У Дрогобичі планують створити Малу академію наук. Розпочали з аналізу води

20:48 2 Липня 2021

1 липня у Дрогобичі відбувся науково-практичний семінар «Актуальні питання управління та стану водних ресурсів Дрогобицької територіальної громади». Проект став першим камінцем у процесі створення у Дрогобичі Малої академії наук.

Науковий семінар пройшов на базі біолого-природничого факультету Дрогобицького державного педагогічного університету. Окрім представників освітніх закладів, у ньому взяли участь заступниця міністра освіти і науки України Любомира Мандзій, міський голова Тарас Кучма, ректорка ДДПУ імені І. Франка Надія Скотна, директор КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимир Кондзьолка, директор КП «Дрогобичводоканал» Роман Шагала, начальник відділу освіти Петро Шев’як, деканша біолого-природничого факультету Світлана Волошанська, представники Пізанського університету (Італія).

Все розпочалось з аналізу існуючої ситуації, яку провів Інститут розвитку міста. В 2022 році в Україні впроваджується гімназійна освіта з п’ятого по дев’ятий клас. В 2027-му році випускники складатимуть ЗНО і переходитимуть у старшу школу – ліцеї. Ліцеїсти закінчать навчання в 2030-му році. Ми задумались, що ж буде у 30-му році? Вивчивши ті дослідження, які зараз проводяться в світі, ми зрозуміли, що на цей час у нас буде цифрова економіка та нові системи урядування.

«На сьогоднішній день маємо таке поняття, як цифрові розриви, – між тим, що декларує країна, бажаючи йти вперед і тим, як готуються кадри, які знання та вміння мають люди і яким є реальний розвиток економіки. Відповідно ми маємо необхідність серйозно підтягнути нашу наукову базу, так як ми є єдиним університетським містом в області, окрім Львова. Щоб позашкільна наукова база нашого міста дала можливість нашим дітям стати конкурентоспроможними в цифровій економіці, – галузі, яка буде основною з 2030-го року» – розповідає керівник КУ «Інститут розвитку Дрогобича» Володимир Кондзьолка.

Так було прийняте рішення про проведення практичних досліджень, з залученням студентської та шкільної молоді нашої громади. Але дослідження не чогось абстрактного, а конкретних речей, які потрібні нашому місту і нашій громаді.

На початку квітня КУ «Інститут розвитку міста» зібрався разом з відділом освіти, Дрогобицьким університетом та КП «Дрогобичводоканал» і спільно вирішили, що найбільш актуальною на сьогоднішній день є тема якості води.

Керівництво водоканалу провело навчання для учасників дослідження – учнів навчили правильно відбирати проби води на якість. На сьогоднішній день силами Дрогобицького водоканалу та учасників дослідження проведено близько 160 досліджень якості води в Дрогобичі та населених пунктах нашої громади. А науковці біолого-природничого факультету Дрогобицького університету, спільно з школярами, опрацювали всі ці результати.

Розпочату роботу та результати перших проведених досліджень презентували під час науково-практичного семінару на базі Дрогобицького державного педагогічного університету 1 липня.

На семінарі побувала заступниця міністра освіти та науки України Любомира Мандзій, яка проявила інтерес до розпочатого проекту та відзначила актуальність та важливість тих досліджень, які були проведені в Дрогобичі.

«Дітям дуже цікаво бути задіяними до такого проекту, брати проби води з різних джерел, зрозуміти, за якими показниками визначається якість води. Цей проект не закінчиться лише цим дослідженням, бо кожен, хто взяв у ньому участь, тепер точно сприйматиме воду по-іншому та ставитиметься більш відповідально до процесів її збереження» – зазначила вчитель хімії Рихтицької школи та керівник проекту Марія Обуханич.

«Ми всі були свідками стихії, яку пережив Львів минулої п’ятниці. Це все наслідки тих екологічних проблем, які ми маємо на сьогоднішній день. Тому Дрогобич сьогодні йде правильним шляхом. Ми не відсторонюємось від громади, а навпаки об’єднуємо зусилля всіх, аби спільно шукати рішення і разом працювати над екологічними питаннями нашої громади» – наголосив заступник міського голови Андрій Ковч.

«Я вражений тим, наскільки гігантська робота була зроблена нашими школярами, студентами, науковцями. І ще більш приємно вражений результатами дослідження, які показали, що вода в нашому регіоні є чистою та має високу якість. Ми повинні працювати над тим, аби зберегти її для наступних поколінь. Робота, яка була зроблена, дає можливість чіткіше розуміти, над чим нам треба працювати і які проблеми треба буде вирішувати в ближчому майбутньому. Якість води – це якість нашого здоров’я, адже від того, яку воду ми споживаємо залежить стан крові, функціонування внутрішніх органів, мозку та організму в цілому. Тому треба вчитись цінувати нашу воду зараз, коли ми її маємо, а не тоді, коли втратимо. Треба працювати над її збереженням, над її якістю і це повинні розуміти усі» – підсумував міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Розпочата робота стала першим каменем, закладеним у фундамент Малої академії наук, яку планують створити в Дрогобичі. За попереднім задумом академія діятиме на базі вивільненого приміщення 15-ї школи, яке також планують використати для велошколи та інклюзивного центру.

На сьогоднішній день вивчається питання щодо залучення коштів на облаштування лабораторій та придбання якісного обладнання, з використанням якого учні та студенти Дрогобицької громади зможуть проводити нові дослідження, розвивати свій науковий потенціал та підвищувати професійний рівень.

Перейти до вмісту