“Країна Франкіана”- 2021: У музеї “Дрогобиччина” вшанували пам’ять про Омеляна Вишневського

17:44 2 Червня 2021
Третій рік немає з нами Омеляна Вишневського – відомого в Україні вченого, наукова спадщина якого залишатиметься запотребованою й актуальною ще доволі довго, а його концепція сучасної української педагогіки – ключ до реформування усієї освіти – очікує свого повсюдного і всеосяжного втілення. Професор Вишневський увійшов в історію педагогічної науки, забезпечивши її розвиток і тяглість на сучасному етапі, починаючи від таких постатей як Г.Сковорода, К.Ушинський, П.Юркевич, а особливо Г.Ващенко.
17 травня Омеляну Вишневському виповнилося б 90 років. Вшанувати його пам’ять вирішили в рамках ІХ Літературно-мистецької академії «Країна Франкіана». Останні кілька років О.Вишневський глибоко вивчав спадщину Івана Франка, зокрема, що стосувалося навчання та виховання. Педагогічні погляди геніального Франка були на диво співзвучними з його власними. Багато років Омелян Іванович виносив ідею видати збірник Франкових статей про освіту та виховання (близько 50 публікацій). Зрештою, підготував наукову розвідку «Педагогічні погляди Івана Франка на тлі реформ сучасної української освіти», яка увійшла як передмова до збірника «Франко про освіту та виховання». Його упорядкувала разом із супровідними коментарями професор університету ДДПУ Галина Сабат. На жаль, автор ідеї так і не встиг побачити за життя це довгоочікуване видання, як і не дочекався постановки поеми «Мойсей» Франка в нашому театрі у власному трактуванні.
Із цих слів директорки музею Алли Гладун розпочався пам’ятний захід, присвячений Омеляну Вишневському у Палаці мистецтв музею «Дрогобиччина». Про вплив Вишневського на свою наукову діяльність та визначальне значення для професійного зростання говорив його учень – декан історичного факультету професор Микола Галів. Голова Львівського педагогічного товариства ім. Г.Ващенка Олексій Манько презентував видання, присвячене пам’яті Омеляна Івановича Вишневського «О.Вишневський’90». Збірник матеріалів містить витримки із праці вченого «Теоретичні основи сучасної української педагогіки» з коментарями упорядника у форматі заочної дискусії.
Про яскраві грані таланту блискучого науковця, філософа, мислителя, педагога, публіциста, громадського діяча О.Вишневського говорили винятково щиро усі виступаючі: науковці дрогобицького вишу, професори Микола Галів, Галина Сабат, Мирослав Савчин, гість зі Львова Олексій Манько, краєзнавець Роман Пастух, громадські діячі нашого міста Володимир Грабовський, Юрій Модрицький, Віра Байса, Наталя Яцків та Богдан Гринчишин. Кожен ділився власними спогадами, пов’язаними з цією непересічною особистістю, відомим науковцем і великим Українцем.
Підсумовуючи науковий та життєвий шлях Омеляна Вишневського, на думку спадає таке: стараннями репресивного режиму колишньої імперії наука втратила дослідника англомовної літератури (тема першої дисертації), проте сучасна Україна здобула реформатора національної педагогіки.
Перейти до вмісту