Обережно – ботулізм! — інформує Управління Держпродспоживслужби у Дрогобичі

0:00 26 Червня 2019

Фото з мережі Інтернет

За результатами аналізу оперативних повідомлень Держпродспоживслужби України за 5 місяців поточного року відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворювання на ботулізм.

На Львівщині зареєстровано уже другий випадок у цьому році. У січні це небезпечне захворювання діагностували у 25-річного мешканця Перемишлянського району, який споживав мариновані гриби домашнього приготування, а 8 червня до Львівської обласної лікарні госпіталізували 65 річного мешканця Нового Роздолу, в якого діагностували ботулізм.

Ботулізм – це інфекційне захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Захворювання виникає раптово після вживання не доброякісних продуктів: риби (в’яленої, соленої, копченої), м’ясних продуктів (шинки, ковбаси), маринованих грибів і огірків, овочевих і фруктових консервів, що готувалися в домашніх умовах і зберігалися при кімнатній температурі.

Основні симптоми характерні для багатьох харчових отруєнь – частий пронос, блювота, різкі болі в животі, невелике підвищення температури. Далі ботулізм починає виявлятися більш специфічно – порушується гострота зору, спостерігається двоїння в очах, туман, погано розрізняються предмети. Далі виникає порушення мови та зміна голосу, з’являється м’язова слабкість і сухість у роті. Якщо хворобу не лікувати, то м’язова слабкість прогресує і настане смерть від паралічу дихальної мускулатури.

Профілактика полягає в ретельному дотриманні технології приготування копченостей, солінь, консервованих продуктів як у домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування. Слід пам’ятати про заборону купувати та споживати рибні та м’ясні продукти невідомого походження без відповідних товаросупровідних документів, без дотримання належних температурних умов. Не можна вживати в їжу консерви (м’ясні і овочеві), куплені в магазинах, якщо кришка банки хоч трохи надута. Такі надуті банки («бомбажні») підлягають утилізації.

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

При найменшій підозрі на ботулізм не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь яке отруєння не проходить безслідно, бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Управління Держпродспоживслужби у Дрогобичі

Перейти до вмісту