У Києві попрощалися з Роландом Франком: Тарас Кучма виголосив прощальну промову від Дрогобиччини

16:16 13 Серпня 2021

У столиці попрощалися із громадським і культурним діячем, дипломатом і вченим, останнім внуком Каменяра – Роландом Франком. Серце Роланда Франка перестало битися 11 серпня у Києві.

Церемонія прощання із видатним українцем пройшла в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Аби провести в останню путь Роланда Франка, зібралися його рідні і близькі, колеги та друзі, засновники Міжнародної премії Івана Франка.

Від Дрогобиччини – батьківщини народження Каменяра – на скорботну церемонію прибули міський голова Дрогобича Тарас Кучма, професорка ДДПУ імені Івана Франка Галина Сабат, директор державного історико-культурного заповідника Нагуєвичі Богдан Лазорак. У прощальному слові, яке виголосив перед присутніми міський голова Дрогобича Тарас Кучма, посадовець закликав кожного свідомого українця плекати здобутки, які для культурного розвитку нашої держави принесли великі українці із роду Франка.

Ми завдячуємо Роланду Франку, оскільки саме завдяки йому Дрогобиччина цьогоріч уже вшосте прийматиме учасників церемонії вручення Міжнародної премії його діда Івана Франка. Такий потужний захід проходить не в столиці, а саме на теренах Дрогобича і Дрогобиччина – місць, де жив та творив Іван Франко. Окрім цього саме Роланд Франко вважається хрещеним батьком станції Фарадей (нині станція Академік Вернадський) в Антарктиді, яка за його клопотання була передана Україні. Тож закликаю кожного свідомого українця продовжувати сіяти в благодатний ґрунт зерна вічного, як це робив Іван Франко та Роланд Франко, – наголосив Тарас Кучма.

Заупокійна панахида пройшла у церкві Святого Миколая Мирликійського на Аскольдовій Могилі. Паралельно із Києвом заупокійна літургія за Роландом Франком відбулася і у Львові: у церкві святої Софії, що поряд з Домом Франка.

Роланда Франка поховали на Байковому кладовищі у родинному склепі. Внук Івана Франка і голова правління Міжнародного фонду його імені помер на 90 році і не дожив буквально декількох тижнів до встановлення каменю, де згодом зведуть скульптурну композицію на честь його відомого діда – Івана Франка у Києві.

Додамо,
– Роланд Франко – український вчений-інженер, дипломат, громадський діяч.
– У 1993 – 1996 роках перебував на дипломатичній службі, був радником з науки в посольстві України у Великій Британії.
– Завдяки клопотанню Роланда Франка у 1996 році Україна отримала у дарунок від Британії науково-дослідну станцію Фарадей (нині станція Академік Вернадський) в Антарктиці.
– Заснував Міжнародну премію імені Івана Франка, яку вручають за значні досягнення і значні заслуги вчених в галузі україністики та соціально-гуманітарних наук.

Фото 24tv.ua

Міжнародний Фонд Івана Франка
Перейти до вмісту