«Дрогобицька солеварня»: у музеї «Дрогобиччина» презентували унікальну брошуру дослідження про найдревніше підприємство краю
В останній день лютого у музеї «Дрогобиччина» відбулася презентація книжки про «Дрогобицьку солеварню» молодого дослідника, історика Назарія Юрчишина. Непересічна імпреза згуртувала поціновувачів друкованого слова, студентство, представників ДДПУ імені І.Франка та представників влади міста.
Захід розпочав Назарій Юрчишин, який презентував історію соляного промислу регіону, розповів цікаві факти про Дрогобицький солевиварювальний завод, про найстарішу промислову перлину України від часів першої згадки до сьогодення.
Автор наголосив, що підприємство із автентичною середньовічною технологією випарювання солі сьогодні потребує чималих капіталовкладень, щоб і надалі розвиватись і зберегтись як унікальна родзинка туризму. Доповідь була насичена, цікава, ґрунтовна, з використанням ілюстративного матеріалу та позитивним зворотнім зв’язком від аудиторії.
З вітальним словом до слухачів звернувся Володимир Ханас, керівник Управління культури та розвитку туризму, наголосивши на тому, що історичний спадок віддзеркалює культурний код та самобутність всієї нації, окремого регіону, громади. Розвиток туризму на основі історико-культурної спадщини може сприяти збереженню історичних та культурних цінностей України.
Модератором заходу виступила Ірина Партика, начальниця відділу туризму, промоції та креативних індустрій, яка відкрила присутнім постать талановитого та перспективного історика-дослідника, автора брошури Назарія Юрчишина, а також вела мову про унікальність солевиварювального заводу. За словами Ірини Партики – автор закінчив історичний факультет ДДПУ ім. І. Франка, здобувши освітні ступені «Бакалавр» та «Магістр». Три роки тому вступив на денну форму навчання в аспірантуру ДДПУ ім. І. Франка і є аспірантом кафедри всесвітньої історії та спеціальних історичних дисциплін. Працює над дисертаційним дослідженням. Паралельно Назарій Юрчишин є зберігачем фондів у Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі». Також молодий краєзнавець веде екскурсії, читає лекції, доповіді на різних заходах про історію та видатних постатей нашого краю.
Коли слово взяв Василь Ільницький, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України ДДПУ імені І. Франка розповів про те, що науковці-історики університету давно досліджують соляний промисел нашого краю. Як результат, минулого року світ побачила монографія «Дрогобицька солеварня: нарис історії від найдавніших часів до початку ХХІ ст.» – потужне комплексне дослідження, яке є значимим для розвитку не лише української, але й європейської культури.
До слова була запрошена і головний технолог Дрогобицької солеварні, яка працює не один десяток років на заводі і всією душею вболіває за його майбутнє і розцвіт Оксана Бунда. Пані Бунда розповіла про унікальну технологію виварювання найсмачнішої дрогобицької солі та про те, яким бачить підприємство у майбутньому, а також запросила усіх присутніх на екскурсію Дрогобицькою солеварнею.