Чи вплине енергетична криза на роботу Дрогобицького водоканалу і як працює підприємство в умовах війни?

14:29 16 Вересня 2022

Через повномасштабне вторгнення росії на терени України, експерти прогнозують кризу в енергетичній сфері на час осінньо-зимового періоду. Безумовно, війна вплинула на всі без виключення сфери життя громад. Зокрема, суттєво позначилась і на роботі водопостачальних підприємств не лише в зоні бойових дій, але й там, де збільшився потік внутрішньо переміщених осіб, тобто міст в тилу.

За словами начальника Дрогобицького водоканалу Романа Шагали, забезпечення населення водою — критично важливе завдання КП «Дрогобичводоканал», особливо в умовах воєнного стану.

Однак, не обходиться і без проблем. Перша із них виникла з початком війни — це забезпечення підприємства засобом знезараження питної води, а саме рідким хлором. Оскільки в єдиного постачальника хлору в Україні підприємства «Дніпроазот» виникли труднощі у логістиці доставки цього засобу до водопостачальних підприємств.

Відтак, було прийнято рішення освоїти іншу методологію знезараження питної води — замінити рідкий хлор на гіпохлорит натрію марки «А». Зараз можу сказати — сучасна альтернативна система знезараження питної води успішно експлуатується. На підприємстві встановлена нова система, а також капітальний ремонт приміщення та зовнішньої інфраструктури мережі для подачі рідкого хлору. Наукове порівняння рідкого хлору та гіпохлориту натрію свідчить про те, що ці два елементи мають дезінфікуючі властивості, і в основі обидвох міститься хлор. Єдина різниця — гіпохлорит натрію утворюється шляхом електролізу звичайної кухонної солі і ця рідина є безпечною у використанні, — наголошує Роман Шагала.

Також Роман Шагала пояснив, як теперішня економічна ситуація впливає на тарифи та чому відбуватимуться зростання цін на послуги. Як підкреслив Роман Шагала, за фактом поточних платежів, основними складниками витрат є електроенергія – 40%, зарплата – 32%, 22% – податки і лише 2,4% становлять витрати на ремонт.

Теперішня економічна ситуація спричинює тенденцію до зростання тарифів. Візьмімо до уваги лише те, що пальне зросло удвічі. Для підприємства це 400 тис. додаткових коштів, непокритих тарифом. Ще в 300 тис. грн обійдуться додаткові витрати через подорожчання хлору. 2 млн грн підприємству бракуватиме через подорожчання електроенергії. Загалом дефіцит становитиме 2,7 млн грн. Цифри говорять самі за себе. Тариф мусить бути переглянутий, щоб підприємство втрималося на плаву господарської діяльності та могло безперебійно забезпечувати населення питною водою, — додав Роман Шагала.

Стосовно надання якісних послуг з водопостачання та водовідведення в осінньо-зимовий період у водоканалі запевняють — мова про обмеження водопостачання на порядку денному не стоїть.

Ми відповідальні за те, щоб водопостачання здійснювалось якісно, належним чином 24/7. В умовах воєнного стану держава, а також іноземні донори передусім скеровують допомогу військовим, медичним та соціальним закладам. Водоканалам доводиться самотужки давати собі раду. Тому сподіваємося лише на наших споживачів, які сумлінно та вчасно повинні здійснювати плату за отримані послуги. І ми таким чином спільно зможемо пройти цей нелегкий період, — підсумував керівник КП «Дрогобичводоканал» Роман Шагала.

Перейти до вмісту