Чому для дрогобичан так важлива дата 2 квітня? Які події відбулися 31 рік тому?

9:59 2 Квітня 2021

2 квітня для дрогобичан – особливий день. 31 рік тому, у далекому 1990 році, над міською ратушею вперше в Україні замайорів єдиний синьо-жовтий стяг. Цю величну подію дрогобичани згадують досі. Зазвичай цього дня відбуваються урочисті сесії, а на площі Ринок – масові заходи. Однак, вже другий рік поспіль, у зв’язку з пандемією коронавірусу, провести такі заходи неможливо.

Напередодні 1 квітня відбулося позачергове засідання сесії Дрогобицької міської ради, яке міський голова Тарас Кучма розпочав з привітання депутатів та згадки про події 1990 року.

«Ми не можемо провести масово це велике свято на площі, як ми це робимо кожного року. Тільки у Дрогобичі наважилися зняти прапор совєтської України і першими вивісити єдиний синьо-жовтий стяг. З цієї високої трибуни ми повинні привітати та згадати всіх учасників тієї події», – прокоментував Тарас Кучма.

Відтак, міський очільник передав слово старійшині міської ради – депутату Роману Курчику.

У своєму виступі він в першу чергу порівняв відповідальність депутатів першого демократичного скликання з депутатами, які сьогодні перебувають на різних рівнях. На той час у Дрогобичі було 100 депутатів. Засідання відбувалися у народному домі. Головою міста був Мирослав Глубіш. Роман Курчик пригадав, як колона з Державним прапором України у сонячну днину прямувала до площі Ринок та як там було людно. Несли прапор Мирослав Глубіш, Володимир Бунь, Тарас Бунь, Михайло Белей, Михайло Харів, Іван Николь, Ярослав Візор, Ігор Проскурняк. Знамено, яке згодом вивісили на вежі ратуші, освятили отці Мирослав Бендик та Іван Гринчишин.

Цю подію сьогодні згадують й дрогобичани. Пані Марія Головкевич, яка сьогодні є працівницею музею «Дрогобиччина», депутаткою Дрогобицької районної ради, пригадує слова Мирослава Глубіша:

«…Ми – прапороносці! Ми були першопрохідцями, адже на свій страх і риск, демонтувавши прапор уересерії, встановили на флагштоці ратушної вежі єдиний український синьо-жовтий стяг! Не поряд з прапором радянської колоніальної країни, як це було зроблено в деяких інших містах, а окремо, як символ Свободи».

Також пані Марія опублікувала історичні світлини Ярослава Гайгеля, на яких зафіксовано прапороносців та відчайдухів на вежі ратуші, які вивісили о 13 годині 15 хвилин прапор над ратушею, а саме: Ярослава Візора, Івана Николя, Тараса Буня та Ігоря Проскурняка, який, власне, через люк у куполі вежі демонтував радянський та закріпив український національний прапор. У другій половині дня 2 квітня 1990 року синьо-жовте знамено замайоріло над Дрогобицькою районною радою. За рішенням сесії почесну місію підняття прапора здійснили Роман Пильо, Олександр Крамарець, Володимир Стецівка.

Тогочасні світлини фотодокументальної виставки «Дрогобич, 2 квітня 1990 року. Як це було…», яка нині експонується в історичному відділі музею «Дрогобиччина», а чорно-білі особливо передають всю гаму емоцій 31-річної давності та фіксують ті історичні події, які стали підвалинами Української Незалежності, – йдеться у повідомленні Марії Головкевич.

Фото: з мережі Інтернет

Перейти до вмісту