсутність або недостатня кількість технологічного і холодильного обладнання, розділового інвентарю, тощо;
– купатися тільки в спеціально відведених місцях.
Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання гострої кишкової інфекції і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких, особливо дітей!
Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції, чи харчового отруєння необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!
Дрогобицьке міське управління
Держпродспоживслужби у Львівській області