Небезпека борщівника Сосновського: мешканців громади просять повідомляти про виявлені місця його розповсюдження

15:04 16 Травня 2025

 

Борщівник Сосновського – рослина поширена на пасовищах, багатих травами луках, у живоплотах і лісах, узбіччях доріг і залізничних насипах, пустирях і оброблених землях. Особливо добре росте на вологих, покращених багатих азотом ґрунтах. Насіння рослини зберігає життєздатність протягом багатьох років, а коріння важко видалити.

Безконтрольно розростаючись, він захоплює великі території й порушує екологічну рівновагу, витісняючи місцеву флору, адже під ним гине практично вся рослинність – трава, чагарники, молоді дерева.

Однак небезпечний він також і для людини. У соку Борщівника містяться фурокумарини. Потрапляючи на шкіру, вони під впливом сонячних променів викликають опіки. Найсильніші опіки борщівник викликає в ясні, сонячні дні. Але щоб отримати опік, достатньо і нетривалого і несильного опромінення сонцем ділянки шкіри, забрудненої соком рослини. Як правило, на уражених ділянках шкіри виникає опік другого ступеня (пухирі, заповнені рідиною).Фото без опису Особлива небезпека полягає в тому, що дотик до рослини перший час не дає жодних неприємних відчуттів і на це можна просто не звернути уваги. Така ситуація є вкрай небезпечною, як для дітей, так і для дорослих.

Борщівник також є контактним і дихальним алергеном і має сильний запах, який відчувається вже в п’яти метрах від рослини.

При сильних опіках піднімається температура, починається лихоманка, з’являються виразки. Після лікування на їх місці залишаються темні плями. Можливі і смертельні випадки після контакту з борщівником. Особливо, якщо вражаються рот чи горло.

Мешканцям громади вкотре наголошують про небезпеку цієї рослини та у разі виявлення місць його зростання у Дрогобичі, закликають невідкладно повідомляти Департамент міського господарства, а у населених пунктах громади – старост.

Додамо, відділом безпеки та контролю Департаменту міського господарства розроблено рекомендації з локалізації та ліквідації борщівника Сосновського на території населених пунктів Дрогобицької міської територіальної громади.

 

Агротехнічний та механічний методи боротьби Хімічний метод боротьби

 

 
Методи Рекомендовано Не рекомендовано Обробка гербіцидами  
Оранка Проводити декілька разів за вегетаційний період через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) впродовж від 2-3 до 5-7 років. Виконувати оранку на полях, зарослих борщівником, восени, бо це сприятиме нагромадженню насіння в ґрунті.

 

Рекомендовано
1. Використовувати препарати гліфосатної групи. Першу обробку слід проводити навесні, коли висота рослин не перевищує 50 см, з повторною обробкою після відростання рослин.

 

2. Використовувати препарати, що зареєстровані у «Переліку пестицидів дозволених до використання в Україні»

 

3. Проводити роботи в захисному одязі використовуючи засоби індивідуального захисту, для недопущення попадання соку рослини та шкіру людини.

 

4. При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно – гігієнічних вимог.

 

Плоско-

різний обробіток

Підрізувати корені на глибині 5-10 см ранньою весною, видаливши точку росту борщівника нижче кореневої шийки. Видаляти корені вище точки росту, тому що на корені залишаться сплячі бруньки, які підуть у ріст.  
Скошування Проводити до періоду цвітіння і не пізніше, як через 2-3 тижні після першого скошування 1. Проводити скошування в момент осипання насіння з рослини, особливо у вітряну погоду, тому що це сприятиме більшому його розмноженню.

2. Залишати скошений борщівник покинутим на місці. Навіть насіння у фазу воскової стиглості борщівника здатне дати сходи.

Спалювання Проводити саме в період дозрівання насіння борщівника, коли воно добре підсохне, дотримуючись правил протипожежної безпеки. Допускати попадання соку рослин на відкриті ділянки тіла і одяг. Не рекомендовано
Бути роздягненим або мати незахищені ділянки тіла.

 

Перейти до вмісту