Інформаційні буклети, перевірка захисних споруд у місті – у Дрогобичі напрацьовують дії на час виникнення загрози надзвичайної ситуації

17:04 7 Лютого 2022

7 лютого у світлиці Дрогобицької міської ради відбулася нарада за участі керівництва міста щодо моніторингу стану захисних споруд на випадок укриття населення від надзвичайних ситуацій. На засіданні головували очільник громади Тарас Кучма та його заступник – Андрій Ковч. Також були присутні керівники відділів та управлінь міської ради, керівництво ЖЕО, представники медичної галузі міста, радники міського голови та керівник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ДМР Ігор Юзьв’як.

Як наголосив присутнім на початку зустрічі заступник міського голови Андрій Ковч – нарада носить ознайомчий характер та покликана систематизувати зібрану інформацію щодо стану захисних споруд на території міста і територіальної громади.

Ми розуміємо, що знаходимося на Західній Україні, віримо, що тут не буде розгорнуто військових дій, однак ми маємо напрацювати певні механізми та донести їх до мешканців, які діяти на випадок тої чи іншої надзвичайної ситуації, як себе вести, де шукати захист. Тому належне інформування мешканців – завдання номер один, яке лежить на органах місцевого самоврядування, – наголосив Андрій Ковч.

Коли слово взяв керівник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ДМР Ігор Юзьв’як, то повідомив, що на території Дрогобича і Стебника налічується 24 захисні споруди. Чотири із них розміщені в Стебнику, на колишньому гірничому підприємстві «Полімінерал», тому на жаль, є затопленими.

У Дрогобичі захисні споруди розташовані на території певних підприємств та установ, як от скажімо – «Укртелеком», Завод автомобільних кранів та інші. У місті створено комісію, яку я очолюю і ми в ці дні оглядаємо всі ці захисні споруди, моніторимо, які є проблеми в них, що слід підвезти, доставити тощо, – повідомив Ігор Юзьв’як.

Що стосується цивільного населення – то за словами Ігоря Юзьв’яка для мешканців на випадок виникнення надзвичайної ситуації найближчими захисними спорудами мають бути підвали, цокольні приміщення підземні переходи. Тому слід подбати, щоб до них був вільний доступ та вони не були захаращені сміттям.

На повний моніторинг захисних споруд у місті та виявлення проблем у них новоствореній комісії міський голова Дрогобича дав час дві доби. Також прийнято рішення, що з метою інформування мешканців Дрогобича та територіальної громади буде створено та розповсюджено інформаційні буклети і пам’ятки як діяти у випадку надзвичайних ситуацій.

Тут до тісної співпраці ми закликаємо голів ОСББ, завдання яких буде через буклети і пам’ятки поінформувати своїх мешканців про їхні дії. Окреме доручення адресуємо відділу освіти провести моніторинг наявних підвальних приміщень в закладах освіти. До інформування населення будемо просити долучитися представників духовенства. Головне – усім слід зберігати спокій, не панікувати і чітко розуміти – заходи, які ми зараз здійснюємо спрямовані на те, щоб ми були усі спокійними і готовими до будь яких ситуацій у випадку загроз, – наголосив Андрій Ковч.

Окрема робота буде проведена і в навчальних закладах міста з учнями – із відновленням очного навчання надзвичайники попрямують до школярів та поговорять з ними про їхні дії на випадок надзвичайних ситуацій.

Перейти до вмісту