Гострі кишкові інфекції – профілактика та прогноз
З настанням теплої пори року зростає захворюваність на гострі кишкові інфекції. Кишкові інфекції займають одне з провідних місць в інфекційній патології, особливо в дитячому віці та поступаються лише захворюваності на ГРВІ та грип. Це велика група захворювань з ознаками загальної інтоксикації організму, які уражають шлунково-кишковий тракт. В дану групу входять: сальмонельоз, дизентерія, ентерити, коліти, гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції та ротавірусні інфекції. Спільні клінічні прояви – загальна слабість, болі в животі, проноси, нудота, блювота, підвищення температури тіла. Інкубаційний період триває від кількох годин до 7-ми днів. Домінуючим є фекально-оральний та контактно-побутовий механізм передачі. Основне джерело інфекції – харчові продукти, рідше хвора тварина або людина (хворий чи бактеріоносій). Кишкові інфекції займають одне з провідних місць в інфекційній патології, особливо в дитячому віці.
На даний час в цілому по Україні спостерігається не благополучна епідемічна ситуація щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ). В результаті у Львівській області утримується не стійка епідситуація з тенденцією до зростання даної захворюваності.
На сьогодні в області зареєстрованоно 1702 випадки ГКІ з інтенсивним показником 67,56 на 100 тисяч населення проти 1225 випадків з інтенсивним показником 49,97 за аналогічний період минулого року. Реєструється ріст захворюваності в 1,4 рази.
Питома вага захворілих дітей до 17 років складає 72,2 %, з найвищим показником у віковій групі 1-4 роки і становить 58,1%.
Занепокоєння викликає ріст захворюваності серед дітей (0-17 років) на ротавірусний ентерит, питома вага яких складає 98,0% від усіх захворілих, найвищий показник 58,6% припадає на вікову групу 1-4 роки. Це захворювання має важкий перебіг і становить серйозну проблему для дітей перших років життя. Дана інфекція реєструється впродовж року без сезонних піків.
На сьогоднішній день в області спостерігається підвищення рівня захворюваності в 1,3 рази і на сальмонельозні інфекції. Захворюваність у 98% випадків пов’язана із вживанням інфікованої їжі. У харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але і швидко розмножуються. Це – м’ясні, рибні, молочні продукти. Сальмонела довго зберігається у маслі, сирі, хлібних виробах, досить швидко гине у кислих продуктах та соках. Також не менш важливим чинником передачі збудника сальмонельозу є яйця та яйцепродукти ( меланж, креми, в які входять сирі яйця, кондитерські вироби). Найчастіше яйця курячі забруднюються сальмонелами екзогенно при довгому зберіганні їх у несприятливих умовах: різка зміна температури, сирість, мікротріщини шкарлупи. Яким би шляхом не забруднювався харчовий продукт, необхідною умовою виникнення захворювання на сальмонельоз є потрапляння у травний канал людини живих сальмонел. Тому дуже важливе місце в профілактиці інфекційних хвороб займає питання дотримання правил гігієни рук, кулінарної та термічної обробки харчових продуктів при їх виготовленні та зберіганні.
Сезонний підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції припадає на весняні та літньо-осінні місяці. Цей підйом може бути пов’язаний із забрудненням джерел водопостачання паводковими водами, купанням у відкритих водоймах, з активацією харчового шляху зараження (овочі, фрукти, ягоди). Часті стихійні лиха (повені, спека), політичні дії в країні, економічна нестабільність, міграція населення – все це сприяє поширенню інфекційних хвороб, в т.ч. ГКІ. В результаті, і надалі прогнозується тенденція до ймовірного підвищення рівня захворюваності на гострі кишкові інфекції.
З метою профілактики кишкових інфекцій рекомендуємо: 1. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб; 2. Не допускати споживання протермінованих продуктів та напоїв; 3. Не вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості; 4. Витримувати достатню термічну обробку при приготуванні страв. Зберігання готових страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин; 5. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води);. 6. У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбаси, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні); 7. Дотримуватись правил особистої гігієни, часто мити руки з милом, особливо перед прийомом їжі, після відвідування туалету; 8. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати!