Європарламентарі вважають законопроєкт 5655 перешкодою вступу України до ЄС, – інформує Асоціація міст України з посиланням на європарламентаря

16:48 10 Березня 2023

Законопроект №5655 про реформування сфери містобудівної діяльності може стати перешкодою вступу України до ЄС. Про це інформують в Асоціації міст України із посиланням на заяву депутата Європарламенту від Німеччини Міхаеля Галера.

Європарламентар, перебуваючи в Україні зазначив, що зміна законопроекту 5655 є однією з умов вступу України до Європейського Союзу.

Треба, щоб українські закони повністю відповідали європейським правилам. Важливі реформи було розпочато. Реформа децентралізації має бути повністю впроваджена і завершена. Не можна допустити, щоб Україна полишила шлях боротьби з корупцією. Один з законів, які ми обговорювали, це 5655. Закон про містобудування, який, за нашою оцінкою, є проблематичним. Його треба доопрацювати, — зазначив європарламентар.

13 грудня Верховна Рада України на пленарному засіданні ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №5655 про реформування сфери містобудівної діяльності.

Як зазначала одна з авторів законопроекту, заступниця парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова політичної партії «Слуга Народу» Олена Шуляк, в центрі реформи в будівництві – підвищення ролі органів місцевого самоврядування, збільшення їхніх повноважень та посилення їхньої відповідальності.

Проте законопроект викликав негативні відгуки в Асоціації міст України. Очільники міст та громад неодноразово закликали депутатів допрацювати законопроект, адже, на їхню думку, він порушуватиме права як власників земельних ділянок, так і жителів громад.

Нагадаємо, Асоціація міст України звернулась до Президента України Володимира Зеленського про застосування ним вето щодо законопроєкту 5655. Про застосування вето на 5655 звернулись на сесіях рад понад 1000 депутатів місцевих рад з різних громад України, петицію про ветування законпроєкту на сайті Президента необхідні 25000 громадян підписали за кілька годин.

Перейти до вмісту