Часу обмаль. Міській раді Стебника треба діяти швидко і рішуче, — Володимир Кондзьолка про підтримку Дрогобича у створенні Стебницької ОТГ

14:39 24 Жовтня 2019

Інформація Дрогобицької міської ради про підтримку ідеї керівництва Стебника формувати свою об’єднану громаду викликала велику зацікавленість серед мешканців регіону.

Але ж тут немає нічого дивного, Мінрегіон попри формування ОТГ зверху, буде враховувати думку мешканців. Альона Бабак, Міністр розвитку громад та територій України у своєму інтерв’ю сказала наступне:

«Ми би хотіли, щоб реформа місцевого самоврядування йшла від людей, які живуть в ОТГ. Ми не хочемо страйків, бунтів, щоб люди страждали, їхали на Київ з плакатами. Це має бути консультація з людьми в регіонах. Щоб вони розуміли, що реформа для них і з ними. Що ніхто не нав’язує алгоритмів чи методик, що має бути просто здоровий глузд і розуміння того, яким шляхом ми йдемо». (http://www.minregion.gov.ua/press/news/minregion-proponuye-pereglyanuti-kriteriyi-spromozhnosti-teritorialnih-gromad-alona-babak/?fbclid=IwAR2ATh8yEDJtW_nscyGKz00AAwnehZZLA00X5CtegZ-vokfspzvRmMqYT84)

Чи треба Стебнику об’єднуватись з навколишніми селами?

Вочевидь, що треба і тут треба співставити потреби та можливості.

Розвиток міста потребує більших територій, адже на півночі межа міста проходить на відстані 400 м від центральної площі, а школа №18 взагалі побудована за межею Стебника.

Значна частина південної та південно-східної околиць межує з землями гірничого відводу шахт, і туди складно буде рухатись місту.

Отже розвиток Стебника, у великій мірі, потребує об’єднання з сусідами.

Що треба врахувати керівникам самоврядування сусіднього міста, що б реалізувати Стебницьку ОТГ?

Мінрегіон для створення ОТГ встановлює нові нормативи, а саме: індекс податкоспроможності бюджету громади на рівні не менше 30%, а також, що частка місцевих податків та зборів у власних доходах місцевих бюджетів складає не менше 10%.

Індекс податкоспроможності Стебника 2017 р. 19,14%; 2018- р.19,58%. Тобто Стебник не може бути тим локомотивом, який витягне загальний показник ОТГ.

Сусідні села цей показник мають на нижній межі: Болехівці- 32,93%, Раневичі – 30,65%, а Доброгостів- 15,58%, Уличне – 16,30% за межею спроможності.

Якщо Стебник наростить сплату податків на своїй території до тридцяти і більше відсотків, в такому випадку він теоретично може створити спроможну громаду з навколишніми селами, якщо вони виразять на це згоду.

Будемо сподіватись, що перемовини з німецькими інвесторами, які анонсував на нараді у Дрогобичі Петро Старосольський, будуть успішними і Полімінерал отримає нового господаря, а місто кошти в бюджет. Це серйозно підвищило би індекс податкоспроможності Стебника і створило умови формування ОТГ навколо нього.

Часу обмаль. Міській владі Стебника треба діяти швидко і рішуче, щоб цей намір перетворити у життя.

Перейти до вмісту