Чи оберуть броничани шлях компромісу заради розвитку села?

15:23 18 Лютого 2021

Днями у селі Брониця, яке входить до складу Дрогобицької територіальної громади, відбулася зустріч керівництва громади та старост з представниками села. Мета зустрічі – вирішення «гарячих проблем» та пошук компромісу щодо подальшого функціонування як комунальних установ у селі, так і Дрогобицького сміттєвого полігону, який розташований поруч з селом.

Сьогодні у Дрогобицькій територіальній громаді проживає 122905 осіб. Проблема утилізації ТПВ є не лише у нашій громаді, а й в інших. Для комплексного рішення цієї проблеми необхідні рішення на державному рівні і це – для нікого не є секретом. До утворення Дрогобицької територіальної громади кожен населений пункт, а сьогодні – 31 села разом з містами Дрогобичем та Стебником, вирішував проблему утилізації сміття індивідуально. Суттєвих проблем додало й перекриття броничанами міського полігону. Блокуючи роботу полігону, броничани вимагали ремонту дороги. Дорогу відремонтували, однак жителі села досі наполягають на блокуванні та закритті полігону.

За інформацією Департаменту міського господарства, лише за 2020 рік з міського бюджету на вивіз сміття потрачено близько 30 мільйонів гривень.

У КП «Служба муніципального управління» повідомили, що на сьогодні, вартість послуг з вивозу та утилізації ТПВ згідно з рішенням виконавчого комітету Дрогобицької міської ради від 11.06.2018р № 132 «Про затвердження тарифів на послуги з вивезення, розміщення та захоронення твердих побутових відходів для різних категорій споживачів» становить: для населення – 351,40 грн/куб. м, для бюджетних установ – 379,54 грн/куб. м, інші – 426,95 грн/куб. м. Тариф на сьогодні не є рентабельним, тому з міського бюджету систематично виділяють кошти на дотацію підприємства, яке надає послуги з вивозу сміття.

У Департаменті міського господарства наголошують, що полігон не є офіційно закритим. Таке рішення може прийняти лише суд. Станом на лютий 2021 року такого рішення нема.

Допоки у Дрогобичі вирішують питання з побудовою сміттєпереробного заводу та сміттєсортувальної лінії, керівництво громади та старости вбачають доцільність у продовженні експлуатації полігону терміном до двох років.

Станом на 17 лютого 2021 року освоєно 1 млн 114,5 тис. грн на об’єкт «Будівництво сміттєсортувальної лінії та допоміжних споруд на вул. Гайдамацькій в м. Дрогобичі». Проведено зрізку чагарника та облаштування під’їзної дороги, розробку грунту та влаштування каналізації, виготовлено металоконструкції виробничого приміщення сортувальної лінії.

За умови продовження використання міського сміттєвого полігону, заплановано часткову реконструкцію та подальшу рекультивацію. Таким чином, вдалося б суттєво зменшити вартість послуг для населення громади за вивіз та утилізації ТПВ, а в рік зекономити близько 15 мільйонів гривень, які можна інвестувати у інфраструктуру, в першу чергу села Брониця.

Які інфраструктурні об’єкти (освіта, охорона здоров’я, культура) потребують ремонту у селі Брониця?

За інформацією відділу освіти, сьогодні у селі навчається 64 школярі. Приміщення школи потребує внутрішнього ремонту, заміни підлоги. Котельня та туалети в аварійному стані. Дотації потребує утримання педагогічного колективу.

Є проблема з сільським клубом. Приміщення завалено, а саму установу перемістили у приміщення сільської ради. Є потреба у закупівлі нової апаратури.

Який дохід до місцевого бюджету з території села Брониця?

За інформацією фінансового управління, за 2020 рік з території села Брониця до сільського бюджету надійшло 370,7 тис гривень доходів загального фонду та 616 тис гривень ПДФО – до районного бюджету.

Отож виникає логічна запитання: чи оберуть броничани шлях компромісу заради розвитку села?

Перейти до вмісту