Чи є перспектива розвитку аграрного сектору економіки Дрогобицької громади?

12:54 20 Серпня 2021

Перед відділом економічних ресурсів та агропромислового комплексу Управління інвестицій та економічного розвитку виконавчого комітету Дрогобицької міської ради стоїть завдання вивчити та розвивати аграрний потенціал Дрогобицької міської територіальної громади, виявити рентабельні сільськогосподарські культури і створити економічно вигідний конкурентоспроможний, замкнутий ланцюжок виробництва. Він має поліпшити якість виробництва продукції на внутрішньому ринку і відкрити нові експортні горизонти.

Сьогодні перед аграріями, а особливо початківцями, стоїть питання вибору власної ринкової ніші – які сільськогосподарські культури вирощувати, на які ринки (внутрішні чи зовнішні) орієнтуватись? Для відповіді на це питання потрібно знати не лише технологію вирощування конкретних культур, але й враховувати ринкову кон’юнктуру.

Актуальним це питання є для мешканців громади, які мають земельні паї та мають намір утворити власне фермерське господарство.

Формою організації економічної діяльності таких дрібних виробників − особистих селянських господарств та сімейних фермерських господарств − для спільного досягнення загальних цілей або задоволення потреб, є кооперація. Сільськогосподарські кооперативи здатні вирішити проблему необхідності значних обсягів виробництва для формування товарних партій.

Певного роду кооперацією (більш масштабною за кількістю учасників) є кластер − обʼєднання декількох однорідних елементів, яке може розглядатись як самостійна одиниця, що володіє певними властивостями. Кластер може стати тією новою моделлю розвитку, яка б за мінімальних фінансових витрат могла сприяти відродженню аграрного сектора, сприяла зростанню зайнятості сільського населення, включенню до господарського обороту нових земельних ділянок та має всі перспективи стати одним з рушіїв соціально-економічного розвитку сільської місцевості Дрогобицької громади.

Однією з садових культур яка, на нашу думку, може стати основою для утворення у майбутньому кластеру виробників, є фундук. Це незнайоме для багатьох слово означає не що інше як культурну форму ліщини. Ну а хто з нас з нею не знайомий та не знає як вона виглядає?

Перш за все, слід сказати, що фундук має ряд переваг через свої споживчі характеристики.

Калорійність фундука дорівнює 704 ккал на 100 г продукту. За цим показником горіх перевершує не тільки більшість інших продуктів цієї категорії, але і шоколад, хліб і молоко. Висока калорійність фундука обумовлена його маслянистою структурою, адже горіх більш ніж на 50% складається з жиру (близько 67 грам в 100 грамах продукту). Вміст вуглеводів відносно невеликий і не перевищує показник в 10 грам. Масова частка білка в горісі становить приблизно 16 грам, що досить багато для продукту рослинного походження. Ця властивість робить фундук незамінним елементом живлення для тих, хто дотримується вегетаріанської дієти або посту.

У горіхах фундука міститься величезна кількість макро- і мікроелементів, амінокислоти та вітаміни. В горісі містяться вітаміни E, B і мінерали: калій, кобальт, залізо, кальцій, магній і ряд інших. Лікувальними властивостями володіють не тільки ядра, але і шкаралупа, листя і навіть кора рослини.

Щоб дати відповідь на питання, чому доцільно вирощувати саме фундук, розглянемо його переваги як садової культури та економічні переваги вирощування фундука.

Як садова культура фундук має наступні переваги:
− висока врожайність − до 4 тонн з гектара, а з одного куща можна зібрати 5-8 кілограмів горішків;
− простота вирощування − горіховий сад порівняно з фруктовим потребує менше догляду; фундук не примхливий, до ґрунту для його вирощування особливих вимог немає;
− горіхові сади також не вимагають так багато людей для збору врожаю, як фруктові;
− тривалий термін зберігання − горіхи можна зберігати до 2 років без втрати смакових якостей (за умови висушування й зберігання за належних умов). Як наслідок, немає потреби у швидкій реалізації горіхів одразу після збору.

Також варто зазначити, що вирощування фундуку останнім часом стає все більш популярним в Україні.

Економічні переваги вирощування фундука:
− висока ціна плодів, адже вони мають великий попит у кондитерів всього світу;
− ціна на горіхи в Україні щорічно збільшується;
− фундук є високомаржинальною культурою;
− горіхівництво – одна з найрентабельніших галузей виробництва, адже до вирощування горіхів придатні майже всі українські ґрунти, в тому числі схили та еродовані землі;
− низький поріг входу в бізнес – для його початку вистачає мінімальної площі – 0,5 га.;
− деякі виробники прирівнюють горіхові сади до нерухомості, адже живуть вони 100-150 років, і завдати шкоди їм досить важко;
− не потрібно інвестувати в будівництво дорогих холодильників, установку шпалер і антиградових сіток, як при вирощуванні яблук, груші, черешні та інших культур;
− наявність державних програм компенсації вартості саджанців.

Підсумовуючи економічні переваги вирощування фундука, зазначимо, що урожайність фундука можна зробити стабільною і прогнозованою.

Комунікація відділу економічних ресурсів та агропромислового комплексу з аграріями вже показала одну спільну проблему для всіх виробників – проблема продажу вирощеної продукції та закупівельних цін. Хто гарантуватиме, що вирощене на полі матиме стабільний попит та гарантований ринок збуту? Відповідь проста і складна водночас − ринок. А за оцінками фахівців, для виробників фундука внутрішній і зовнішній ринки будуть відкриті на кілька десятиліть вперед. Щодо внутрішнього ринку, потреби якого задовільняються в основному імпортною продукцією, то для вітчизняного виробника є найкращі перспективи. Обʼєм світового ринку складає близько 743,5 тис. тонн фундука на рік. Найбільшим виробником цього горіха вже не перший рік є Туреччина, яка вирощує понад 420 тис. тонн горіхів на рік. Іншими гравцями світового ринку є Італія (120 тис. тонн), США (34,5 тис. тонн), Азербайджан (34 тис. тонн), Грузія (29,5 тис. тонн).

На теренах Дрогобицької громади вже є успішні фермерські господарства, які мають власний позитивний досвід вирощування фундука, займаються його популяризацією та готові поділитись із всіма зацікавленими особливостями його вирощування. Одним з таких господарств є ФГ «Ромалін», що знаходиться в селі Рихтичі. Відвідавши сади фермерського господарства всі охочі зможуть на власні очі побачити, як функціонує бізнес з вирощування фундука, отримати відповідь на питання, які саме сорти є найбільш продуктивними і адаптованими саме до наших земель і природно-кліматичних умов, побачити розсадники, в яких вирощуються готові до висадки кущі. Керівник ФГ «Ромалін», зокрема, в перспективі бачить можливості для створення кластеру з вирощування і переробки фундука в Дрогобицькій громаді.

Спільно з відділом економічних ресурсів та агропромислового комплексу ФГ «Ромалін» підготувало бізнес-план вирощування фундука, що враховує його вирощування саме в природно-кліматичних умовах нашої громади. Також запрошуємо всіх зацікавлених завітати у відділ економічних ресурсів та агропромислового комплексу, де спільно з фахівцями можна підготувати бізнес-план та вивчити економічний бік Вашого майбутнього бізнесу.

За додатковою інформацією звертайтесь кабінет № 214 Дрогобицької міської ради або за телефонами: 2-25-45 та 067 983 10 33.

Також ми очікуємо, що в перспективі приєднатись до кластеру зможуть не тільки фермери, які є фундаментом кластеру, а й підприємства переробної галузі, виробники фасувальної продукції, органи місцевої влади, дорадчі служби, університети та дослідні інститути аграрного напряму, кредитні спілки і банки, постачальники необхідних ресурсів, агенції з розвитку аграрного ринку в регіоні, оптові і роздрібні ринки, торгові мережі.

Відділ економічних ресурсів та агропромислового комплексу
Управління інвестицій та економічного розвитку
Виконавчого комітету Дрогобицької міської ради

Перейти до вмісту